УКР РУС

Ліга Європи. Фінал. "Ліверпуль" - "Севілья". Анонс

18 травня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" представляє анонс фінального поєдинку Ліги Європи, в якому зійдуться у безкомпромісній дуелі англійський "Ліверпуль" та іспанська "Севілья" Євгена Коноплянки.

Іспанські пристрасті з англійським акцентом

18 травня. 21:45. Базель, "Санкт-Якоб Парк"

Арбітр: Йонас Ерікссон (Швеція)

Не зіграють: Россітер, Гомес (обидва - травма), Сахо (дискваліфікація) - Крон-Делі, Тремулінас (травма).

Під питанням: Оріджі ("Ліверпуль").

Орієнтовні склади:

"Ліверпуль": Міньйоле - Клайн, Ловрен, Туре, Морено - Лаллана, Джан, Мілнер - Фірміно, Старрідж, Коутінью.

"Севілья": Сорія - Маріано, Рамі, Каррісу, Ескудеро - Крихов'як, Н'Зонзі - Коке, Банега, Вітоло - Гамейро.

Телетрансляція на каналі "Футбол 2", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Язик не повертається назвати шлях "Ліверпуля" до базельського фіналу легким. Більш того, це був шлях на краю прірви, або по лезу ножа, як кому зручніше. Юрген Клопп і його хлопці часом вигравали матчі "на жилах", вириваючи і вигризаючи право на продовження шляху в Лізі Європи. Чого тільки варта 1/4 фіналу з "Борусією", де мав місце камбек "а-ля" Стамбул-2005. Та й команди, які траплялися на шляху плей-офф у ліверпульців, не з числа "прохідних" - "Аугсбург", МЮ, "Борусія", "Вільярреал".

В фінальному поєдинку на підопічних Клоппа чекатиме найголовніший екзамен, який прийматиме команда, яка не з чуток знає про відчуття від тріумфу в єврокубковому змаганні. Тому максимум концентрації, приправленої фірмовим запалом і харизмою німецького тренера, вимагається від футболістів "Ліверпуля". Сам же Юрген Клопп на передматчевій прес-конференції висловлювався максимально стримано, очевидно також хвилюючись перед своїм першим великим фіналом біля керма "червоних".

Моя команда дісталася до фіналу, тому що я був впевнений в майстерності цих футболістів. Спочатку я був єдиною такою людиною, тепер про нашу силу знає трохи більше людей. У фіналі треба бути готовим до помилок, адже на тебе дивиться весь світ. Футболу без помилок не існує. Але важливо правильно прийняти наступне рішення.

Англійська команда має шанс подарувати своїм вболівальникам трофей, а наставнику - кредит довіри напередодні літнього трансферного вікна. В разі перемоги Клопп може розраховувати на кругленьку суму трансферних коштів для підсилення складу за власним смаком. Перемога в цьогорічному фіналі принесе "Ліверпулю" ще й рекорд - це може бути 4-й трофей клубу в Кубку УЄФА / Лізі Європи. Ну і на останок "найсмачніше" - право участі в груповому етапі Ліги чемпіонів наступного року, що, безумовно, є найвагомішою мотивацією і для гравців, і для тренера.

Клопп: "Ліверпуль" до фіналу особливо й не готувався

Альберто Морено, тріумфатор Ліги Європи 2013/14 в складі "Севільї", тепер може повторити успіх із "Ліверпулем"

Стосовно кадрових питань команди, то наставник англійців може розраховувати на усіх основних виконавців, хіба що Россітер і Гомес досі не готові до гри. Загалом, склад "Ліверпуля" на матч - цілком бойовий і, можна сказати, загартований для виконання найскладніших завдань.Особливим цей поєдинок стане для Альберто Морено, вихованця академії андалусійців.

Це дивний фінал. Я народився і виріс у Севільї. Десять років виступав за "Севілью" - з самого дитинства. Завжди вболівав за неї, але тепер я гравець "Ліверпуля". Я щасливий тут і продовжую розвиватися. Ще півтора роки тому я ділив одну роздягальню з друзями зі "Севільї", а тепер зіграю проти них у єврокубковому фіналі.

"Севілья" ж, як би прикро не було, квитки до Базеля отримала з рук донецького "Шахтаря", який не знайшов аргументів на свою користь у двобої з іспанцями. Перед цим "Севілья" відправила додому такі колективи, як "Мольде", "Базель" і "Атлетік". Якщо два перших суперники не чинили особливого опору, то із земляками "Севільї" виявилося не так вже й легко - лише серія пенальті (влучний постріл Коноплянки, зокрема), дозволила команді Емері пройти далі.

"Севілья" - команда, яка, мабуть, створена для участі в Лізі Європи (раніше - Кубку УЄФА). Цьогорічний фінал стане для іспанців третім поспіль, при тому, що в попередніх двох андалусійці тріумфували. Тому сьогодні "Севілья" намагатиметься зробити своєрідний кубковий "хет-трик", який дозволить команді увійти в історію розіграшів турніру. Наставник команди Унаї Емері зауважив, що не відволікається на попередні заслуги, а чекає нових.

Кожен раз, коли футбол дає тобі шанс, його треба використати. Всі наші досягнення за останні роки - це чудово, але зупинятися на досягнутому не можна. Хочеться знову пережити всі ці емоції. Вболівальники "Севільї" теж це розуміють. Наш клуб для них - як друга дружина або друга кохана дівчина.

Очікування на третій трофей Ліги Європи поспіль супроводжується також певним відчуттям, що команда от-от "награється" у цій "пісочниці". Ліга чемпіонів досі залишається непосильним випробуванням для "Севільї", а спроби пробитися до фінальних баталій із грандами європейського футболу закінчуються, так чи інакше, в Лізі Європи. Сьогодні ж команда має шанс поставити ефектну крапку в 3-річному поході і перейти на рівень вище, щоб довести свою силу вже серед найкращих команд Європи.

"Ліверпуль" став щасливим і входить у топ-10 команд Європи, - Емері

Коноплянка зіграє в другому фіналі Ліги Європи поспіль в складі команди, яка не дозволила йому тріумфувати з "Дніпром"

Особливим цей фінал для українців робить вінгер "Севільї" Євген Коноплянка, який може стати черговим українцем у когорті наших "легіонерів"- учасників фіналів єврокубків. Малоймовірно, що Женя вийде зі стартових хвилин зустрічі, але вийти на заміну, щоб підсилити гру андалусійців, він може. Півзахисник наголошує на важливості емоційної складової під час підготовки до матчу Унаї Емері.

Емері завжди налаштовує нас емоційно. Тільки-но закінчився останній поєдинок чемпіонату - і почалася підготовка до Ліги Європи. Тренер говорить про це, намагається завести гравців. Він може днями-ночами не спати, готуватися не тільки до матчів, а й до теоретичних занять. Його емоційний заряд передається і нам.

Загалом, очікуємо на емоційний поєдинок двох колективів, очолюваних харизматичними тренерами, які налаштують своїх гравців на битву з вогником в очах та іскрами з-під ніг.

У фіналі ЛЄ "Ліверпуль" - "Севілья" відбудеться історична подія

Від Сабо до Коноплянки. Українці-легіонери у фіналах єврокубків