УКР РУС

Лондонська "Барселона". Підсумки 26 туру АПЛ

27 лютого 2012 Читать на русском

На власному полі "дитячий садок" Арсена Венгера вдруге поспіль не залишає від оборони суперника каменя на камені. Від вчорашнього дня найкрутіші парубки Північного Лондона прописані на "Емірейтс". Так буде принаймні до наступного дербі.

Суботній цикл матчів видався досить буденним - "обов'язкові" перемоги "Ман Сіті", "Челсі", звитяга "Фулхема", нічия "Ньюкасла" (а що тут такого?)...Натомість неділя дала "джазу" всім шанувальникам прекрасного - у чемпіонаті постарався "Арсенал", у Кубку Ліги - "Ліверпуль та "Кардіфф". Вже вкотре доводиться прицмокувати язиком - англійці в чинному сезоні забивають особливо багато.

Дивовижний спокій Реднаппа

Центральний матч туру, який відбувся на "Емірейтс", розчарував лише в одному - у відсутності інтриги. Голи були, ефектний камбек також. Ну й, звісно, харч для роздумів. Ми побачили абсолютно незвичний "Арсенал" і не менш незвичний "Тоттенхем". Іноді зі "шпорами" трапляються подібні локальні провали - на старті чемпіонату вони зазнали двох розгромів від "МЮ" та "Ман Сіті", однак оперативно зробили висновки. Немає сумніву, що так трапиться й тепер. Та є кілька "але". Насторожує, з якою безтурботністю "півники" зупинилися і дозволили "Арсеналу" розпочати процедуру камбеку. Настільки інертно "Тоттенхем" не діяв навіть тоді, коли його трощили манчестерські монстри. Захист деградував і розвалювався на очах, Паркер в центрі поля зосередився, в основному, на штовханині з суперниками, Саа та Адебайор "вимкнулися" одразу після того, як розписалися в воротах Щесни...Навіть зазвичай вибуховий Реднапп немов приріс до свого "електричного" крісла. Або ж бовванів без емоцій...

Важко сказати, коли прихильники "канонірів" востаннє так пишалися своєю командою. Звісно, декому вистачало й скромних перемог над КПР, приміром, аби возвеличувати улюбленців до небес. Та навіть скептикам годі втримати долоні від оплесків, коли в неймовірно красивому стилі на коліна встановлений непримиренний суперник. Вперше за багато часу "хлопчаки" Венгера (хоча не такі вже й юні - це стереотип радше, сформований упродовж років) виглядали цілісним організмом. Де кожен знає своє місце і роль, де кожен мислить по-однаковому. Звично високоякісно зіграли ван Персі і Волкот, Росіцкі та Бенаюн натякнули, що їх зарано списувати з рахунків. Врешті, приємно здивував Бакарі Санья - француз встигав відпрацювати всюди.

Найважливіше зараз, аби той божевільний азарт зберігся до матчу-відповіді з "Міланом". Хтозна, чи не "попливуть" італійці, скуштувавши два-три м'ячі від Робіна і Ко? Принаймні, статистика останніх матчів "Арсенала" на "Емірейтс" повинна насторожувати Аллегрі - 7:1 із "Блекберном", 5:2 з "Тоттенхемом".

П.С. "У минулому сезоні ми були дуже близькі до успіху, але розвинути його не вдалося, адже від нас пішли Сеск і Насрі, а також ми надовго втратили Вілшира. Тепер наш півзахист здатен конкурувати з будь-яким у світі" (Арсен Венгер)

"Манчестер" 90-х повертається!

У паралельному до лондонського побоїща матчі забили значно менше голів, проте було найголовніше - інтрига до останніх секунд. Перед виїздом "МЮ" на "Карроу Роуд" існували небезпідставні побоювання, що "дияволам" не вдасться вберегтись від втрати очок. "Канарки" не визнають жодних авторитетів. Тим паче, коли той авторитет "підмочений" невдалими результатами. Однак "МЮ" приємно здивував. Нехай не обійшлося без певних огріхів захисту, коли Де Хеа довелося реакцію демонструвати, але в нападі манкуніанці зіграли досить креативно. Велбеку не вдалося реалізувати жодної зі своїх нагод. Зате подивіться, хто в нас забивав - Скоулз і Гіггз! Несамовиті 90-і повернулися, не інакше. Ще б Бекса в цю компанію, а також Роя Кіна "воскресити"... Еххх.

Ось повертати Шмейхеля, можливо, й не варто. Де Хеа з "Норвічем" зіграв на "п'ятірочку". Ахіллесовою п'ятою іспанця були виходи з "рамки", коли потрібно або спіймати м'яч у боротьбі з атлетичними суперниками, або ж подалі його вибити. Вчора "канарки" сумовито виявили, що не такий він беззахисний, цей Давід. Пробити його вдалося лише ударом зі середньої дистанції. Гол Гранта Холта став для цього 30-річного форварда вже 9-м у чемпіонаті. До прикладу, Маріо Балотеллі забив лише на один більше.

П.С. "В останні вісім хвилин створили більше моментів, ніж упродовж всього матчу" (Раян Гіггз)

Обов'язкова програма

А як інакше охрестити однаково розгромні перемоги "Ман Сіті" та "Челсі" над однаково "аутсайдерськими" командами? "Містяни" ще вельми гуманно обійшлися зі суперником, зважаючи на ту кількість створених моментів, великий відсоток з яких звів нанівець Пол Робінсон. Нічим особливим цей матч би й не запам'ятався, якби не постарався Маріо Балотеллі. "Розмочивши" рахунок, італієць продемонстрував усім напис на майці, аби ніхто не сумнівався - цей парубок вміє кохати. Щодо "Челсі", то "аристократи" перемогли вперше за останні чотири тури - слабка втіха для вболівальників "синіх", які тепер змушені вдовольнитися лише боротьбою за четверту "лігочемпіонівську" сходинку в турнірній таблиці.

П.С. "Після певного спаду ми нарешті набрали свою колишню форму" (Венсан Компані)

Крах О'Ніла

Шість матчів...Саме стільки не вдавалося перемогти на "Хоторнс" господарям цієї затишної арени. Як на диво, "прорвало" у поєдинку зі "Сандерлендом", який після приходу Мартіна О'Ніла провів 11 матчів поспіль на досить високому рівні - без очевидних провалів. Якщо й поступався ("Челсі" та "Арсеналу"), то з різницею лише в один м'яч. А ось з "дроздами" все пішло шкереберть - не працювала атака, півзахист втратив мобільність, в захисті панував хаос...

Приємні новини на вулиці "Фулхема" та "Сток Сіті". "Котеджери", схоже, отримали адекватну замну Боббі Замори, який перебрався в КПР. Павло Погребняк забиває в другому матчі поспіль і дещо реабілітує реноме футбольної Росії в очах родоначальників, які без особливого жалю попрощалися з Білялетдіновим, Аршавіним та Павлюченком. А ось "Сток Сіті" вдалося перервати жахливу серію із чотирьох поспіль поразок (не враховуючи подвійного фіаско в Лізі Європи). Міцний "Суонсі" був розбитий на "Британії" без особливих шансів на порятунок. Після фіналу Кубка Ліги навіть подумалося, що краще б "Кардіфф" постояв тут за честь Уельсу. Та своє право грати в еліті "ластівкам" ще належить вибороти. Про це - в одному з наших наступних матеріалів.

П.С. "Погребняк - хороший футболіст, який повністю викладається на полі. Я дуже задоволений його трансфером" (Мартін Йол)

Олег Бабій