УКР РУС

Луческу: Ситуація в УПЛ нагадує ту, коли "Стяуа" сім'ї Чаушеску вигравала по сто матчів

25 квітня 2015 Читать на русском

Наставник "Шахтаря" Мірча Луческу проаналізував нинішню ситуацію в українському чемпіонаті.

"Коли я тільки приїхав в Україну, одна і та ж команда вигравала "золото" багато років поспіль. І дивним чином ця ж команда з року в рік проводила найважливіші матчі лише починаючи із середини сезону... Перша ж гра "Шахтаря" під моїм керівництвом – і ми відразу в першому турі зустрічаємося з "Динамо". Причому в Києві. Тобто сезон відкрився суперпоєдинком, це нонсенс! Ми перемогли з рахунком 2:0. Дотримуючись спортивних норм, друге коло мало починатися матчем у відповідь, тільки вже в Донецьку. Та Федерація терміново змінила формат чемпіонату – просто в процесі його проведення: поєдинок "Шахтар" – "Динамо" було перенесено на останній тур. Тоді я зрозумів, що відбувається щось не те.

Наступний приклад: сезон – 2008/09 нам довелося починати з двох виїзних зустрічей – обидві у Львові, що, по-перше, некоректно по відношенню до команди-чемпіона. По-друге, суперечить футбольній етиці. Для команди чемпіонат не може стартувати з двох виїзних поєдинків поспіль, адже футболісти грають, насамперед, для своїх уболівальників! Зрештою "Шахтар" із перших же турів втратив п'ять очок і завершив коло в середині турнірної таблиці... При цьому раніше жодна команда не проводила два виїзних матчі на старті сезону. Зазвичай завжди була одна домашня гра і друга на виїзді.

Чому я про це згадую? Тому що це яскраві приклади того, як формат чемпіонату може вплинути на результати, що демонструються командою! Звертаю увагу: того ж року ми провели матч із "Барселоною", вийшли у фінал Кубка УЄФА і завоювали його, вибивши "Динамо" за підсумками двох зустрічей у півфіналі.

Я вже проходив через схожу ситуацію в Румунії, коли "Стяуа", команда сім'ї Чаушеску, перемагала в 100 матчах поспіль! Просто неймовірно! На щастя, в Україні до такого ще не дійшло... Хоча по суті дуже нагадує", - відзначив Луческу.

Все, що треба знати про матч 21 туру УПЛ "Шахтар" - "Динамо" читайте у нашому спецпроекті.