УКР РУС

Ліга Чемпіонів АФК-2013.Не буде нудно!

21 серпня 2013
Автор: Сергей Красовский

Не єдиним житом ситі.Більшість футбольних вболівальників звикли дивитись Лігу Чемпіонів у "європейському форматі" і навіть не здогадуються,що команди в інших частинах світу виявляють найсильнішого також.

До вашої увагі,трохи про АФК.

Для тих, хто не регулярно слідкує за цим турніром (а таких мабуть більшість), трохи про сам турнір, і його регламент.

Отже, в основному турнірі приймають участь 32 клуби, але на відміну від звичної нам європейської ліги чемпіонів, вони поділені на дві зони: Західну і Східну. Далі все класично, 8 груп по 4 клуби грають турнір у два коли, і по дві кращі команди з групи виходять до 1/8 фіналу.

Перед стартом групового турніру проводяться кваліфікаційні матчі, кількість учасників кожного року може бути різною. Наприклад в сезоні 2013 в Західній зоні в них приймали участь 4 клуби, в Східній – 2. Кількість клубів залежить від квоти на сезон. Зазвичай клуби Західної зони отримають більше місць, тому один з клубів цієї зони грає в групах Східної.

Тепер щодо кількості клубів. Квота від кожної країни визначається за допомогою рейтингу, але на відміну від Ліги чемпіонів УЄФА, де основну роль грають спортивні показники федерацій, тут вони не грають жодної ролі. Головними критеріями, які впливають на кількість клубів, що стартуватимуть в турнірі є: рівень організації національного чемпіонату, відвідуваність його поєдинків, рівень організації поєдинків, рівень висвітлення поєдинків місцевими ЗМІ, рівень розвитку стадіонів і т.і.

Цього сезону до участі в Лізі чемпіонів допустили клуби з 10 країни. До Західної зони увійшли: Саудівська Аравія, Катар, Іран, ОАЕ, Узбекистан. До Східної: Японія, Південна Корея, Китай, Австралія і Таїланд.

За жеребом у Східній зоні грав клуб «Буньодкор» (віце-чемпіон Узбекистану-2012).

Кілька слів про груповий турнір (для тих, хто не слідкував за його перебігом). Провалилися клуби з Японії, із 4-х представників до раунду плей-офф вийшов лише один клуб – «Касіва Рейсол». Лише 2 південнокорейські клуби продовжили боротьбу. Натомість, досить сенсаційно друге місце в групі зайняв тайський «Бурирам Юнайтед». В Західній зоні сильно виступили клуби із Саудівської Аравії, лише «Аль-Іттіфак» припинив боротьбу на груповій стадії. Розчарував відомий вболівальникам зі стажем «Пахтакор», який зайняв останнє місце в своїй відбірній групі.

В сезоні 2013 в сітці плей-офф також відбулися зміни. Ще минулого року на стадії 1/8 фіналу клуби грали по одному поєдинку, на полі команди, яка посіла перше місце. З поточного сезону, вже з цієї стадіє переможець визначався за двоматчевою системою. В цій стадії клуби також поділяються за зональною системою.

Говорячи про самі матчі, дуже здивував вже згаданий вище «Бурирам Юнайтед», який переграв «Буньодкор» (2:1 на своєму полі, 0:0 в Узбекистані). Також припинив участь корейський «Чонбук Хьонде Моторс».

Загалом, в 1/4 фіналу зіграють:

«Касіва Рейсол» (Японія) – «Аль-Шабаб» (Саудівська Аравія) (13:00*)

«Гуанчжоу Евергранд» (Китай) – «Лехвія» (Катар) (15:00)

«Естеглаль» (Іран) – «Бурирам Юнайтед» (Таїланд) (18:45)

«Аль-Ахлі» (Саудівська Аравія) – «Сеул» (Південна Корея) (21:00)

за київським часом