УКР РУС

Людина дня. Кріс Коулмен – творець історичної перемоги Уельсу

12 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про головного героя суботнього ігрового дня на Євро-2016.

Збірна Уельсу лише вдруге у своїй історії потрапила у фінальну частину масштабного футбольного турніру. Багато десятиліть тому був виступ на чемпіонаті світу, а тепер ось – дебют на Євро. І який дебют! З першої спроби – перемога над дуже непростим суперником.

Хтось скаже, що в цьому заслуга лідера команди – Гарета Бейла. Безперечно, він зіграв блискуче. Хтось відзначить «джокера» Робсона-Кану. А УЄФА віддасть звання героя матчу Джо Аллену. Проте воєдино увесь цей ансамбль склав докупи Кріс Коулмен, 46-річний наставник валлійців, який буквально позавчора святкував День народження.

Він розпочав тренерську діяльність у «Фулхемі» - клубі, де провів останні 5 років ігрової кар’єри. Найбільшим досягненням 4-річного періоду наставника «котеджерів» стала 9 сходинка у Прем’єр-лізі. Потім Коулмена якимось вітром занесло у «Реал Сосьєдад», з яким він, можна сказати, провалився. Повернення в Англію, робота у «Ковентрі» в нижчих лігах, а далі повне падіння – переїзд у грецьку «Ларису», де в якийсь момент закінчилися гроші.

Але тут підвернувся непоганий варіант – запрошення від валлійської федерації. Ця угода перевернула життя і тренера, і команди. Відбір до ЧС-2014 Уельс провалив, посівши передостанню сходинку своєї відбіркової групи. Але вже в наступному циклі Бейл і Ко взялися до справи серйозно – благо, Коулмена не прогнали з посади після мундіального фіаско.

Чотири перемоги і лише дві нічиї – з такими показниками був пройдений екватор відбору. Уельс сенсаційно закріпився на першій сходинці і випереджав Бельгію та Боснію, а також Кіпр, Ізраїль та Андорру. Такий спурт у якийсь момент підняв команду Коулмена і у рейтингу ФІФА – на височезне 10-те місце.

Звісно, що такий гандикап «дракони» довели до пуття і тепер приїхали підкорювати Францію. Історичну перемогу вже здобуто. Коулмен вгадав зі складом, тактикою і словами, що надихають. При рахунку 1:1 він ще й продемонстрував талант провидця, випустивши на заміну Робсона-Кану. Через десять хвилин свого перебування на полі форвард «Редінга» забив переможний гол.

Ця збірна і цей тренер здатні на більше. Ще одна звитяга гарантує Уельсу вихід у плей-офф. Ви вже знатимете, хто стоїть за успіхом команди.

Сторінка автора у Facebook

Людина дня. Дімітрі Пайє - автор переможного голу у матчі-відкритті Євро-2016