УКР РУС

Людина дня. Фернанду Сантуш – полководець чемпіонів Європи

11 липня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про головного героя Євро-2016.

Європа отримала нового короля. Португалія – найсильніша команда континенту. З цим потрібно миритися і жити, як мінімум, наступні чотири роки.

Їхню гру критикували безбожно і вщент. "Нудно", "нецікаво", "невидовищно". Їх порівнювали із Грецією-2004, яка прагматично вичавлювала результат, проходила стадію за стадією і нарешті перемогла у фіналі.

Але у португальців, не зважаючи на наявність мегазірки Роналду, була Команда. Цей колектив знав, чого він хоче, і як цього досягнути. Не виграли жодного матчу у груповому етапі, але й не програли. В останній момент прошмигнули у плей-офф. Далі – та ж пісня. Переможний гол в овертаймі із Хорватією, вдала серія пенальті із Польщею, врешті – перша перемога в основний час. У півфіналі покладено на лопатки Уельс. Далі – лише фінал.

…Коли у середині першого тайму "зламався" Роналду, було переконливе відчуття, що це лише загартує "європейських бразильців". Так і сталося. Коли матч докотився до овертайму, стало зрозуміло, що все йде за планом Португалії. Вимотати, виснажити суперника, дотягнути до вирішальних хвилин – і там смертельно вжалити. Не подобається? Не видовищно? Даруйте, кожна команда грає, як уміє. Виходить із того ресурсу, який у неї є. І якщо при цьому вдається досягати такого неймовірного успіху – то честь і хвала. Скидаємо капелюха.

"Португальське катеначчо" було не завжди. Його ми побачили із приходом досвідченого 61-річного спеціаліста Фернанду Сантуша. У фіналі різницю тренерського класу було особливо відчутно. Дідьє Дешам – просто першокласник на фоні наставника, загартованого роботою у "Порту", "Бенфіці", "Спортінгу", "Панатінаїкосі" і збірній Греції. Послухайте, досвід Сантуша – вдвічі більший, ніж у головного тренера "Ле Бльо". Тридцять років проти п’ятнадцяти. Це - важливо.

Португалія повинна носити Сантуша на руках і руки йому цілувати. Полководець чемпіонів Європи. Цим все сказано. Інші слова – зайві.

Сторінка автора у Facebook

5 причин, чому Португалія виграє фінал Євро-2016