УКР РУС

"Ман Сіті" - "Барселона" - 3:3. Куди покажуть терези у лютому?

18 грудня 2013
Автор: Андрій Холявка

Перший млинець глевкий? Коли Джанні Інфантіно на початку жеребкування зі свого кошика витягнув "Ман Сіті", у багатьох перехопило дух...

Багато не могли і слова промовити, коли за мить Луїш Фігу обрав суперника для манчестерського клубу. Португалець постарався на славу, обравши підопічним Мануеля Пеллеґріні сяку-таку... "Барселону".

Жеребкування решти пар 1/8 фіналу Ліги чемпіонів тривало ще декілька хвилин і я навіть забув, що там ще десь "Баварія" причаїлась. Чинний володар трофею дізнався свого суперника останнім і на "автоматі". Протистояння з "Арсеналом" також обіцяє бути цікавим, проте більшість вважає дуеллю номер один саме гру "блакитних" проти "синьо-гранатових".

Цікаво, яка історія їхніх зустрічей? Обом суперникам вже далеко поза сто років. "Ман Сіті" з теперішньою назвою існує з 1894 року, хоча утворений ще у 1880 році. "Барса" трохи молодша - швейцарці, англійці та каталонці "зліпили" команду у 1899 році.

За цей період історія таки подбала про декілька протистоянь між теперішніми грандами європейського футболу. Одразу розчарую, всі 6 ігор між суперниками мали товариський чи напівтовариський характер. Однак і у цьому можна знайти стимул для боротьби. Наприклад, три останні поєдинки виграли "містяни", причому остання поразка доволі образлива для каталонців.

19 серпня 2009 року на "Камп Ноу" підопічні Ґвардіоли програли трофей Джоана Ґампера (саме ця особа зі Швейцарії у згаданому 1899 році переконала представників різних націй створити "Барсу"). Єдиниий гол у тому матчі забив Петров на 27 хвилині, подарувавши хлопцям Марка Х'юза радість.



 

До цього 10 серпня 2003 року почесним гостем була і "Барса", яку запросили відкрити нову арену "містян". Героями серед господарів тоді стали Анелька (34 хвилина) та Сінклер (67 хв). Єдиний гол у проміжку Савіоли врешті-решт не мав великого значення.



 

Інші поєдинки між суперниками значно давніші, деякі з яких ще зіграли на старому стадіоні "Барси" "Les Corts".

Другого червня 1952 року "Барселона" на "Судах" поклала гостей на лопатки - 5:1.

Восьмого травня 1957 року господарі знову були негостинні, проте смиренніші - перемога на "Les Corts" з рахунком 3:2.

Знайомий "Ман Сіті" і з сучасною ареною свого теперішнього суперника у ЛЧ. Дванадцятого листопада 1974 року "Сіті" запросили відзначити 75-річницю заснування каталонського клубу. Тодішній чинний чемпіон Іспанії знову переміг з рахунком з попередньої зустрічі - 3:2. Голами за "блау-ґранас" відзначились Хуан Карлос, Йохан Кройф і Марінью.



 

Єдиний матч, який команди провели на нейтральному полі, відбувся в Іспанії. Знову влітку, 15 серпня 1986 року в Уельві (Андалусія, південь Іспанії) суперники зустрілись в рамках півфіналу "Torneo Colombino". Основний час дуелі завершився внічию 1:1 завдяки голам Роберта Фернандеса та Вілсона, а у серії пенальті влучніше пробили представники Туманного Альбіону (3:4).

 

Тепер настала черга сьомого і восьмого протистояннь в історії. Вісімнадцятого лютого у Манчестері старт. Через три тижні, 12 березня суперники проведуть повторне побачення на "Камп Ноу".

"Ман Сіті" - один з найгрізніших суперників, які фінішували другими на груповому етапі ЛЧ. Чемпіони АПЛ сезону-2011/12 мають потужний склад, а старий знайомий Прімери Мануель Пеллеґріні здобув неоціннений досвід для боротьби з каталонцями.

Пригадати минуле доведеться і Яя Туре, який три з половиною роки тішив прихильників "синьо-гранатових". Хоча за такий же час у лавах "містян" Туре вислужився більше: зіграв у декілька разів більше матчів та забив у n-разів більше голів.  

Стимулу підопічним Пеллегріні додасть той факт, що "містяни" вперше потрапили у раунд плей-офф ЛЧ. А в останньому турі "групи" вдома лягли теперішні хлопці ... каталонця Ґвардіоли. Хіба нецікаво?

Хто каже "ні", то хай сам забезпечить потрібний результат для "своїх" і спробує продемонструвати захоплюючу гру...

А можна одразу і про перемогу у Лізі чемпіонів помріяти...