УКР РУС

Ліверпуль – Манчестер Сіті: чи зіграє Зінченко у матчі дня, або Велика дилема Гвардіоли

7 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Півзахисник збірної України Олександр Зінченко теоретично може повернутись у стартовий склад Ман Сіті в центральному матчі АПЛ. Говоримо про шанси вихованця Шахтаря зіграти на полі Ліверпуля.

Експерт Goal.com щодо Ман Сіті Сем Лі аналізує, в якій непростій ситуації опинився головний тренер "міщан" Хосеп Гвардіола. Перед матчем дня він усе ще не визначився, кого виставити проти Мохамеда Салаха на лівий фланг оборони. Матч Ліверпуль – Манчестер Сіті розпочнеться 7 жовтня, о 18:30 за Києвом. Десь за годину до цього ми дізнаємось стартові склади. Крім того, чи зможе відновитись і зіграти Кевін де Брюйне, є лише одне велике питання щодо основи чинних чемпіонів Англії.

"Зінченко показав, що це може бути його сезон у Ман Сіті", – крутий шанс українця, який знову порвав усіх в Англії

Без 57-мільйонного Бенджаміна Менді Сіті навчився справлятись у свій чемпіонський сезон. Та й за останній місяць виграли без нього 6 матчів із 7-и. Якщо Менді не був готовий, Гвардіола ставив на Делфа. Коли англієць також не міг допомогти, у гру входили Даніло (якщо потрібно багато працювати в обороні) або Зінченко. Українець переважно виходив тоді, коли його команда не збиралась захищатись і володіла м'ячем на рівні 70-80%. Французький фулбек неодноразово випробовував терпіння свого тренера, але Пеп, схоже, готовий пробачити Бенджаміна. Якщо той пройде тести на готовність до гри, то зіграє у Ліверпулі з перших хвилин.

Емерік Ляпорт вийшов на лівий фланг у матчі ЛЧ проти Хоффенхайма, припустившись кількох нехарактерних помилок. Номінальний центральний захисник у минулому нерідко страхував Менді, коли той активно підключався в атаку. Однак у матчі на Енфілді, де Манчестер Сіті виграв лише раз за 37 років, іспанець, ймовірніше, повернеться на звичну позицію. У минулому сезоні команда Гвардіоли програла обидва рази на полі Ліверпуля, пропустивши немислимі 7 голів. Безпрограшна домашня серія "червоних" проти "блакитних" триває 17 матчів.

Менді повернувся до тренувань тільки у п'ятницю. Подейкують, що його відсторонювали від роботи з командою. Лише важкість дилеми Гвардіоли, кого ж випустити ліворуч у захисті, посприяла його блискавичному поверненню. Мо Салах не показує такого ж яскравого футболу, як у попередньому сезоні. Однак він славетно познущався над "містянами", забивши їм в обох попередніх матчах на Енфілді.

Ляпорт, Делф та Даніло – аж троє по черзі намагались зупинити єгиптянина, та всі не дуже ефективно. Гвардіола не забув про ці шрами на лівому боці, тож може бачити в особі Менді таку собі протиотруту і піддатись спокусі випробувати ще цей спосіб.

Зрештою, в Пепа залишилось обмаль варіантів. Делф вибув через травму, Ляпорт набагато переконливіший на звичній позиції в центрі. Відповідно залишаються Зінченко або Даніло. Олександр виходив найчастіше на найбільш виграшні матчі проти команд, які не збираються атакувати: Ньюкасл, Вест Бром, Лестер, Сток Сіті та двічі Брайтон. Лише Челсі ніби вибивається з цього списку, але й тоді відсоток володіння Сіті перевалив за 70 і команда робила все, що заманеться, в атаці. З виїзних матчів АПЛ Зінченко виходив лише проти Стока.

Усі британські експерти визнають, що українець зробив чималий прогрес. Однак Гвардіола все ще вірний самому собі: коли він очікує, що суперники будуть серйозно навантажувати його лівий фланг, Олександр залишається поза увагою тренера. Справжня перевірка міцності оборони – саме так і не інакше недільний матч сприймають манчестерці.

Даніло отримував шанс від наставника в більших матчах, зокрема, двічі проти Арсенала. Однак бразилець відіграв у поточному сезоні лише кубковий поєдинок проти Оксфорда та й то на правому фланзі. Це не Менді. Екс-гравець Реала може показати солідний футбол у захисті, але атаці на чужій позиції зліва дає мало. Утім Manchester Evening News ставить саме на Даніло.

І тут знову ми повертаємось до француза. Він запізнюється на тренування та реабілітаційні заняття, а тренерський штаб ніяк не може придумати спосіб привести його до тями. Однак Менді дає стільки ж позитиву на полі, скільки негативу за його межами. З одного боку Гвардіола боїться остаточно втратити контроль над ним, повернувши в основу настільки швидко після усіх суперечок і давши не дуже позитивний сигнал іншим зіркам.

З іншого – Бенджамін дійсно здатен зробити великий внесок у гру Сіті з Ліверпулем, який не програє 24 матчі на Енфілді. Він урізноманітнює схеми гри, тоді як без нього "містяни" переважно грають просто у 4-3-3. Хоча Менді так само небезгрішний у плані захисних провалів, які повинні підчищати партнери або пробачати суперники.

А може, Зінченко, який відпочив у Лізі чемпіонів, а перед тим добре себе проявив, все ж отримає ризикований шанс? Манчестер Сіті ніхто не дасть гарантій на Енфілді. Виїзд до Ліверпуля – найбільше випробування для команди Гвардіоли. Немає ідеальних варіантів у захисті, однак присутність Менді, зі всіма його недоліками, робить завдання гостей реальнішим, ніж з іншими варіантами. Певно, тому авторитетний The Guardian ставить саме на француза в основі. Захисника, який за власним же визначенням "вбиває себе в кожній грі заради Гвардіоли, аби передати все те, чого іспанець навчає на тренуваннях".