УКР РУС

Людина дня. Армандо Садіку – форвард, що пише історію Албанії

20 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" називає головного героя першого ігрового дня третього туру Євро-2016.

Коли Албанія кваліфікувалася, пробилася, продерлася у фінальну частину континентальної першості, вистачало скептиків, які закидали абсолютного дебютанта шапками. Мовляв, що це за команда? – Посміховисько! Постачальник очок. Хлопчики для биття. І далі по тексту – в такому ж дусі.

Однак загадкові албанці зуміли здивувати. Вже в першому матчі проти Швейцарії команда Джанні Де Б’язі продемонструвала бойовий і добротний футбол. Особливо тоді, коли залишилася в меншості після вилучення свого капітана – Лоріка Цани. Наступний поєдинок – проти самої Франції. «Гірські орли», хоробро підставивши груди усім вітрам, витримали шквал атак господарів турніру до 90-ї хвилини, поки не забив Грізманн.

Тим не менше, дві поразки не позбавили Албанію шансів на продовження боротьби. Належало в останньому турі «прибити» Румунію і чекати, як зіграють усі конкуренти з інших груп, щоб стати однією з чотирьох найкращих третіх команд. Що ж, із першою частиною завдання балканці впоралися. Єдиний гол форварда Армандо Садіку дарував Албанії не такі вже й великі, та все ж шанси на те, щоб свято тривало.

У маленькій, проте гордій країні, не спали до самісінького ранку. Салюти, співи, народні гуляння. Ще б пак – головна команда Албанії забила перший в історії гол на Євро, здобула перші очки, вперше перемогла. Хто ж він – герой нації – Армандо Садіку?

Садіку – 25 років. Розпочинав у нікому не відомих албанських клубах «Турбіна» та «Грамозі». А ось коли «засвітився» у «Ельбасані», практично одразу потрапив на олівець скаутів зі Швейцарії. У скромному «Локарно» Садіку забивав майже в кожному матчі, тому невдовзі пішов на підвищення – у «Лугано». А там, продовжуючи забивати у високому темпі, привернув увагу гранда – клубу «Цюріх».

Поки що Садіку не зумів проявити усі свої козирі у складі команди, яка несподівано вилетіла у другий дивізіон чемпіонату Швейцарії. Сезон 2015/16 він провів в оренді, захищаючи кольори «Вадуца». Склалася парадоксальна ситуація: чинний клуб футболіста – вилетів, а орендатор залишився в еліті.

Що буде далі? Наразі клубні справи хвилюють Армандо найменше. Він очікуватиме на матчі чемпіонату Європи в інших квартетах.

Сторінка автора у Twitter

Людина дня. Ромелу Лукаку – диявольський "дубль" реанімує Бельгію