УКР РУС

Легкий режим для Шахтаря та незвична схема Динамо. Огляд головних подій 1/4 фіналу Кубка України

30 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділяє все найголовніше з матчів 1/4 фіналу Кубка України.

Верес зробив ставку на чемпіонат – Шахтар у півфіналі

Календар підготував Вересу дві виїзні зустрічі з Шахтарем протягом чотирьох днів: спершу кубок, потім чемпіонат. Юрій Вірт розумів, що дати бій донеччанам в обох матчах не вдасться, тому натякнув, що він віддасть пріоритет одному з турнірів. Як виявилося – мова йшла про УПЛ, де його команда минулого вікенду вискочила на третє місце. Тренерський штаб "червоно-чорних" приберіг основу на суботній поєдинок з лідером першості, а вчора, як порівняти з попереднім матчем, зробив 7 змін у стартовому складі.

Паулу Фонсека, своєю чергою, виставив усіх найсильніших. У підсумку, перевага "гірників" у класі та організації гри була колосальною. Гості занадто багато помилялися, а господарі занадто легко розрізали їхню оборону. Коли йшла перша гольова атака, в опорній зоні Фреда ніхто не зустрічав, на підступах до штрафного майданчика на нього накинулися вже відразу три футболісти, які відкрили вільний простір для Феррейри, а Западня жахливою нерозторопністю не дозволив останньому залізти в офсайд.

Шахтар – Верес – 4:0 – Відео голів і огляд матчу

І то лише один показовий епізод, таких факапів було предостатньо. Марлос перед третім голом самотужки пробіг з м'ячем півполя і не зустрів жодного супротиву, а Бланко Лещук оформив підсумковий рахунок при повній інертності оборони рівнян.

Загалом все зрозуміло, Вірт пожертвував кубком і закономірно програв. Тепер потрібно довести, що такий вибір був виправданим – в наступному турі чемпіонату Верес повинен відібрати в Шахтаря очки. "Оранжево-чорним" ж навпаки важко буде уникнути релаксу перед головним матчем осені проти Манчестер Сіті.

Ворскла і Маріуполь перевершили себе – Маріуполь у півфіналі

Кубок додав спарених ігор ще двом командам. У попередньому турі чемпіонату Ворскла в гостях обіграла Маріуполь, а вчора "приазовці" взяли реванш в Полтаві. З прагматичної точки зору головною подією дня "на Бутовського" став прохід "чайок" у наступну стадію кубка, тоді як з естетичної – непоганий футбол у виконанні суперників.

Йожеф Сабо сказав, що йому шкода тих вболівальників, які прийшли на гру цих команд у Маріуполі. Вчора полтавські любителі футболу, ймовірно, очікували продовження нудного бенкету, тому залишили трибуни порожніми. А дарма – команди зіграли значно агресивніше і яскравіше. Більше вертикального руху, більше гострих атак, більше бажання. Передусім бажання завершити все в основний час, не доводити справу до овертаймів і не витрачати зайвих сил.

Ворскла пропустила вирішальну контратаку (до речі, дуже красиву) через те, що сама великими силами пішла вперед. Все ж у матчах на виліт, де команда лише за 2-4 тайми вирішує свою долю в турнірі, можна побачити значно щиріший футбол.

Вдалі експерименти Хацкевича – Динамо у півфіналі

Десна всіма силами готувала чернігівський стадіон до приїзду Динамо, але погода внесла корективи щодо стану газону. Важке засніжене поле передбачає мінімум техніки і максимум боротьби, відтак додатковий гравець у центрі поля значно корисніший, ніж технічний фланговик. Олександр Хацкевич вирішив зіграти зовсім без флангових хавів, але з 4 номінальними центральними півзахисниками (Шепелєв, Гармаш, Буяльський і Шапаренко).

Десна – Динамо – 0:2 – Відео голів і огляд матчу

Звичайно, Піваріч і Кендзьора не завжди могли впоратися зі всією бровкою, а кияни до перерви не заробили жодного кутового. Однак у центрі поля Динамо помітно переважало суперника, що і стало визначальним у дуелі з Десною. Ромб з боковими кутами в особах Гармаша і Буяльського залежно від ситуації стискався та роздувався, створюючи водночас і необхідну в певних моментах ширину, і компактність.

Невідомо: наставник киян готував цей експеримент завчасно, чи саме погода спонукала його до вибору такої формації в останній момент, але вийшло дуже непогано. В будь-якому випадку можна з хитрим лицем процитувати нещодавнього Вілліана: "Я так і хотів, я ж справжній майстер".

Львів трішки недотерпів – СК Дніпро-1 у півфіналі

Львів припинив свій тривалий шлях по сітці Кубка України. Західноукраїнська команда не зуміла пройти іншого представника Другої ліги, хоч і була дуже близькою до цього. Принаймні, до серії пенальті. "Містяни" ніби і впоралися з класом суперника, і самі створили декілька хороших моментів, але їм не вистачило досвіду та холоднокровності.

За рахунку 1:1 господарі мали два прекрасні шанси, аби виривати перемогу, проте не реалізували їх. Натомість на останніх хвилинах додаткового часу біля власних воріт вони припустилися дитячої помилки, яка стала фатальною. Здобувши статус півфіналіста, Львів міг стати головним героєм цьогорічного розіграшу турніру. До СК Дніпро-1 запити дещо вищі, тому дніпрянам для "героїзму" доведеться виходити у фінал.

Феєрія у Запоріжжі та сюрпризи від Другої ліги. Огляд головних подій 1/8 фіналу Кубка України