УКР РУС

Левченко: Я постійно сварився з Суаресом, а він матюкався іспанською

3 листопада 2015 Читать на русском

Екс-гравець збірної України Євген Левченко згадав про період кар'єри, коли він виступав разом із нападником "Барселони" Луїсом Суаресом у нідерландському "Гронінгені".

"Він замінив Нефланда, хоча це здавалося чимось нереальним. У перших кілька тижнів перебування в "Гронінгені" цей зубастий кролик виглядав надзвичайно кумедно, навіть по м’ячу сильно вдарити не міг. Це дивувало всіх і розумного пояснення такому явищу ніхто не знаходив. Період адаптації для Суареса вийшов навдивовижу важким. М’ячі після його ударів летіли, наче банани – то вліво, то вправо, то звалювалися з ноги. Луїс багато падав, не відпрацьовував в обороні. А для "Гронінгена" то була неприпустима розкіш. Я тоді грав лівого центрального півоборонця, Суарес – лівого нападника. У мене з Луїсом виникали постійні сварки. "Ти мусиш відпрацьовувати", - кажу. Той невдоволено матюкався іспанською, але суть я розумів.

На адаптацію Суарес витратив близько місяця й лише тоді поступово зрозумів, чого від нього хочуть. В Уругваї він звик грати "вільного художника", а тут від нього вимагають відходити назад. Потенціал був помітним, але Суарес не розумів системи гри і через те випадав. Ми казали: "Луїсе, тобі не треба оборонятися повністю. Ти повинен добігати до певної лінії, скажімо, до центру поля, щоб зберігалася компактність".

Коли розуміння прийшло, коли Суарес набрав у масі й міцно триматися на ногах, він почав постійно забивати й справа пішла як по маслу. Якщо на перших тренуваннях Луїс відлітав від усіх, як тріска, то згодом зіштовхнути його було неможливо. Вже тоді, у "Гронінгені", з’явилися оті фірмові прокидання і пролізання крізь оборонця, коли м’яч завжди відскакував до Луїса. То якась феноменальна риса – просте прокидання без різких рухів вліво-вправо й м’яч завжди відскакує до нього.

Чи він тоді нікого не кусав? Ні. Але в якійсь грі у нього не виходило зовсім нічого, йшов дощ і Рон Янс вирішив замінити Луїса, здається, ще до перерви. Суарес, виходячи з поля, вхопив у когось парасолю і кинув нею в бік тренера. Звісно, після того Луїса покарали, мені як капітану команди довелося з ним довго розмовляти. Але найсмішніше - коли Суарес переходив із "Гронінгена" в "Аякс", Янс на прощання подарував йому парасолю. Ми тоді довго всі сміялися", - розповів Левченко.

До слова, нещодавно Луїс Суарес забив 300-й гол у кар'єрі.