УКР РУС

Левченко: Якщо не знайду команду, то завершу кар'єру

15 грудня 2012 Читать на русском

Екс-гравець національної збірної України, голландського "Гронінгена" та австралійської "Аделаїда Юнайтед" Євген Левченко півроку перебуває без команди. Чим викликана така пауза в кар'єрі та про багато чого іншого футболіст розповів в інтерв'ю сайту "Футбол 24".

- Євгене, як справи із пошуком команди?

- З тих пір, коли повернувся із Австралії, шукаю собі команду. Не можу сказати, що цей пошук дуже активний, ним займаються мої агенти. Вони пропонували кілька варіантів, але я їх відкинув. Існує певна планка, нижче якої опускатися не хочу. Якщо упродовж кількох місяців не знайду команду, то поставлю крапку у своїй футбольній кар'єрі.

- Планка, про яку ви щойно згадали, стосується дивізіону чи чемпіонатів якихось країн, куди ви не хочете переходити?

- Готовий розглянути пропозиції від клубів із будь-якого чемпіонату, усі вони чимось цікаві. Хочеться побувати ще в якихось екзотичних країнах. Ось я грав в Австралії. Для мене це було наповнення особистого життя і певний досвід. Тож, чемпіонати усі розглядаю. Мав на увазі інші критерії, нижче яких не хочу опускатися - це рівень та цілі команди. Якщо ці критерії не співпадають із моїми бажаннями, то не варто навіть думати про це.

- Євгене, якщо українська команда із середини чи низу турнірної таблиці вам запропонує контракт, погодитеся чи не будете навіть розглядати таку пропозицію?

- Розглядаю, як казав, усі пропозиції. Розумієте, дуже важливою у цій справі буде розмова з тренером. Якщо наставник та керівництво ставить високі завдання, це дуже добре. Тоді фінансова складова не є важливою. Усе своє життя граю не заради грошей. Постійно для мене найважливішою була спортивна складова, завдання команди. Найчастіше хотів себе перевірити. Тому, якщо тренер в мені зацікавлений, в команди є завдання, то розмова буде короткою, в таких випадках я тільки “за”.

- Євгене, ви є доволі активним користувачем twitter. Що для вас означає ця соцмережа?

- В twitter та facebook доволі активно веду діяльність (ще б пак, його пости присутні ледь не у кожній “Твіттеріаді”) тільки через те, що це мені приносить задоволення. Це моя віддушина. Тут можу висловити свою думку. Соцмережі - можливість спілкуватися із людьми, які в мене щось запитують, цікавляться. Намагаюся тримати їх в курсі футбольних та навколофутбольних справ. Є певні моменти, які легше донести до людей через twitter чи facebook. Це дуже важливий інструмент, яким користуюся не задля розваги. Це можливість висловитися і щось дати людям. Для мене це важливо.

- В соцмережах доводилося зустрічати неадекватних людей?

- В мене 1 чи 2 людини були, з якими були непорозуміння. Я дуже чітко висловив свою позицію. Якщо людина повністю неадекватна, то навіть не варто заглиблюватися і витрачати на неї свій час. Дуже важливо, аби якнайбільше футболістів, спортсменів не боялися висловлювати свою точку зору. Тому я часто в twitter викладаю замітки від організацій, які захищають права спортсменів. Адже вони повинні знати свої права.

- В Голландії, мабуть, футболісти насправді не бояться висловлювати свою точку зору і знають свої права. А як в Росії із цим справи?

- В Голландії, безперечно, усе набагато простіше. Але порівнювати країни Заходу та Сходу дуже складно. У кожної країни свій менталітет, підходи. Тому ніколи не порівнював і не буду цього робити. Часто чую, що на Заході так, а на Сході інакше. Не хочу так говорити, бо розумію, що в Україні та Росії зовсім інший менталітет.

Так, прагну того, щоб у нас усе було більш прозорим та чистим. Ні для кого не секрет, що в нас усе відбувається під грифом таємно. Чим більш втаємничена тема, тим краще. Як говорить мій товариш Слава Шевчук, футболіст донецького “Шахтаря”: “повний комунізм”. Чим більше футболістів знатиме свої права, тим легше їм буде. Адже вони зможуть уникнути проблем при підписанні контрактів, стосунки гравця і клубу повинні будуватися на принципах рівноправ'я. Для мене це є основою при укладенні контракту.

- Пригадав справу Левченко проти Прядкіна. Спортивний арбітражний суд Лозанни повернув цю справу назад в апеляційний комітет Російського футбольного союзу. Є якісь новини?

  - Знаєте, Прядкін сказав, що це його перемога, мовляв, справу відхилили. Насправді, це не так. Справу не відхилили, а, як ви правильно сказали, повернули на розгляд апеляційного комітету. Найближчим часом справу розглянуть по суті. Сподіваюся, склад апеляційного суду зміниться і зміниться його рішення. Адже минулого разу рішення було абсолютно неадекватним, без наведення точних причин. Сподіваюся, зараз буде прийняте правильне рішення. А якщо ні, то складати руки не збираюся. Адже, справа не в Прядкіні, а в тому, як у нас усе робиться. Це мене найбільше “задіває”. Коли відбуваються такі ситуації, то це шкодить не тільки футболісту, а розвитку усього футболу.

- Українські клуби платять своїм футболістам “білу” і “чорну” зарплату. Як ви розумієте, із “білої” вираховують податки, а з “чорної” - ні. В Росії, підозрюю, така ж практика. Це вас не обурювало?

- Це обурює давно. Сподіваюся, невдовзі в Україні та Росії будуть однакові для усіх контракти. Про це говорив Мішель Платіні. Це має бути запроваджено в Європі, Росії та Україні. Такі контракти повинні зменшити ризик підписання футболістом подвійного контракту чи угоди із додатком. Якщо це буде прийнято, сподіваюся, буде менше футболістів, які страждатимуть від подвійних контрактів. Адже з ними людина стає безправною.

- Євген, читав в ЗМІ ваше висловлювання про те, що Андрій Шевченко слабо розбирається в тактиці. Це насправді ваші слова чи їх хтось перекрутив?

- Я так не говорив. Насправді, сказав, що Шевченко ще не готовий бути тренером. Андрій був чудовим футболістом, він був, не побоюся цього слова, великим футболістом, з великою повагою ставлюся до нього. Але великий футболіст не обов'язково буде великим тренером. Андрій ще не пройшов навіть підготовчих тренерських курсів. Так, його великий плюс - це робота із авторитетними наставниками за кордоном. Але довіряти комусь просто так національну збірну - надто ризиковано.

- Тож, слова про те, що Шевченко - слабкий тактик, вам приписали?

- Слабким тактиком Шевченка ніколи не називав. Сказав, що не бачу Андрія великим тактиком, оскільки це не можливо побачити за ті 8 ігор, що ми провели разом у збірній. Тому, назвати його великим чи не великим тактиком не можу.

- Євген, звісно, тьфу-тьфу-тьфу, щоб не наврочити. Але якщо не отримаєте достойної пропозиції від жодного клубу, чим будете займатися по завершенні кар'єри футболіста?

- Знаєте, є багато різних варіантів - як навколо-футбольних, так і з інших сфер. Звісно, хотілося робити якомога більше для нашого виду спорту, для гравців. Я би з радістю продовжував діяльність, яка б сприяла допомозі футболістам. Я часто спілкуюся із профсоюзом футболістів Голландії, Росії, України. Ця стезя мені дуже підходить. А там подивимося. В мене є дуже багато цікавих напрямків, які б хотів розвивати далі - це телебачення, мода, стиль. 

Таких речей дуже багато, просто спершу потрібно самому зрозуміти, в якому напрямку хочу далі розвиватися.

Розмовляв Гліб Ваколюк