УКР РУС

Ліон – Шахтар: трилер у матчі ЛЧ і нічия як поразка, провал у захисті, заявка Мораєса на збірну

3 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Ліон приймав Шахтар у другому турі ЛЧ 2018/19. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Ліон – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 22:00 за київським часом. Гру транслював телеканал "Футбол 1". Французький клуб несподівано стартував з виїзної перемоги над Манчестер Сіті. Донецький Шахтар ледь врятувався від поразки вдома проти Хоффенхайма. У другому турі Ман Сіті вже обіграв німців на виїзді, відтак Шахтар посідав третє місце до звітного поєдину.

Ліон – Шахтар – відео голів

Перший момент створили господарі. Мусса Дембеле не зміг переграти Пятова, який вийшов за межі свого штрафного, а не добиванні з льоту він же не влучив у порожні ворота. Майже відразу після цього Матвієнко подарував м'яч Фекіру, однак капітан Ліона вирішив перекинути воротаря Шахтаря метрів з 40 – дуже невлучно. Тайсон спочатку прокинув Ндомбеле поміж ніг і пробив здалеку. Воротар Ліона не з першої спроби, але все ж взяв мяч. А згодом капітан Шахтаря класним пасом кинув у прорив Майкона – новачок "гірників" перекинув ворота з гострого кута.

Ліон – Шахтар: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Марлос відібрав м'яч на фланзі, після чого рулеткою Зідана відправив суперника відпочивати і знайшов пасом Мораєса. Екс-форвард Динамо, підбивши м'яч під удар, пробив під поперечину. Ефектним сейвом Лопеш врятував Ліон. Черговий момент Шахтаря змарнував уже Марлос. Патрік закинув за спини захисників, але гравець збірної України також програв дуель голкіперу.

За 5 хвилин до кінця тайму Ліон оголив слабкість донеччан у центрі захисту. Фекіру дали пробити головою без будь-яких перешкод, і чемпіон світу просто пробачив суперника. Дивовижна помилка Майкона змусила Кривцова рятувати ситуацію самовідданим блоком. За втрачені моменти покарав Мораєс на 44-й. Бразилець у дотик переправив простріл Ісмаїлі у ближній кутик. Тріо бразильців (атаку розвернув Тайсон) розкатали захисників, немов це УПЛ.

Ліон дуже активно стартував після перерви. Намагання скопіювати гол Мораєса не привело до удару, а в наступній атаці лише грубий фол Степаненка на жовту зупинив прорив "ткачів". Фекір зі штрафного нокаутував того ж Тараса. У цій же атаці Ліон зрівняв, але Ауар добивав з офсайду. Гол справедливо скасували.

Шахтар з першого ж моменту після перерви подвоїв перевагу. Матвієнко відмінно зіграв у відборі, пішла контра 6 на 5, і Мораєсу ніхто не завадив оформити дубль обвідним ударом.

Ракицький перекинув стінку, але повторити гол з останнього матчу проти Карпат не зумів – воротар взяв намертво. Женезіо випустив Депая, якого несподівано притримав у запасі. Ще одна контратака завершувалась епізодом 3 на 3. Марлосу віддали не найкращу передачу, але правий півзахисник зумів вивести Мораєса на удар. Цього разу Жуніор пробив дуже невлучно. Тут же Матвієнко несподівано виривався на побачення з голкіпером по правому флангу, але його в останню мить зупинив Денаєр.

Перервали ліонці погану серію чудовим моментом. Фекір відкидав на Дембеле, Мусса пробив без роздумів, але Пятов витягнувся у струнку і парирував. Ферлан Менді перевірив воротаря Шахтаря здалеку – прямо в руки. Однак на 70-й господарі таки повернулись у гру. Фекір навісив зліва, а Дембеле з легкістю виграв верхову боротьбу в Ракицького. Шахтар поплив і знову гол прийшов з флангу Матвієнка. Дюбуа розстрілював Пятова без перешкод.

Ісмаїлі на 77-й отримав блискучий шанс забити схожий гол до того, яким відзначився у стартовому матчі проти Хоффенхайма. Однак після закидання Тайсона бразильський захисник перекинув ворота. У наступній атаці 3 в 3 Ліон був зобов'язаний виходити вперед. Депай віддав пас, не дивлячись, а Дембеле бездарно пробив у Пятова. Коваленко жахливим пасом запоров класну контру, і "ткачі" могли знову забивати. Цілу чергу ударів з кількох метрів блокували захисники Шахтаря – круглий не проліз у ворота.

На 90-й хвилині Шахтар втратив супершанс вирвати перемогу. Кайоде поцілив у хрестовину з кількох метрів. Як наслідок, Ліон залишається на першому місці у групі, набираючи 4 очки. Шахтар – третій з двома балами, а попереду два матчі проти Манчестер Сіті, в якого 3 пункти...

Шахтар програв матч за друге місце

Так-так, команди завершили внічию. Чому "гірники" програли? Тому що далі буде тільки важче і гірше. Розраховувати навіть на одне очко проти розлюченого стартовою поразкою Манчестер Сіті неймовірно важко. А з таким захистом тим паче. Гвардіола вже не зробить бразильській атаці подарунків у вигляді резервного складу, як було рік тому. Відпустити такий Ліон – непростима невдача. Ще й у настільки рівній групі, де поки в жодної команди немає різниці голів бодай плюс 2.

Шахтар до 65-ї хвилини цілком награв на переконливу перемогу, але після цього включив режим розслабленості, сплутавши ЛЧ з УПЛ. Тепер потрібно надолужувати втрачене в матчах з Манчестер Сіті. Якщо не вдасться набрати більше одного очка, то далі команда Фонсеки буде вже боротись за третє місце і Лігу Європи. Ніби й хочеться відзначити позитив – Шахтар все краще виглядає в плані креативу, але й Ліон дуже вже багато дозволяє не одному супернику.

Захист Фонсеки не вміє тримати удар

Втратити перевагу у 2 голи за 2 хвилини – це ж треба ще примудритись! Однак захисна катастрофа не обмежується тільки позиційними провалами Ракицького, Кривцова і Матвієнка (Микола ніби й непогано відіграв, але обидва голи прийшли з його флангу). Один Степаненко за всіма не підчистить, а чим займались Майкон і Патрік у гольових моментах? Дивились кіно. Приблизно, як і Тайсон з Марлосом, що також просто стояли в стороні. Ліон дуже легко взяв ворота кількістю, а Шахтар ніби не вірив і не був готовий до того, що господарі здатні відродитись. Надто вже легко давалась чемпіонам України гра в атаці.

Трилер без глядачів

Рідко коли такі веселі матчі відбуваються за порожніх трибун. Команди видали захопливий навіть для стороннього глядача матч. Ліон цілком міг відкривати рахунок, після чого Шахтар уже був близький до розгрому – скільки контратак зіпсували не до кінця вивіреними передачами і рішеннями! Коли танк господарів пішов у наступ, Шахтар ніяк не міг зібратись. Ліон мав прекрасні шанси оформити перемогу за якихось 10 хвилин. Насамкінець ці гойдалки могли завершитись вже перемогою гостей.

Якийсь такий цілком бразильський футбол без оборони ми побачили. Це, звичайно, ефектно і тримає в напрузі, але чи приносить результат? Страшно й думати, скільки захист "гірників" може пропустити від Манчестер Сіті, коли зі скромнішими командами "скуштували" 4. Якщо Фонсека не винайде чудодійного еліксиру для зцілення своєї оборони, то наступний такий трилер має всі шанси завершитись негативним результатом уже в Харкові 23 жовтня.

Жуніор Мораєс не міг не сподобатись Шевченку

Після таких матчів знову можуть активізуватись розмови про натуралізацію екс-форварда Динамо у збірну України. Мораєс забив 2 голи і став безапеляційно найкращим гравцем матчу з високим балом 8,56, за версією Whoscored – четвертим зі всіх гравців ігрового дня Ліги чемпіонів і третім серед нападників.

Андрій Шевченко говорив йому, що нашій збірній бракує забивних форвардів? Дійсно, жоден український нападник не може похвалитись останнім часом такою результативністю в Лізі чемпіонів та чемпіонаті (11 голів і 5 асистів за 12 матчів загалом). І забивав же Жуніор не з таких вбивчих позицій, куди "гірники" допускали суперника. Важко прогнозувати, чим усе завершиться (Мораєсу може здаватись, що після цього дубля його покличуть у збірну Бразилії), але аргументів для прихильників натуралізації він додав.

Ліга чемпіонів 2018/19. Група F, 2 тур

Ліон – Шахтар – 2:2

Голи: Дембеле, 70, Дюбуа, 72 – Мораєс, 44, 55