УКР РУС

Людина-цигарка проти збірної України і ще 29 історичних кадрів

14 березня 2014
Автор: Олег Бабій

Шева у максимальному розквіті сил. Зірка "МЮ", схожа на Мілевського. Ніч у ліжку з Кубком чемпіонів. І тощо, тощо, тощо.

1. Царський сезон. Андрій Шевченко в супроводі Івана Кордоби забиває у ворота Франческо Тольдо гол, який виведе "россонері" у фінал Ліги чемпіонів 2002/03. А там, у вирішальному матчі, останнє слово знову було за українцем. І хто після цього згадає, що в чемпіонаті Італії Шева переживав у тому сезоні справжню творчу кризу, записавши до свого активу лише 5 голів?

2. Золотий поцілунок. Зепп Майєр і Франц Беккенбауер підіймають Кубок світу-1974, здобутий на домашньому Мундіалі. У фіналі західні німці обіграли Нідерланди - 2:1.

3. Востаннє. Ні-ні, це не останній Кубок чемпіонів в історії "Барси". Мова лише про те, що ота перемога каталонців над "Сампдорією" на "Вемблі" (1992 рік) стала історичною, адже з наступного сезону турнір змінив назву, ставши Лігою чемпіонів. Трофей "Барселоні" приніс влучний удар Кумана (на фото - власник найсвітлішої чуприни).

4. День, коли Бог згадав про руку. Збірні Аргентини та Англії виходять на поле, щоб зіграти один з найзнаменитіших матчів в історії футболу. Тут Марадона заб'є два незабутні голи: один стане вершиною майстерності та імпровізації, інший - пам'ятником підлості.

5. Богема. Герд Мюллер і Франц Беккенбауер тусять із Міком Джаггером, вокалістом гурту The Rolling Stones. Це 1976 рік. "Баварія" святкує здобуття третього поспіль Кубка чемпіонів.

6. У ліжку з кубком. Молодий форвард "Ліверпуля" Кенні Далгліш вирішив провести ніч із Кубком чемпіонів-1978, який його команда виграла у "Брюгге" з рахунком 1:0.

7. Перший. У 50-х роках Джок Стейн зіграв за "Селтік" упродовж кількох сезонів на позиції центрального хава. На фото зафіксований 1965 рік - Стейн повернувся у табір "кельтів", але вже в якості тренера. Через два роки він стане першим британським тренером, якому підкорився Кубок чемпіонів. А ще Стейн упродовж дев'яти сезонів поспіль відбиратиме чемпіонський титул у "Рейнджерс". Вдало зайшов!

8. Велика вода. У 1968 році повінь не пошкодувала стадіон "Іствіл", який належав клубові "Брістоль Роверс". Сумне видовище.

9. Секретна зброя. Дідьє Дешам і Марсель Десайї - без п'яти хвилин чемпіони домашнього Мундіалю. А все тому, що у вільні від матчів дні вони до третіх півнів "рубалися" у відеоігри. 

10. Шлях чемпіона. "Селтік" обігрує югославську "Войводину" у чвертьфіналі Кубка чемпіонів-1967 з рахунком 2:0. У півфіналі шотландці здолають празьку "Дуклу", у фіналі впораються з міланським "Інтером".

11. Погасив, мов цигарку. Маріо Баслер перекидає Шовковського, встановивши остаточний рахунок: Німеччина - Україна - 2:0. Відбір до ЧС-1998 Бундесманшафт закінчив на першій сходинці. Українці були другими. Прикметно, що Баслер, за яким закріпилося прізвисько Людина-цигарка, скривдив українців ще й через два роки. У 99-му саме його гол вибив київське "Динамо" з Ліги чемпіонів.

12. Ще ангел. Юний Джордж Бест у 1964 році - це його перший сезон в "МЮ". Чимось схожий на Артема Мілевського в аналогічному віці, чи не так?

13. Клоун в рукавичках. Паоло Ді Каніо намагається підловити Фаб'єна Бартеза на помилці, яких кіпер частенько припускався в "МЮ". Це матч чемпіонату на "Олд Траффорд", "Дияволи" - "Вест Хем", 2001 рік.

14. Класика. Вболівальники на фінальному матчі Кубка Англії-1925 змушені розгорнути парасольки. Який же Альбіон без дощу? А грали "Шеффілд Юнайтед" з "Кардіффом" (1:0). 

15. Чемпіонський рік. Марадона і його партнери по "Наполі" на "Сан-Пауло". 1987 рік. Навесні неаполітанці здобули Скудетто, а вже влітку в команді сформувався атакувальний трикутник MaGiCa - Марадона, Джордано, Карека. 

16. Команда. Футболісти "Евертона" після тренування, яке відбулося 4 січня 1938 року. "Іриски" настільки згуртовані, що навіть водні процедури приймали разом. У цьому ж році розпочнеться їх шлях до чемпіонського титулу 1938/39.

17. Король іде! Вдячні фани "МЮ" розривають Еріка Кантона на шматки - для сувенірів. Дія відбувається після перемоги "дияволів" над "Вімблдоном" в останньому турі чемпіонату 1992/93. Титул повернувся на "Олд Траффорд" після 26-річної відсутності.

18. Ефективно і ефектно. Кіпер міланського "Інтера" Івано Бордон реагує на удар по своїх воротах під час атаки "Ювентуса". 1978 рік.

19. Дружна сімейка Кройфів. Йохан у товаристві своїх чад у 1973 році. Це був абсолютно феєричний час для Летючого голландця. У 1973-му Кройф підписав контракт із "Барселоною", здобувши з "Аяксом" "на прощання" чемпіонський титул і Кубок чемпіонів. А за підсумками року Йохан отримав вже другий для себе "Золотий м'яч".

20. Доктор Сократес. Видатний хавбек збірної Бразилії, а також лікар і революціонер, у грі за "Фіорентину", куди перейшов у 1984 році. У Флоренції Сократес провів лише один рік, не зумівши допомогти "фіалкам" піднятися вище середини турнірної таблиці.

21. Ви це бачили? Ханс ван Брекелен - голкіпер збірної Нідерландів - не приховує емоцій у півфінальному матчі Євро-88 проти ФРН. Помаранчеві перемогли завдяки голам Кумана і ван Бастена, а у фіналі прибили ще й СРСР.

22. Пеле і Манхеттен. 1966 рік

23. Під пильним оком. Головний тренер збірної Нідерландів Рінус Міхелс безжально ганяє Руда Гулліта, змушуючи того крутити педалі. Як відомо, суперталановитий гравець полюбляв іноді схалявити. Та хіба проведеш самого батька тотального футболу? Результат голландці отримали вже наступного року - Кубок Європи опинився у їх руках.

24. Готові на все. "Камп Ноу" зразка 1981 року. Окремі трибуни зачинені на ремонт, проте відчайдухи переглядають матч прямісінько з будівельних конструкцій.

25. Драма. Самуель Куффур, захисник "Баварії", безсило плаче після фінального свистка на "Камп Ноу". Його команда увесь матч вела в рахунку з "МЮ", але пропустила у доданий час від Шерінгема і Сольск'яера. О, цей незабутній фінал ЛЧ-99!

26. З легкої ноги. Антонін Панєнка, хав збірної Чехословаччини, виконує пенальті навісним ударом по центру воріт кіпера ФРН Зеппа Майєра. ЧССР візьме Кубок Європи, а така манера пробиття пенальті набуде широкої популярності і отримає ім'я Панєнки.

27. Божевілля радості. Пеле намагається розчавити в обіймах свого партнера Рівеліно. У фінальному матчі ЧС-1970 бразильці розгромили Італію (4:1).

28. Золотий дубль. Карстен Янкер і Самуель Куффур смакують бурштиновим напоєм з нагоди успішного завершення сезону 2000/01. "Баварія" здобула Кубок чемпіонів, а також Срібну салатницю.

29. Королі. Рауль Гонсалес із грізним партнером по атаці "Реалу" - Предрагом Міятовічем. 1998 рік.

30. Спить Пеле, і бачить сни. Одна з мирних ночей 1960-го. Байдуже, що ліжко у Короля футболу - зовсім не королівське.

Інші матеріали на цю тему:

Одинадцять мовчазних мужчин у синіх пальто

Леоненко також мріяв про "Феррарі". Топ-20 унікальних ретрофото