УКР РУС

"Ліверпуль": Підсумки сезону 2013/14

13 травня 2014
Автор: Андрій Бешлей

Аналізуємо гру найяскравішої команди англійської Прем'єр-ліги сезону 2013/14.

Завершився дуже цікавий сезон в англійській Прем'єр-лізі. 25 разів змінювався лідер чемпіонату. Але що найголовніше - досить велику кількість часу нагорі знаходився "Ліверпуль". І нехай в результаті чемпіоном "Ліверпуль" не став, але у кого повернеться язик назвати цей сезон невдалим? Спробуємо проаналізувати гру команди на кожному клаптику поля.

 

Голкіпер

Сімон розпочав сезон дуже впевнено. Цей настрій тримався досить довго. Трохи пізніше з'ясувалося, що команда надто багато пропускає, але я вважаю, що вини голкіпера тут мінімум. Звичайно, помилки були, Сімону є куди рости, але на повернення Рейни очікувати не доводиться.

Захист

Впродовж сезону було багато негативних відгуків про гру в обороні "Ліверпуля". Прикро, але з цим доведеться погодитися.

Правий фланг. Глен Джонсон вже не торт. І начебто великих претензій до нього немає, але з кожним роком він стає все старше. За що його любили і поважали? Робота по всій брівці, створення небезпечних моментів біля чужих воріт. Це вписується у філософію гри, за це йому навіть прощали те, що він не завжди встигав повертатися. Зараз вперед Глен ходить, ось тільки ккд цих походів надзвичайно низький. І при цьому з поверненнями назад нічого не змінилося.

Лівий фланг. Бідолаха Енріке пів сезону провів в лазареті, Сіссоко - явний змінник. Джон Фланаган - молодий і перспективний. Він прогресує надзвичайно швидко. Але чи настільки швидко, щоб грати в стартовому складі команди, яка бореться за титул і грає в ЛЧ? Побажаємо Джону подальшого розвитку і залишимо питання відкритим.

До центру захисту багато питань немає. Аггер, Сахо - два чудових захисники. Тільки от голи у власні ворота Мартіна Шкртела потрохи стають звичкою. Тим не менш, Мартін попав у символічну збірну АПЛ за підсумками сезону.

Півзахист

Основною зв'язкою в більшості матчів сезону були Джеррард - Хендерсон - Лукас. На заміні Аллен. І це все! По суті, півзахист складається з трьох чоловік. І тут питання вже в глибині лавки. Джеррард і Хендерсон обговоренню не підлягають, з ними проблем мінімум.

Лукас. Я думаю, він трохи некомфортно почувається в нинішньому "Ліверпулі". Таке відчуття, що від нього хочуть того, чого він робити не вміє. Лукас класний опорник, і він більш ефектно виглядав би там, де зараз грає Джеррард. Аллен - нестабільна особистість, але для лавки він і Лукас - ідеальні варіанти.

Наші вінгери-креативщики – Коутінью і Стерлінг. Рахім дуже яскравий, бадьорий і енергійний персонаж, який досяг неймовірного прогресу у цьому сезоні. З Коутінью трохи інша історія. Кілька місяців в середині сезону бразилець розчаровував великою кількістю браку і відсутністю думки, але під кінець сезону заграв. Загалом Коутінью дуже перспективний плеймейкер.

Напад

Чи потрібно тут щось говорити? 31(Суарес) + 21(Старрідж) = 52! Всього "Ліверпуль" забив 101 гол!

Боротьба за чемпіонство

Для початку згадаймо, яку задачу поставили команді на початку сезону - кваліфікуватися в Лігу Чемпіонів. Ця мета була досягнута в матчі з "Норвічем" за три тури до закінчення чемпіонату. Набери в останніх трьох турах 7 очок - є титул. Але...

Важко подмуати, що виконане сезонне завдання розслабило команду. Всі чудово розуміли, що саме зараз треба добре попрацювати, щоб завоювати омріяний титул.

Але ви бачили матч з "Челсі" - безглузда помилка Джеррарда і обрізка Старріджа не дозволили завоювати важливе очко. Напевно, в будь-який інший день цього б не сталось. Це очко дозволило б не думати в матчі з "Крістал Пелас" про захмарну різницю м'ячів і теоретичні шанси наздогнати "Сіті" за цим показником.

Сезон 2013/14 в цифрах

3,97 - середня кількість голів в іграх за участю "Ліверпуля" - найвищий показник у Прем'єр - лізі.

6 - кількість поразок, що є найнижчим показником з сезону 2008/09, коли команда програла тільки два рази.


6,8 - кількість ударів в площину воріт за гру - найкращий результат в Прем'єр -лізі.

31 - кількість голів забитих Луїсом Суаресом в рамках одного сезону чемпіонату Англії. За цим показником уругваєць зрівнявся з найкращими голеадорами Прем'єр-ліги - Аланом Ширером і Кріштіану Роналду.

50 - кількість пропущених голів у рамках одного сезону, що є найгіршим результатом серед команд, які брали участь у чемпіонській гонці. Востаннє "Ліверпуль" пропускав у свої ворота більше п'ятдесяти м'ячів у кампанії 1914/15.

59 - кількість голів забитих "Ліверпулем" у перших таймах - більше, ніж у чотирнадцяти команд Прем'єр-ліги разом взятих.

68,4 - відсоток перемог "Ліверпуля" в сезоні 2013/14.

101 - рекорд Прем'єр-ліги за кількістю м'ячів у сезоні забитих командою, якій не вдалося виграти титул. Для цього гравцям "Ліверпуля" знадобилося нанести у ствір воріт 258 ударів.

518 - середня кількість передач за гру.

Тільки 7 команд АПЛ забили більше пари Суарес - Старрідж.

Суарес досяг найкращого середнього показника голів за гру серед всіх гравців за всю історію АПЛ (0,94).

Суарес єдиний гравець АПЛ, який завдав більше 100-а ударів у створ воріт.

Футболісти "Ліверпуля" забили 3 і більше голів  21 раз за сезон, що теж є новим рекордом АПЛ.

48 - "Ліверпуль" забив найбільше голів на виїзді за весь час існування АПЛ.

"Ліверпуль" набрав на 23 очки і забив на 30 голів більше, ніж у минулому сезоні.

84 - кількість набраних очок за підсумками сезону. На два менше, ніж у новоспеченого чемпіона "Манчестер Сіті".