УКР РУС

"Ліверпуль": Шлях до успіху, або як потрапити в Лігу Чемпіонів

14 червня 2013
Автор: Андрій Бешлей

Сьогодні хотів би поділитись з Вами думками про перспективи "Ліверпуля" на майбутнє, а також вказати на головні причини невдач минулого сезону.

1. Перестати грати внічию з аутсайдерами

Зі словами Роджерса важко не погодитись, як тільки "Ліверпуль" перетворить нічиї в перемоги, славнозвісна Ліга Чемпіонів сама опиниться на "Енфілді".

13 нічиїх в сезоні 2012/2013 це здебільшого втрачені перемоги (дві гри з "Манчестер Сіті", "Евертон", "Арсенал") і жахлива реалізація моментів ("Сток Сіті", "Суонсі", "Вест Хем", "Редінг"), також можна пригадати програні матчі на "Енфілді" з "Астон Віллою" і "Вест Бромвічем".

2. Вирішити проблему останніх двох сезонів (штанги,перекладини)
Так би виглядала підсумкова таблиця АПЛ сезону 12/13, якщо б потрапляння в штанги були голами:

3. Реалізовувати побільше небезпечних моментів

"Ліверпуль" – одна з команд Європи, які наносять найбільше ударів по воротах. Але з такою реалізацією все це не має значення.

  4. Продовжити забивати на виїзді

38 голів - новий рекорд гостьовим голам "Ліверпуля" за весь виступ у Прем'єр Лізі, встановлений в сезоні 12/13.


 

5. Покластися на скаутів команди

Коутінью і Старрідж ще довго будуть хорошою рекламою новим скаутам і всьому керівництву "Ліверпуля". Справа не тільки в голах Старріджа і передачах Коутінью, а в тому, як велися переговори: проблема апетиту агента Старріджа, і не бажання розлучатися з бразильцем італійців були вирішені швидко і успішно.


 

6. Спробувати замінити Джеймі Каррагера

На мій погляд, це один з ключових моментів, з відходом Джеймі "Ліверпуль" може не дорахуватися набагато більше, ніж просто захисника у своїх рядах. А новачок команди Коло Туре не вселяє великих надій особисто в мене, та й гравець цей не на довгу перспективу.

  7. Продовжувати тримати гравців у формі

Даніель Аггер з кожним сезоном відіграє все більше і більше матчів, а Стівен Джеррард не поспішає давати дорогу молодим. Але випливає інша проблема: потрібно втримати Аггера так, як ймовірно саме він тепер має стати головним лідером захисту "Ліверпуля" і надихати команду.

8. Продати непотрібних гравців

Хоч і ключові мега посилення Роя Ходжсона вже були відправлені куди подалі, Брендану Роджерсу доведеться вже друге літо розвантажувати зарплатну відомість і "чистити стайні". Енді Керролл, Джей Спірінг, Дані Пачеко, Себастьян Коатес, Дені Вілсон, Усама Ассаіді …

9. Зберегти Даніеля Аггера і Пепе Рейну

З першим все і так зрозуміло, а наявність Пепе Рейни зразка другої половини сезону, в роздягальні і на полі з новим поєднанням захисників зіграє одну з ключових ролей.

 

10. Продовжувати підтримувати головного тренера і вірити в нього до останнього

Мені особисто дуже подобається робота Брендана Роджерса, його стиль і бачення гри. Думаю,що на даний момент "Ліверпуль" здатен перемогти будь-яку команду чемпіонату, але для боротьби за медалі, команді зараз необхідно придбати двох-трьох гравців світового рівня.

Чи потрібен він ?

Без Суареса:

Як і Джеррард, Суарес не підходить для моделі гри, яку демонстрував "Суонсі" Роджерса. Він хоче атакувати відразу і щоразу, коли він отримує м'яч, незалежно від того, де він знаходиться на полі. Це ставлення діаметрально протилежне так званій "тікі-таці". Якщо у Суареса є слабкості в його грі, то це його марнотратство і егоїзм. Хоч він і забив багато голів в цьому сезоні, Суарес залишався неефективним, проводячи багато ударів і показуючи дриблінг, коли для команди пас буде кращим вибором. І Джеррард, і Суарес в різний час були названі кращими в команді, обидва не раз вигравали матчі поодинці. Втрата швидкості Джеррардом змусила його більш-менш пристосуватися до вимог Роджерса по ходу сезону, але Суарес продовжує бути Суаресом - без змін.

Якщо Суарес піде, для нашого стилю гри визначальним стане геніальний Коутінью, замість шаленого "все в одному" Суареса. "Ліверпуль" не тільки стане більш відповідним за стилем, який причепив команді Роджерс, а й ймовірно, більш кращою командою. Звичайно, як більш молодий гравець, Коутінью поступається Суаресу у розвитку, але він більш різноплановий гравець, ніж уругваєць. Філіппе володіє таким феноменальним пасом, що легко забути про його прекрасний дриблінг. Недуже багато граців залишилось в світовому футболі, які уміють так пасувати і вести м'яч. Він дійсно настільки хороший.

Потенційно маючи понад 100 млн. фунтів від продажу Суареса, Шкртела і Керролла (якщо FSG також підтримає фінансування) Роджерс може замінити Суареса і Каррагера на гравців, що ідеально підходять для тієї моделі гри, в яку він хоче, щоб грала команда. Футбол - це командна гра зрештою, і часто найкраща команда не та, яка складається з індивідуально кращих гравців.

Деніель Старрідж вже показав себе більш ефективнішим фінішером, ніж Суарес , і взаєморозуміння між ним і Коутінью в відсутність уругвайця вже переконали багатьох уболівальників, що Суарес повинен використовуватися більш різноманітно в наступному сезоні, щоб розмістити всіх цих гравців на полі.

Втрата гравця, якого так любили уболівальники, ніколи не буває легкою, і, можливо, ми будемо довго сумувати за тією пристрастю, з якою грав Суарес. Є маса прикладів, коли команди, що втратили зоряного гравця, йшли далі, і ставали ще сильніше, але є безліч випадків, коли такі втрати призводили до зниження класу гри. Значення має те, як отримані гроші витрачаються.

З менеджером, який цінує техніку понад усе, і правильною трансферною політикою, ми не будемо знову витрачати 55 млн. фунтів на середніх гравців типу Керролла і Даунінга . До слова останній коштує стільки ж, скільки Старрідж і Коутінью разом узяті.


 

YNWA