УКР РУС

Луїс Енріке, якого хоче не 1 топ-клуб, готовий дивувати: чому він найекстремальніший тренер світу

2 квітня 2018 Читать на русском

Після відходу з Барселони іспанський наставник ніяк не знайде нову роботу. Однак Луїс Енріке зовсім не нудьгує без футболу.

Наполі, ПСЖ, Челсі та Арсенал – це короткий список команд, яких пов'язували з екс-наставником Барселони в останні 2 місяці. Яким би не був вибір колись найбільш високооплачуваного тренера світу, він буде готовий до всього. Принаймні так можна судити з його життя поза футболом.

Справжній айронмен. Його залежність – екстремальні види спорту на межі людських можливостей. У клуб на тренування він зазвичай приходить у темних окулярах. Вигляд поганого хлопця зі старих фільмів йому імпонує.

Правила життя Луїса Енріке

"У моїх командах це я є лідером", – без тіні скромності відзначав Луїс у Барселоні. Він важко і енергійно працював ще тоді, коли грав за Реал і каталонський клуб.

Піщаний марафон Сахари і тріатлон Залізна людина. Хіхонець використовує будь-яку можливість, аби перевірити себе на витривалість. Включно з найбільш виснажливим забігом у світі спорту та велоперегонами Тур де Франс.

У 2008-му Енріке пробіг Марафон де Сабле, заснований у 1986 році промоутером концертів Патріком Бауером. Це понад 250 км, що дорівнюэ 6 звичайним марафонам.

"Найвиснажливіший забіг у світі" проходить 6 днів і простягається пустелею в Марокко. Найдовший етап – понад 90 км. Умови його жахливі, хоч екс-гравець Реала і Барси, мабуть, міг би посперечатись.

Температура під час марафону досягає 50 градусів тепла, а кожен з 1500 учасників повинен нести на собі все необхідне спорядження, зокрема, їжу (мінімум 2 тисячі калорій на день). Спати потрібно у відкритій палатці, де також розташовуються 7 конкурентів.

На рахунку Луїса Енріке повні марафони в Нью-Йорку, Амстердамі та Флоренції. Причому з кожним новим етапом покращував свій результат, але і це ще не все.

"Велоспорт і плавання абсолютно відрізняються від бігу. Навчатись цим видам набагато приємніше", – каже 47-річний тренер. Зараз він щодня приділяє увагу бігу та плаванні вранці та в обід, а також кожні 3-4 дні намотує кола на велосипеді.

Ironman – це змагання з тріатлону на 224 км. Вони відбуваються в Німеччині. Найвиснажливіший рейс у цьому виді спорту. Його назва "Залізна людина" говорить сама за себе. Наш герой саме з таких.

Луїс Енріке обожнював підкорювати хвилі, займаючись серфінгом... в Австралії, де жив деякий час. Він також завершив велогонку Quebrantahuesos на понад 200 кілометрів, яка проходить через Піренеї. Цю назву недарма перекладають з іспанської як "дробарка кісток".

Після того, як завершив ігрову кар'єру, його ноги набрякали після 45 хвилин безперервного бігу. Адже у футболі не так – "ти біжиш 50 метрів, потім зупиняєшся, далі 10 метрів і знову зупинка. Марафони тривають постійно в одному темпі. Було важко адаптуватись, але я зміг після величезної підготовки".

Зараз він, як каже сам, не дуже багато тренується. 10-12 годин на тиждень присвячує їзді на велосипеді, 2 дні – бігу, серфінгу та тренажерному залу. Він добре знає, що не тільки у футболі навіть просто для участі потрібні сотні годин тренувань.