УКР РУС

"Ліверпуль" в Лізі чемпіонів: "За" і "проти"

24 січня 2014
Автор: Андрій Бешлей

Начебто ще недавно "Червоним" вдалося побувати на вершині турнірної таблиці і голосно заявити про свої претензії на титул, проте після суботньої нічиєї з "Астон Віллою"(2:2) команда Брендана Роджерса виявилася вже у восьми очках позаду лідера.

"Ліверпуль" лише вдруге у цьому чемпіонаті втратив очки на своєму полі, але після цього поєдинку виникло багато питань. Чи достатньо міцні "яйця" у підопічних Роджерса аби конкурувати з "Арсеналом", "Ман Сіті" та "Челсі"?  Чи зможуть "червоні" втриматись в четвірці сильніших і залишити позаду "Евертон", "Тоттенхем" та МЮ?

В першому колі на "Енфілді" "Ліверпуль" грав практично бездоганно. Виняток - програш "Саутгемптону", який на той час був у відмінній формі. Решта матчів - 8 перемог. У гостьових матчах результати, скажімо так, майже, як рік тому.

Виїзний матч з "Халлом" показав, що команди з нижньої частини таблиці розібралися із схемою гри Роджерса. Після "Boxing Day" "Халл" не зумів відіграти на тому ж рівні, у ворота "Сток Сіті" влітали чарівні голи, але "Астон Вілла" нагадала, що в другому колі "Ліверпулю" будуть важче даватися ігри з будь-яким суперником.

Є відчуття функціонального спаду у лідерів команди. Коутінью, Стерлінг і Хендо об'єктивно менше роблять на полі. Джеррард та Старрідж поки не в оптимальній формі після травм. Міньоле почав привозити. Травми продовжують переслідувати команду: Аггер, Сахо, Енріке, Фланаган, Лукас Лейва, Глен Джонсон - практично всі основні гравці оборони в лазареті.

Історію з перестановкою капітана глибоко в опорну зону можна вважати провалом. Стіві здійснив велику кількість втрат у першому таймі з "Віллою", з-під нього забили перший м'яч. Перевід Стіві вперед після перерви означає, що Роджерс вважав за краще згорнути невдалий експеримент, з "Евертоном" "Червоні" гратимуть по-іншому!

Менталітет пальцем не прикриєш. Стівен Джеррард - це Стівен Джеррард!  З нього не можна зробити хорошого опорного півзахисника. Тим більше в його віці. Що з ним не роби, "виривати" опорну зону, як це робить класний опорник він не зможе. Стіві хороший там, де був хороший завжди.

Це, звісно, жарти, але англійська преса писала про те, що Роджерс спеціально постарався зіграти не на 100% з "Віллою", щоб отримати від Генрі гроші на трансфери. Що саме побачив Джон Генрі? Команду з одним крайнім півзахисником, з парою крайніх захисників, нездатних допомогти попереду, без опорника (рівня Хабі Алонсо чи Маскерано часів Бенітеса). Видовище на 60-70 мільйонів фунтів.

Одна з переваг "Ліверпуля" у боротьбі за високі місця полягає в тому, що всі команди, які випереджають "Червоних" у турнірній таблиці, продовжують боротьбу в Лізі чемпіонів. Такий графік може ускладнити життя кому завгодно. Після поєдинків у єврокубках вони будуть відчувати фізичну і психологічну втому, чим "Ліверпуль" просто зобов'язаний скористатися. Сумніваюсь звичайно, що першочерговою задачею усіх команд першої трійки стане Ліга Чемпіонів так, як "Арсеналу" і "Ман Сіті" вже у 1/8  фіналу дістались дуже складні суперники, "Челсі" може затриматись надовше.

Не забуваймо також про "Тоттенхем", який з дивовижно блідою грою і нібито поганими результатами догнав "Червоних" в турнірній таблиці. Віллаша-Боаша вважали "великим" тактиком, але його постійні зміни не робили команду сильнішою. При Шервуді "Тоттенхем" ще не програв жодного матчу в Прем'єр-лізі і повернувся в гонку за четверте місце.

"Евертон", який з Роберто Мартінесом демонструє нічим не гірші результати, ніж при Мойєсі теж розглядається в нинішньому сезоні, як серйозний претендент на ЛЧ. Про теперішній МЮ важко щось сказати, але непогані шанси на четвірку у них також залишаються.

P.S. Усіх небайдужих ласкаво прошу висловити свою думку у коментарях.