УКР РУС

Луческу допоміг супернику обіграти Шахтар

24 травня 2013
Автор: Зінедін Зідан

24 травня в українському футболі сталася унікальна подія: «Шахтар» провів матч одночасно зі 111 дітьми-сиротами. Настільки незвичайний поєдинок став можливим завдяки давній співпраці ФК «Шахтар» із благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».

24 травня в українському футболі сталася унікальна подія: «Шахтар» провів матч одночасно зі 111 дітьми-сиротами.

Матч було вирішено провести на «Донбас Арені».

– Ми спільно з клубом завершили сезон такою акцією, бажаючи вкотре привернути увагу до проблеми сирітства, – говорить керівник програми «Сирітству – ні!» Дар'я Касьянова. – 111 хлопчиків і дівчаток, які сьогодні грали, – це дуже впевнені та цілеспрямовані діти. На наш погляд, вони мають усі шанси й право виховуватися в сім'ї, а не в інтернатному закладі. З іншого боку, сьогодні були реалізовані їх мрії. Діти дуже хотіли побувати на «Донбас Арені», не кажучи вже про те, щоб зіграти на справжньому футбольному полі з гравцями «Шахтаря»!

У призначений час підтримати обидві команди на трибунах «Донбас Арени» зібралися сотні вболівальників. Під традиційний мотив «Курганів» на смарагдовий газон вийшли 111 дітей із п'яти інтернатів Донецької області та їх опоненти – «Шахтар» у повному складі. Хіба що Фернандіньо не зміг взяти участь у поєдинку. Напередодні віце-капітан «гірників» отримав пошкодження, тому за матчем він спостерігав із лави запасних.

Умови проведення поєдинку були максимально наближені до «бойових». Так, команди на зустріч вивела суддівська бригада на чолі з начальником відділу міжнародних змагань ФК «Шахтар», донедавна європейським топ-рефері Любошем Міхелом. Перед стартовим свистком суперники традиційно обмінялися рукопотисканнями. Самі розумієте, ця процедура трохи затягнулася, адже, потискуючи руки шерензі із хлопців та дівчат, «гірники» потихеньку дісталися воріт.

Найактивнішу участь у матчі взяв наставник «гірників» Мірча Луческу. Мабуть, уперше в кар'єрі Містер весь перший тайм ходив по полю і давав поради команді-супернику, як обіграти своїх підопічних. Крім румунського фахівця, дії команди «111» по ходу коректували ветерани «оранжево-чорних» Олексій Бахарєв і Геннадій Зубов. Тож підтримка у хлопців була значна й авторитетна!

Перший тайм (зустріч було вирішено розділити на дві половини по 7 хвилин) «Шахтар» провів у такому складі: Шевченко, Срна, Ракицький, Кучер, Рац, Гай, Тейшейра, Тайсон, Коста, Едуардо і Майкон.

Зі стартовим свистком словацького рефері діти розвели м'яч у центрі поля. Не встигли «гірники» схаменутися, як буквально перша ж атака молоді призвела до голу! Мабуть, господарі не змогли між собою розібратися, хто, кого і в якій кількості має «тримати». Що ж, таке буває у футболі!

Пропустивши м'яч, «Шахтар» кинувся в атаку і в підсумку відігрався: Срна, опинившись на лівому фланзі, прострілив низом у штрафну на Майкона, який несильним, але точним ударом спрямував м'яч у сітку. У перерві капітан «гірників» зізнався, що впоратися з таким суперником чемпіонам буде непросто.

– Дуже незручна команда! До того ж їх трохи більше, ніж нас, – заявив Дарійо.

У перерві Мірча Луческу провів деякі коригування в складі «Шахтаря». На другий тайм вийшли: Шевченко, Кобін, Кривцов, Ракицький, Рац, Хюбшман, Степаненко, Гречишкін, Патрік, Мхітарян, Будковський.

Розпочався другий тайм... і «Шахтар» знову пропустив! Навіть наявність трьох номінальних опорних півзахисників не вберегла «гірників» від голу – масована атака юних гостей завершилася точним ударом по воротах Микити Шевченка.

Матч неухильно наближався до завершення, а численні атаки «оранжево-чорних» усе не знаходили свого результативного завершення. І тоді Мірча Луческу зважився на небувалий хід: одночасно з лавки запасних на поле вибігли всі гравці «Шахтаря», що залишилися! Андрій Пятов та Антон Каніболоцький склали компанію Шевченку у воротах, Адріано й Едуардо вирушили в напад... Але фінальний свисток Любоша Міхела зафіксував перемогу дітей над чемпіонами та володарями Кубка України з рахунком 1:2.

Одним із авторів забитих м'ячів у ворота «Шахтаря» став 8-річний Дмитро Гіморін. Хлопець зізнався, що ніколи в житті навіть уявити не міг, що заб'є на «Донбас Арені»:

– Мені сьогодні все дуже сподобалося! Навіть не можу сказати, хто в мене улюблений футболіст, було цікаво грати з усіма.

Після закінчення дійства своїми враженнями поділився й Любош Міхел:

– Хороша гра. Я тому і взяв у ній участь, оскільки самому було цікаво, що ж там відбудеться. Ніколи не працював на матчі, в якому беруть участь 122 гравці. Відразу зрозумів, що буде дуже багато емоцій, а тому й арбітру буде непросто виконувати свою роботу... Діти сьогодні перемогли та відчули позитивну атмосферу «Донбас Арени» безпосередньо з поля. Для них це велике щастя. Після гри навіть багато запитували: «А який результат? Ми виграли? Правда?». Для хлопців такий матч був дуже важливий.

Напевно, вперше «гірники» не засмучувалися через поразку. Навпаки, після матчу всі – діти, футболісти, тренери, працівники клубу та вболівальники – раділи, неначе одна велика родина.

Прес-служба ФК «Шахтар»