УКР РУС

"Ліверпуль", "Спартак", "Хайдук" і ще 12 євроклубів, які знову пролетіли повз чемпіонський титул

18 травня 2015 Читать на русском

Національні першості – на фінішному відрізку. "Футбол 24" називає хронічних невдах своїх чемпіонатів.

Прагнення бути «першим хлопцем на селі» - це основний інстинкт будь-якого серйозного клубу, а кількість здобутих національних титулів дає можливість скласти уявлення про силу, престиж, брендовість емблеми. Ми розшукали 15 клубів, які з тих чи інших причин вже як мінімум четвертий сезон поспіль гризуть бутси, ревниво спостерігаючи за конкурентами, що тріумфально святкують чемпіонство. Хіт-парад – у порядку зростання чемпіонського «посту».

«Рейнджерс» (Глазго, Шотландія)

Ставали чемпіонами: 54 рази

Востаннє перемагали: 2010/11

Період без титулу: 4 роки

Найтитулованіший клуб Шотландії піднімається із самісінького дна, де опинився кілька років тому через колосальні борги. «Рейнджери» упродовж двох сезонів перемогли у третій і другій лігах, а у сезоні, що закінчується, посіли третє місце регулярного чемпіонату Чемпіоншипу. Це не дає права напряму кваліфікуватися в еліту, зате можна надолужити згаяне через плей-офф, що, власне, легендарна команда зараз і робить. Відсутністю свого заклятого ворога скористався «Селтік», який оформив чотири чемпіонства, скоротивши відставання у трофейному заліку – 46 проти 54.

«Інтер» (Мілан, Італія)

Ставали чемпіонами: 18 разів

Востаннє перемагали: 2009/10

Період без титулу: 5 років

Востаннє «нерадзуррі» досягали вершини ще при Жозе Моурінью, коли чемпіонські нагороди поклали у Кубок європейських чемпіонів. Після відходу португальця, з кожним роком справи в «Інтері» погіршувалися: Бенітес, Леонардо, Гасперіні, Раньєрі, Маццарі, врешті – Манчіні. Сьогоднішня восьма сходинка міланців – це непочатий край роботи для тренера і президента клубу. З такою командою титулу не бачити ще довго. Банально, але факт.

«Панатінаїкос» (Афіни, Греція)

Ставали чемпіонами: 20 разів

Востаннє перемагали: 2009/10

Період без титулу: 5 років

Не найкращі часи переживає і «Панатінаїкос», який в останніх сезонах без шансів поступається титулом заклятим ворогам із передмістя Афін. Наприклад, у першості, яка буквально щойно завершилася, «зелені» програли «Олімпіакосу» 12 очок, хоча й перемогли на власному полі – 2:1. Таким чином «Олі» закріпив свою подійну перевагу за титулами – 42:20.

«Левскі» (Софія, Болгарія)

Ставали чемпіонами: 26 разів

Востаннє перемагали: 2008/09

Період без титулу: 6 років

Культова болгарська команда поступилася троном спершу «Літексу», який здобув два титули поспіль, а потім ще й «Лудогорцю», який домінує у національній першості вже чотири роки. Клуб із Разграда знову оформив путівку в Лігу чемпіонів, тим часом «Левскі» повністю провалив сезон, опинившись за межами першої шістки. Зараз столичні футболісти намагаються стати найкращими з-поміж шести найгірших команд еліти у так званому «нижньому плей-офф».

«Ліон» (Франція)

Ставали чемпіонами: 7 разів

Востаннє перемагали: 2007/08

Період без титулу: 7 років

Дива не сталося – достроковим чемпіоном Франції знову виявився ПСЖ, найбагатший клуб країни. На початку весни парижани нарікали на надзвичайно складний і щільний календар фінального етапу сезону, але з честю подолали більшість перепон, здобувши Кубок Ліги, ефектно пройшовши «Челсі» у Лізі чемпіонів, ну й, зрештою, здобувши національний титул. Щодо «Ліона», то щастя було в руках самих «ткачів». Після того, як «Марсель» скотився з першої сходинки, саме команда Юбера Фурньє підхопила лідерство, але не зуміла осідлати цього норовливого «скакуна» у вирішальний момент. Нічия зі «Сент-Етьєном» і нищівна поразка «Кану» призвели до чергової капітуляції «Ліона».

«Гетеборг» (Швеція)

Ставали чемпіонами: 18 разів

Востаннє перемагали: 2007

Період без титулу: 7 років

Першість шведської Аллсвенскан розігрується за системою «весна – осінь». Наразі тут зіграно лише вісім турів і «Гетеборг» - на першій сходинці. Але в минулому сезоні дворазовий переможець Кубка УЄФА змушений був погодитися лише на віце-чемпіонство, програвши шість очок «Мальме». А перед тим були тріумфальні спроби «Ельфсборга», «Гельсінборга»... До речі, сезон-2015 може стати вирішальним для визначення найтитулованішого клубу Швеції. У «Гетеборга» і «Мальме» - по 18 чемпіонств.

«Динамо» (Бухарест, Румунія)

Ставали чемпіонами: 18 разів

Востаннє перемагали: 2006/07

Період без титулу: 8 років

У чемпіонаті Румунії залишилося зіграти ще два тури, у яких визначиться новий чемпіон країни. І кращі шанси на перемогу не у «Стяуа», а у скромного клубу «Тиргу-Муреш», що тільки нещодавно пробився в елітний дивізіон. Темна конячка на одне очко випереджає титуловану «Зірку». Ну а бухарестьке «Динамо» вкотре провалило сезон. «Червоні пси» - лише сьомі і програли третину своїх матчів.

«Хайдук» (Спліт, Хорватія)

Ставали чемпіонами: 6 разів + 9 разів брали титул у часи Югославії

Востаннє перемагали: 2004/05

Період без титулу: 10 років

Теперішня команда Артема Мілевського – друга за величчю у до кісток футбольній Хорватії. У Югославії вона часто давала прикурити «Црвені Звєзді», а потужна фан-бригада Torcida бере свій початок ще з 1950-х років. І, тим не менше, попри таку величну історію і вимогливу публіку «Хайдук» вже рівно десять років існує без золотих нагород. Український форвард непогано попрацював у цьому сезоні, що не допомогло «майстрам із моря» серйозно втрутитися у боротьбу за перше місце. За два тури до фінішу Міля і Ко посідають третю сходинку, ризикуючи втратити навіть її у боротьбі із столичною «Локомотивою».

«Брондбю» (Данія)

Ставали чемпіонами: 10 разів

Востаннє перемагали: 2004/05

Період без титулу: 10 років

«Брондбю» - це славетна колиска Петера Шмейхеля, братів Лаудрупів, Даніеля Аггера і ще кількох десятків відомих у Європі і світі виконавців. Але починаючи з середини 2000-х «щось не гаразд у королівстві данськім». От і зараз «Брондбю» тільки третій, вже давно втративши теоретичні шанси на титул – «Мідтьюлланд» недосяжний. І це попри те, що у команді зібрані кілька ветеранів – Аггер, Каленберг, Ельмандер + здібний фін Теему Пуккі.

«Арсенал» (Лондон, Англія)

Ставали чемпіонами: 13 разів

Востаннє перемагали: 2003/04

Період без титулу: 11 років

Востаннє «каноніри» брали чемпіонство у легендарному сезоні 2003/04, коли упродовж 38 турів не зазнали жодної поразки. Через рік було віце-чемпіонство, а далі команда узагалі скотилася на треті-четверті сходинки. Арсен Венгер, вперто дотримуючись своїх принципів, робив ставку на молодих гравців, але еквіваленту Анрі, Піресу і Ко знайти не вдалося. Тим не менше, сезон 2014/15 «каноніри» можуть занести собі в актив, адже вперше з 2012-го фінішують у топ-трійці.

«Грассхоппер» (Цюріх, Швейцарія)

Ставали чемпіонами: 27 разів

Востаннє перемагали: 2002/03

Період без титулу: 12 років

Іменитий і древній швейцарський клуб повністю провалив сезон: за три тури до закінчення чемпіонату «коники» посідають восьме місце з десяти. Це різко контрастує із минулим сезоном, де «Грассхопперу» не вистачило лише семи очок до заповітного трофею.

«Спортінг» (Лісабон, Португалія)

Ставали чемпіонами: 18 разів

Востаннє перемагали: 2001/02

Період без титулу: 13 років

Попри вражаючу серію із 12 матчів без поразок (лише три нічиї) на фініші команда Нані змушена вдовольнитися лише бронзовими нагородами. Вчора «Бенфіка» достроково відсвяткувала друге поспіль чемпіонство. Лише «орли» або ж «дракони» із Порту. Третього чемпіона Португалії не дано вже 13 років.

«Спартак» (Москва, Росія)

Ставали чемпіонами: 9 разів + 12 разів у СРСР

Востаннє перемагали: 2001

Період без титулу: 14 років

Філімонов, Ананко, Ковтун, Тчуйсе, Баранов, Бєзродний, Титов, Безчастних, Робсон, Ширко. А ще українці Калініченко, Левицький, Грановський, Парфьонов. Вони здобували для «Спартака» поки що останнє чемпіонство в історії клубу. Москвичі все більше нагадують «Ліверпуль»: минає рік за роком, очікування зростають, а відповідно після кожного нового провалу – розчарування все катастрофічнішого масштабу. Зараз «Спартак» з Муратом Якіном ризикують узагалі пролетіти повз єврокубки, а свіжа поразка від принципового суперника – ЦСКА – з рахунком 0:4 лише підсилює глибину прірви, у якій опинився колишній суперклуб.

«Феєнорд» (Роттердам, Голландія)

Ставали чемпіонами: 14 разів

Востаннє перемагали: 1998/99

Період без титулу: 16 років

Команда, у якої найвойовничіші у Голландії фани, посіла в цьому сезоні четверту сходинку, відставши від чемпіона – ПСВ – на 29 очок. У Голландії практично таке ж двовладдя, як і у Португалії: тут усе вирішують ПСВ та «Аякс», а «Твенте» і АЗ виявилися каліфами на годину. Незважаючи на печальний фініш, у «Феєнорда», який уславився своїми молодими талантами, «засвітилися» кілька нових імен.

«Ліверпуль» (Англія)

Ставали чемпіонами: 18 разів

Востаннє перемагали: 1989/90

Період без титулу: 25 років

Митарства мерсисайдського клубу вже давно стали притчею во язицех. Навіть тоді, коли, здавалось, біля керма «Ліверпуля» перебував геніальний тренер, а команді підкорювався Кубок чемпіонів, національний титул непомітно вислизав із рук. Максимально близько до мети «червоні» підібралися рік тому, але у вирішальних матчах втратили очки з «Челсі» і «Пелас», дозволивши «Ман Сіті» обійти себе. Зараз же, без Суареса і Старріджа, з цілою купою баласту, «Ліверпуль» заслужено йде лише п’ятим. Команді «світить» нова перебудова.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter