УКР РУС

Людина дня. Даріо Срна – без батька, крізь сльози

18 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" обрав головного героя п’ятничного ігрового дня на Євро-2016.

Неймовірний, спритний Едер елегантно розібрався із обороною шведів, яка витримала практично увесь матч, і без шансів для голкіпера поцілив у дальній кут, здобувши для Скуадри Адзурри другу поспіль перемогу на турнірі.

Альваро Мората двічі засмутив турків, зрівнявшись із лідерами бомбардирських перегонів Євро – Станку, Бейлом і Пайє. Його партнер – Ноліто – оформив «дубль» за системою «гол + пас». Зрештою, фантастичний матч видав лідер Фурії Рохи – Андрес Іньєста.

Чому не хтось з-поміж цих хлопців? Чому Срна?

Тому що своя сорочка – ближча до тіла. Така відповідь – недостатня, звісно, і наполовину жартівлива. А от головний аргумент на користь Даріо Срни полягає в тому, що хорват проявив дивовижну мужність і силу характеру, вийшовши на поле у Сент-Етьєні. П'ять днів тому, безпосередньо під час матчу Хорватії із Туреччиною, помер його батько – Узеїр. Капітан, витерши перші рясні сльози, покинув табір збірної і птахою кинувся додому…

Вчора, закусивши губу до крові, Даріо вже перебував на бойовому посту – виводив Націонал на бій із Чехією. Коли зазвучали перші акорди Lijepa naša domovino, із очей Срни знову потекли сльози.

«Це був найважчий матч у моїй кар’єрі, - скаже Даріо після фінального свистка. - Усі знають про останню волю мого батька: він хотів, щоб я повернувся на турнір і продовжив вигравати усе можливе зі збірною».

В ідеалі Хорватія мала б перемогти і подарувати своєму капітанові радість. Балканці були близькими до цього, ведучи у рахунку 2:0, але розтринькали перевагу наприкінці матчу. Не вельми переконливо зіграв і Срна. Принаймні, за оцінками авторитетного порталу WhoScored, Даріо розташувався десь посередині. Він не такий невдаха, як Віда чи Субашіч. Але й не настільки хороший, як Ракітіч чи Перішіч.

І все ж вожак Хорватії – людина дня. Він здобув звитягу не над суперником – це надто банально. Він переміг себе, переборов тугу і апатію, породжених втратою отця. Зумів опанувати і впорядкувати власні думки. Це вчинок, гідний величезного респекту. Тепер, подолавши цей емоційний рубікон, стане трохи легше. Срна відповідальний за всю команду. Він це розуміє.

Сторінка автора у Twitter

Happy birthday, Кеп! Буффон, Селезньов, Ахметов і ще 31 людина, яка змінила життя Даріо Срни