УКР РУС

Ліверпуль сенсаційно програв Суонсі – головному аутсайдеру АПЛ

22 січня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

У заключному матчі 24 туру АПЛ команда Юргена Клоппа вдосталь настраждалася на "Ліберті Стедіум".

Господарі поля повели в рахунку наприкінці першого тайму. Ван Дейк невдало вибив м'яч після подачі кутового, партнери не підстрахували захисника, тож Мовсон пробив у самісінький кут воріт Каріуса – 1:0.

Після перерви Ліверпуль організував штурм володінь господарів поля, але захист та голкіпер Фабіанскі вистояли. На останніх секундах їх врятувала стійка після удару Фірміно.

Сенсаційна поразка залишає команду Клоппа на четвертій сходинці – 47 очок. Ну а Суонсі набирає 20 очок і наздоганяє передостанній Вест Бромвіч. Від безпечної зони "лебеді" відстають лише на 3 пункти.

Провал Ліверпуля у першому таймі

Ще свіжим у пам’яті був грудневий матч цих суперників на “Енфілді". Менше місяця тому, у рамках 20 туру, Ліверпуль ефектно розтрощив останню команду чемпіонату – 5:0. Але от на території Уельсу в монструозної атаки мерсисайдців виникли проблеми. Суонсі грамотно діяв від оборони, віддавши гостям м’яч і територію. У такий футбол команді Клоппа грати значно важче – швидкі Мане та Салах змушені були тупцювати на місці без особливої надії на вільні зони. Відповідно, моменти у Ліверпуля практично не виникали – хіба що удар ван Дейка головою та постріл Салаха після "черпака" все того ж Вірджила можна пригадати.

Натомість Суонсі не тільки надійно захищався, а й іноді відповідав контратаками. Після однієї із них Каріуса пробив Айю – щоправда, перед ударом випустив м’яч за межі поля. А на 41-ій хвилині господарі організували вже легальний гол. Ван Дейка не підстрахували партнери, тож м'яч підхопив Мовсон і з середньої дистанції пробив точнісінько під стійку. У підсумку – заслужено програний Ліверпулем перший тайм.

Запізніле повернення у гру і нефарт

Після відпочинку Ліверпуль заграв значно активніше. По воротах Фабіанскі посипалися удари – здебільшого невлучні, проте три 100-відсоткові моменти у гостей таки були: штрафний удар Салаха, постріл Інгза із близької відстані і апогей на останніх секундах – стійка після, здавалося б, "мертвого" для голкіпера удару Фірміно і невлучного добивання Лаллани. Окрім власної незадовільної реалізації Ліверпуль може поскаржитися ще й на відсутність фарту.

Пристойний дебют ван Дейка

Для 80-мільйонного новачка команди Клоппа це – стартовий матч за Ліверпуль у чемпіонаті, тому, зрозуміло, до його дій була прикута особлива увага. За винятком формальної причетності до пропущеного голу, ван Дейк сподобався. Вірджил активно підключався до атак. У першому таймі пробивав по воротах Суонсі головою (поруч із стійкою), а також виконав блискучий парашут на Салаха, тільки єгиптянину також забракло влучності.

Після перерви нідерландець знову бив по воротах, а також багато асистував. Нагородою за труди міг стати гол Фірміно на останніх секундах. Але бразилець фатально запоров еталонну подачу ван Дейка. Загалом – пристойний дебют новачка, який, на жаль для прихильників Ліверпуля, не підкріплений результатом.

Герой матчу – Карвалхаль

Португальський екс-наставник Шеффілд Венсдей Карлос Карвалхаль очолив Суонсі наприкінці грудня, коли здавалося, що ця команда – у безнадійній ситуації. Але за короткий період часу 52-річний спеціаліст зумів навести порядок. Статистика говорить сама за себе: у 6 матчах під керівництвом нового тренера Суонсі програв лише двічі і набрав вже 8 очок.

Сьогодні Карлос Карвалхаль у блискучому стилі переграв Юргена Клоппа. І не лише за рахунком, а й тактично, використавши найсильніші сторони своєї команди, нівелювавши головні козирі Ліверпуля. Титул головного героя португалець повинен розділити із польським голкіпером Лукашем Фабіанскі. Страж воріт відстояв надзвичайно впевнено, не помилявся на виходах і врятував після парочки небезпечних ударів суперника. Тепер порятунок "лебедів" від вильоту у Чемпіоншип видається зовсім не безнадійним.

Цікаві факти

Ліверпуль перервав свою солідну серію із 14 матчів чемпіонату без поразок, а також зупинився на позначці 4 перемог поспіль.

Вперше за останні 7 матчів Мерсисайд покинув поле без забитого голу – упродовж результативних ігор Салах і Ко наколотили 20 м'ячів.

Натомість Суонсі нарешті не пропустив, хоча до цього отримував голи у свої ворота впродовж 7 турів поспіль.

Англійська Прем'єр-ліга, 24 тур

Суонсі – Ліверпуль – 1:0 (1:0)

Гол: Мовсон, 41