УКР РУС

Мадзяновський: Коли закон про корупцію в спорті набуде чинності, залишиться "каста" відчайдушних

30 листопада 2015 Читать на русском

В ексклюзивному інтерв'ю "Футбол 24" безпосередній учасник розробки закону про боротьбу з корупцією у спорті Андрій Мадзяновський розповів про витоки проблеми договірних матчів, "підводні камені", особливості впровадження закону та поточну ситуацію, що склалася в результаті його прийняття.

Хвороба, котра вразила український футбол в останні роки - це хвороба "тоталізатора". Великий крок вперед до вирішення цієї проблеми було зроблено за сприяння президента ФФУ Андрія Павелка, віце-президента ФФУ Ігоря Кочетова, а також керівника Служби внутрішніх розслідувань ФФУ Андрія Мадзяновського. Закон "Про запобігання впливу на результати офіційних змагань корупційних правопорушень" було прийнято Верховною Радою.

"Якщо у слідчого в руках будуть справи, серед яких одна - про сумнівні матчі, то ним він займеться в останню чергу"

Проблема

- Без чесного футболу не буде успіхів. Тому що молодь, яка грає в ці ігри, потім виходить на рівень юнацької, молодіжної, в перспективі національної збірної, матиме за собою неприємний "шлейф" від участі в таких матчах. Ці гравці жертвують своєю репутацією заради тих копійок, які виділяють їм люди, що заробляють на результатах сотні тисяч. Матчі збірних - це зовсім інший рівень, і коли збірна вийде на матч чемпіонату Європи/світу, дорослого або молодіжного, і чотири-п'ять чоловік з команди гратимуть на "контору", це буде ганьба всієї нації, бо на них дивляться десятки мільйонів людей. А вони зможуть заробити на цьому гроші, які не зароблять за все життя, провівши сотні матчів рівнем нижче. Ось у чому проблема. Тому вона і є однією з основних зараз. По-перше, це суперечить принципам "fair play", а по-друге, цей кримінальний й моральний аспект впливатимуть на спортивний аспект.

"Футбольний театр"

- У Радянському Союзі був популярний театр. Люди ходили на п'єси, заздалегідь знаючи їх кінцівки. Мало було нових п'єс, в основному - класика. Але люди йшли, дивилися на гру акторів, навіть знаючи, чим п'єса скінчиться. Точно так само люди ходили і на футбол, хокей. Чим футбол і хокей були кращі - тим, що ніхто заздалегідь не знав результату. Не було ніколи речей, які вимірювалися в грошових одиницях. Зараз же ми маємо в Україні "театр". Так званий "український народний театр". Бо часто в нашому футболі результат стає таким же передбачуваним, як і розв'язка п'єси в театрі. "Артистам", які виходять у нас на полі, результат відомий заздалегідь.

"Театр молодого актора"

- Що характерно, можна навіть назвати це "театром молодого актора", тому що найчастіше такими речами у нас займаються люди, які не так давно отримали цивільний паспорт. Мало того, в цих чемпіонатах (U-19, U-21), при відвідуваності у 20-30 глядачів, робляться ставки на суми в кілька десятків і сотень тисяч доларів. Це нерозумно і нелогічно. Коли на матчі "Шахтаря", "Динамо", сума ставок у всіх букмекерських конторах України сягає 70-ти - 80-ти тисяч доларів, а коли на матч "Волинь" - "Карпати" U-19 коштує 232 тисячі доларів, виникають питання. Тому, новий президент Федерації поставив завдання цією проблемою зайнятися.

Підозрілий матч "Волинь" U-19 - "Карпати" U-19

Перший крок - посилення комітету журналістами

- Проблему було виокремлено. Для цього було, по-перше, посилено комітет етики та чесної гри, до якого увійшли журналісти. Це був дуже хороший і грамотний крок президента Федерації Андрія Павелко та віце-президента Федерації Ігоря Кочетова. Не хочеться оцінювати роботу комітету в минулому, але, мені здається, що попереднім комітетам не вистачало інформації. Інформація черпалася з внутрішніх джерел, а зовнішніх не було. А журналісти - це найкращі добувачі інформації. Адже поганий журналіст той, який не володіє інформацією. Ось коли в нас з'явилися в комітеті люди з каналів "2+2" (Володимир Звєров), "Футбол" (Володимир Крамар), головний редактор журналу "Футбол" (Артем Франков). Всі ці три людини мають принципову позицію. Ця позиція мені імпонує, тому що я бачу, що вони мають бажання проблему побороти. І комітет, підсилений трьома журналістами, дав "поштовх", щоб члени комітету - Звєров, Франков, Крамар, могли забезпечити прозорість процесів комітету.

Будь-яке розслідування, яке ми починаємо, або перевірка фактів, стає надбанням громадськості. Взяти хоча б останній епізод - Коркішко-Турсунов, расистський епізод з етики. Пройшло буквально 10 годин після епізоду, як в засобах масової інформації вже з'явилася інформація, що розслідування розпочато. Через тиждень справа пішла вже у КДК. Це демонструє нашу відкритість. Природно, до певного моменту, коли це не стосується інтересів справи, щоб не зашкодило розслідуванню чи перевірці. Розголос поширюється до тих пір, поки не доходить до конфіденційної інформації, ми цього намагаємося дотримуватися.

Другий крок - Служба внутрішніх розслідувань

- Другий дуже сильний і важливий крок, який було зроблено з ініціативи Кочетова та який підтримав Павелко на виконкомі Федерації - було створено Службу внутрішніх розслідувань. Мені було доручено її очолити. У футболі я ніколи не був, за великим рахунком, хіба що на аматорському рівні. Але я маю юридичну освіту, працював 17 років у прокуратурі, правоохоронних органах, також органах державної влади, і зараз я із задоволенням погодився.

Андрій Павелко - один з тих, хто просуває закон про боротьбу з корупцією в спорті

Третій крок - закон

- Ми зіткнулися з тим, що всі матеріали на руках у нас є, а комітет етики та чесної гри і служба розслідувань не мають повноважень опитувати людей без їх згоди, які не є учасниками футбольного процесу. Виникло питання - що робити далі в таких випадках. На той час, за ініціативою президента ФФУ, вже було розпочато розробку закону. Він розроблявся для того, щоб мати можливість карати людей в кримінальному порядку. Щоб ці дії кваліфікувалися як кримінальний злочин. Цей закон розроблявся вузьким колом фахівців. У тому числі, при розробці закону ми враховували, насамперед, позитивний досвід тих країн, які успішно боролися з бідою договірних матчів. Це Італія, Туреччина і Польща. Це основні законодавчі акти, які ми намагалися врахувати. Також ми брали до уваги наші національні особливості. Ми відштовхувалися від того, яким чином знаходити докази. Яким чином зробити так, щоб ці докази були допустимими в суді. Це докази, отримувані з допомогою повноважень, якими наділяє закон правоохоронні органи. Це повинні бути лише правоохоронні органи. Позаяк проводити обшук, заарештовувати майно, прослуховувати телефонні розмови, допитувати, розкривати банківську таємницю, проводити інші негласні слідчі дії, уповноважена лише поліція, прокуратура, як в Італії чи в Туреччині. І ми виходили з того, що потрібна нова окрема стаття в кримінальному кодексі, в розділі корупційних злочинів.

"Карпати" U-21 - "Олімпік" U-21

Процес, з яким ми маємо справу, є ланцюжком. Він включає в себе: організатора, який залучає посередників (агента, тренера, керівництво клубу і т.д.), а ті, у свою чергу, контактують з безпосереднім виконавцем - футболістом. Саме футболіст є основною ланкою, від якого найбільш залежить результат. Але при цьому футболісти від цих маніпуляцій отримують найменшу вигоду, якщо порівнювати з іншими ланками ланцюжка. Якщо взяти буханець хліба, як приклад, то футболісти отримують від нього окраєць, а основна частина йде за адресами. Нам відомо більшість прізвищ організаторів цих процесів, але ми не маємо достатніх доказів. Тому що ми не маємо оперативно-розшукових повноважень, щоб ці докази отримати. Зараз ці повноваження з'являться. А ці організатори, про яких я говорю, є "людьми-ікс", які знаходяться в тіні і їхні прізвища не відомі широкому загалу. Їх "бізнес" перестане бути успішним, якщо вони стануть публічними.

Три дефіцити, що заважають успішній реалізації закону

- Для успішного впровадження закону потрібно подолати три дефіцити. Перший - це дефіцит пріоритетності у правоохоронних органах. Сьогодні, коли Україна перебуває у стані неоголошеної війни, а в суспільстві твориться багато безладу, слідчі і поліція навряд чи будуть приділяти багато уваги справам спорту. Якщо у слідчого на руках будуть справи, серед яких одна - про сумнівні матчі, то нею він займеться в останню чергу. Тому що є справи, важливішіші за спорт, такі наші реалії зараз.

Другий дефіцит - дефіцит кадрів. Раніше, коли я працював ще в середині 90-х, у прокуратурі були справжні фахівці з досвідом, агентурою, зв'язками і іншим. Вони були справжніми майстрами своєї справи. Зараз же таких людей майже немає, і враховуючи попередній фактор, ймовірність того, що справа про футбольну корупцію потрапить на стіл до хорошого слідчого, вкрай мала.

Третій дефіцит - дефіцит порядності. Навіть якщо уявити, що ми подолаємо два попередні дефіцити, варто задуматися про третій - порядність. Я дуже сумніваюся, що слідчий з зарплатою 5000 гривень буде чесно розслідувати справу по матчу, де фігурують сотні тисяч доларів. Важко уявити, що буде робити він у такій ситуації, коли у нього з'явиться вибір - чесно виконати свій обов'язок чи зам'яти процес і отримати куди більш вагоме "заохочення", аніж премія в 500 гривень за вдало розкриту справу.

Спортивна і кримінальна відповідальність

- Служба розслідувань ФФУ для правоохоронної системи є дорадчим органом - виконує роль органу, який може надати матеріали. Але все це вводити у законну сферу, займатися пошуком доказів (допити свідків, перевірка телефонних розмов, банківських рахунків, використання негласних слідчо-пошукових заходів) - уповноважені слідчі органи. Ми ж будемо залучати учасників сумнівних процесів до дисциплінарної відповідальності, у сфері спортивної юриспруденції. Це КДК, Апеляційний комітет, а кінцева інстанція - CAS в Лозанні. Ми повинні розмежовувати спортивну відповідальність (штрафи, дискваліфікації, покарання дисциплінарного характеру, зняття очок і т.д.) та кримінальну. Якби ми мали цей закон ще рік тому, то ось ці матчі, які визнав КДК договірними, вони б уже паралельно розслідувалися органами правопорядку, як кримінальне провадження. І ті, хто має якийсь стосунок до справи, деякі учасники і організатори цих матчів, могли б навіть опинитися за гратами. Тому що суми фігурують досить серйозні.

Спортивний арбітраж у Лозанні (CAS)

Суспільство не готове до проблем у спорті

- Що мене ще бентежить - так це неготовність громадськості розглядати питання маніпуляцій у спорті всерйоз. Більше того, не кожен зрозуміє, у чому провина людини, котра заробила на договірному матчі. По суті, він з бюджету гроші не крав, а виграв у приблизно такого ж, як він сам, нечистого на руку. При цьому, велика частина цих ставок робиться не з України, а через офшори, тому проста людина може сказати, що той, хто виграв на матчі гроші - не злочинець, а успішний бізнесмен. Припустимо, виграв він 800 тисяч, а на 200 створив тут робочі місця, може ще й майданчик дітям збудував. Ось у чому парадокс. Здавалося б, ми розкрили схему, у своїх очах ми зробили правильну справу. Але громадськість може просто цього не зрозуміти. Бо ми живемо в ситуації, коли країна має куди більш критичні проблеми, які цікавлять широкий загал. Якщо в Італії футбол - це релігія, то у нас це не так. У них футбол набагато більше вмонтований у суспільне життя.

"Якщо "Олімпік" був "чемпіоном" весни, то запорізький "Металург" - "чемпіон" осені"

Що зміниться

- Зараз у КДК є три матчі за участю футбольного клубу "Миколаїв" з Першої ліги. Команда, яка особливо "відзначилась". Вони чекають свого вердикту. Також є матч аматорської ліги - "Колос" (Зачепилівка) - ФК "Вінниця", який закінчився з рахунком 7:0, коли було страшно дивитися на цей процес. Ще на додатковому розгляді перебуває матч "Олімпік" - "Металіст". Ось 5 матчів, по яких КДК повинен прийняти рішення.

Я думаю, що результат є. Колеги з УЄФА, які приїжджали, дізнавшись про те, що є результати, захотіли подивитися, як проходить процес, як ми змогли довести, ще без закону, сумнівність матчів. А з законом, я впевнений, ми отримаємо каталізатор якісного очищення футболу. Тому що багато хто вже буде двічі думати, перш ніж здійснювати маніпуляції, коли законом вже передбачена відповідальність за ці дії. Якщо раніше з 10-ти чоловік 7-8 йшли на ризик, то зараз, коли закон набуде чинності, залишиться "каста" найбільш "хоробрих", відчайдушних. Я думаю, якщо ми хоча б у два рази скоротимо кількість таких людей, це вже буде успіхом.

Велике значення має ставлення правоохоронців у процесі притягнення до відповідальності. Ми даємо напрямок для правоохоронних органів. Якщо слідчий захоче розібратися - він вникне. Тоді він ланцюжок потягне на себе і, можливо, витягне хорошу "рибу". Ми "вудку" дали, тепер все залежатиме від "рибалки".

Матч "Олімпіка" з "Металістом" викликав чимало питань

Санкції

- Максимальні передбачувані санкції - до 5 років позбавлення волі, мінімальні - еквівалентно до 100 тисяч доларів штрафу. Залежно також від інших аспектів - повторності, залучення неповнолітніх (юнацькі, жіночі змагання), це може бути створення злочинного угруповання і так далі.

Година "Ікс" наближається

- Якщо "Олімпік" був "чемпіоном" весни, то запорізький "Металург" - "чемпіон" осені. Я думаю, що всьому свій час. Я сподіваюся, що деякі команди, які зараз грають у Прем'єр-лізі, змінять своє ставлення, тому що час "ікс" наближається. Якщо ми їх не покараємо або правоохоронні органи, то покарає їх же фінансова ситуація. Не можна скаржитися на те, що немає грошей, не платять зарплату, а з іншого боку брати участь у сумнівних діях. Однією рукою просити про допомогу, а іншу руку тримати в кишені. Якщо тобі не виплачують рік-два зарплату, то всі знають, що треба йти в органи спортивної юрисдикції. У нас же дуже небагато прикладів футболістів, які приходили з приводу боргів по зарплаті. Вони є, але на жаль, не кожен футболіст йде з таким позовом до ФФУ, або в Палату вирішення спорів, або в КДК, Апеляційний комітет, не всі йдуть. До цих футболістів теж може виникнути питання. Вони активно грають, не отримуючи зарплату, як і тренери, функціонери, але позовів при цьому немає.

"Металург" розгромно поступився "Волині" - 1:9

Процес "очищення"

- Є команди, які не потрапляли в цьому році в поле нашого зору - це перша п'ятірка. Решта 9 клубів в різній мірі викликають питання. Деякі просто відверто, деякі - діями окремих гравців. Окремі гравці псують імідж хороших клубів, в яких тренери, якщо і здогадуються, то не до кінця, що за їх спинами відбуваються такі речі.

З позитивного, хочу сказати - після розмов з адміністрацією деяких клубів і з тренерами деяких клубів у цьому році розпочався процес "очищення", особливо молодіжних команд. Ми готові кожному тренеру Прем'єр-ліги, хто має бажання, надавати деяку інформацію. Через брак деяких доказів ми не можемо її представити в КДК, але на підставі візуального спостереження матчів тренери приймають рішення з деяким гравцям, особливо молодими. Коли гравці юнацьких команд при зарплаті в 1-5 тисяч гривень мають у кілька разів дорожчі телефони, ніж гравці першої команди, проводять час в шикарних закладах, приїжджають на тренування на автомобілі, який і не снився гравцям першої команди, то починають виникати запитання. Деякі тренери вже почали робити висновки. А ви можете порівняти заявочні списки, особливо команд U-19, U-21, які були в першому колі і які є зараз. І порівняти матчі за участю відсутніх в нинішніх списках людей. Чи був там спортивний принцип, чи ні.

Юні "олімпійці" у грі проти "карпатівців" потрапили під підозру

Витоки проблеми нечесних ставок

- Якщо дивитися в корінь проблеми, то ця "чума" прийшла до нас у 1994-95 рр. з Сінгапуру. Є сумнозвісний Радж Вілсон Перумал, який написав книжку "Королі договорняків", перебуваючи в угорській в'язниці, після затримання в аеропорту, по дорозі з Фінляндії в Угорщину, всього лише, за підробку паспорта. Так от, почалося все це з Азії. Для азіатів букмекерські справи - це щось на кшталт тіньової релігії. Японці, китайці, а особливо - тайці, сінгапурці, малайзійці, просто божеволіють у питанні ставок. У свою чергу, туди ця біда прийшла в 60-70-х роках. Раніше просто робили ставки, без гарантії виграшу. Але Радж Вілсон Перумал був одним з двох-трьох людей, разом з Даном Таном, які розвинули мережу нечесних ставок на весь світ. Вони починали з матчів "дворових" команд, юнацьких. Приймали ставки на явно сильну команду, а самі ставили гроші на явно слабку команду, з цих же грошей "купували" сильних гравців, щоб вони здавали ігри.

Радж Вілсон Перумал на судовому засіданні

Пізніше, під дахом азіатського криміналу, вони почали просувати це в чемпіонати Малайзії, Сінгапуру, Індії, Таїланду. У середині 90-х років вони почали виходити на європейський ринок через Африку. Вони працювали зі збірними - "купували" гравців бідних країн. Африканські команди грали на чемпіонатах світу, були сильними в ігровому плані, брали участь у матчах, на які люди ставлять гроші. Плюс до всього в збірних африканських країн були гравці, які не виступали в європейських клубах, а грали в слабких чемпіонатах, грубо кажучи, "за тарілку супу". Ось таких гравців і заманювали через агентів, родичів, шляхом залучення представників федерацій тих країн. Спочатку це були товариські матчі між африканськими командами. Схема була та ж, грали в основному на "тотал", бо можна було регулювати кількість м'ячів.

Пізніше вони потихеньку перейшли на Серію А, намагалися і в англійській Прем'єр-лізі організувати пару матчів у 1999-му. Виходили на жіночий футбол. Ця хвороба також поширилася на скандинавські країни: Швеція, Фінляндія. Існує помилкова думка, що це хвороба слабких країн. Насправді, це хвороба не бідних країн, а бідних чемпіонатів. Тому що такі країни, як Швеція, Фінляндія ніяк не можна назвати бідними. А за рівнем договірних матчів, тим не менш, вони знаходяться на рівні першої десятки постійно. Тому що в цих країнах футбол не є спортом "номер 1", відповідно, так само оплачується і робота цих людей. Вони грають за тисячу, дві, три доларів і чим менше зарплата у футболіста, навіть у найкращій країні, якщо навіть взяти МЛС в Америці, тим більша ймовірність того, що його можна стимулювати якоюсь сумою на сумнівні дії.

Системи EWS і BFDS по боротьбі з договірними матчами

- Є дві системи по боротьбі з проблемою нечесних ставок. Система ФІФА - "Early warning system" ("Система раннього виявлення") і система УЄФА - "Betting fraud detection system" ("Система виявлення випадків шахрайства у ставках"). Це сервери, розташовані у Швейцарії, які своєю павутиною охоплюють 450 найбільших контор у світі. Є спеціальна програма, яка відстежує динаміку ставок на біржі та в букмекерських конторах, нелогічних коефіцієнтів. Якщо коефіцієнт різко йде вгору або звалився вниз без логічних на це причин, то система запалює "червоне світло" і цей матч відразу ж береться на контроль. І якщо найбільші ставки робляться на подію, яка має майже нереальні шанси реалізуватися. Ми на зв'язку з системами ФІФА та УЄФА 24 години на добу, наша служба має свій аккаунт там, в режимі онлайн, можемо відстежувати буквально кожен матч, динаміку ставок.

"Матч "Ільїчівочка" - "Ятрань" може зібрати в десятки разів більшу суму ставок на біржі, ніж матч "Дніпро" - "Зоря"

Ситуація в Україні

- До України ця ситуація дуже довго йшла. Тут були свої ще старі схеми - тобі три очки, мені три очки. Або коли команди 5-6 років тому опинялися в трійці за підсумками першого кола, а потім друге коло починали грати, як хотіли, і вилітали взагалі з вищої ліги. Було багато команд, які, грубо кажучи, заробляли у другому колі свій бюджет. Але це не було пов'язано зі ставками, тим більше, в 2009-му році у нас навіть на законодавчому рівні були заборонені будь-які види гральної діяльності, відповідно і мови бути не могло про те, що легально можна ставити.

І ось, буквально роки два тому, мені здається, потихеньку все почалось. Пік припав на весну поточного року. Просто були такі команди, не будемо їх називати, ви самі їх знаєте за рішенням КДК, які "прорубали вікно в Європу". Не в ту Європу, на яку потрібно рівнятися, а в Європу, яка займалася цією нісенітницею. Вони прорубали дорогу в албанський, кіпрський чемпіонати. Також середньоазіатські, закавказькі команди, молдавські, проблема там теж є. Вони прорубали нам дорогу в "третій світ", туди, де у футбол грають не заради самої гри, а заради грошей. Але не заробляти гроші чесно, а шляхом усіляких маніпуляцій. Маніпуляція результатом спортивного змагання - так звучить і в законі.

Які турніри охоплені проблемою

- І коли ми почали моніторити цей процес, спільно з УЄФА, ми побачили, що насувається біда. Прем'єр-ліга, Перша ліга, Друга ліга, U-19, U-21, ще жіночий чемпіонат, ставки на який досягали ста тисяч доларів. Думаю, що наші футбольні фахівці і півтори команди жіночі отак выдразу навряд чи назвуть. І це тільки вища жіноча ліга, мало хто знає, що у нас ще й перша жіноча ліга є. А ставки, тим не менш, йдуть. Матч "Ільїчівочка" - "Ятрань" може зібрати в десятки разів більшу суму ставок на біржі, ніж матч "Дніпро" - "Зоря". Жіночий футбол ми не відпустимо, бо саме там робляться речі "під покровом ночі", там і матчі не всі на відео знімаються. Там можна робити що хочеш.

"Олімпік" - "Металіст"

- Був один матч, коли 40 тисяч доларів однієї ставкою було поставлено в кінці гри, в компенсовані 3 хвилини до основного часу матчу на те, що обов'язково буде гол у матчі. Це матч "Олімпік" - "Металіст". Цей матч став, можна сказати, "локомотивом" процесу. Зараз цей матч повторно направлено до КДК, тому що КДК не знайшов достатньо доказів, щоб визнати цей матч договірним. Я вважаю, що доказів достатньо і не тільки по цьому матчу.

"Олімпік" і "Металіст" потрапили в неприємну історію

"Чорноморець" - "Металург" Запоріжжя

- Так, ми в курсі ситуації. Вже розмовляли і з Лисицьким, і з іншими гравцями. Наша служба розслідувань веде цю ситуацію, і поволі світло на цю ситуацію проливається. В даному випадку однозначно нічого поки сказати не можна. Я поки не можу ні Лисицького, ні інших досвідчених гравців назвати порушниками, також і молодих гравців не можу назвати порушниками. Зауважте, що я не можу назвати їх порушниками. Хотілося б називати і тих і інших чесними. А от чи зможемо - час покаже.

"Тернопіль" - "Нива"

- У матчі тернопільських команд торік - ФК "Тернопіль" - ФК "Нива", який закінчився з рахунком 2:2, теж біда. Ці команди справедливо були покарані. Можна сперечатися про суворість покарань, але в даному випадку ми і такому раді. Три матчі були визнані КДК такими, в яких присутня маніпуляція результатом. Два матчі з командою "Олімпік" U-21 і матч Першої ліги між "Тернополем" і "Нивою". В останньому матчі нам взагалі вдалося простежити акаунти, ID, номери карток, звідки ставилися, як ставилися, хто отримував виграш. З'ясувалося, що основні ставки (було більше двохсот тисяч доларів поставлено) робилися на результат "2:2". Ставили з 5-ти адрес, які розташовані у Тернополі. Ставки робилися не самими футболістами, а через третіх осіб. Прізвища цих людей було встановлено. Одна з них - дівчина, ми із соціальних мереж дізналися, що вона є близьким другом одного з найдосвідченіших гравців цих команд. Він, на нашу думку, був одним з організаторів цього безчинства, "шоу".

Олександр Москаленко