УКР РУС

Легка прогулянка Шахтаря, важка перемога Динамо, останнє місце Карпат. Підсумки 20-го туру УПЛ

19 лютого 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє підсумки 20-го туру чемпіонату України.

Чорноморець став легкою здобиччю для Шахтаря

Шахтар відвантажив у ворота "моряків" 5 голів, а матч став легкою прогулянкою перед Лігою чемпіонів. Чорноморець захищався двома ешелонами за схемою 5-4-1, але в цьому випадку кількість не означала якість. У діях одеської команди було дуже багато хаосу, гравці постійно припускалися невимушених помилок у власних володіннях і навіть не думали про те, щоб перейти середину поля. Фінальний свисток зафіксував вражаючу різницю за ударами в площину воріт – 13:1.

Шахтар легко розгромив Чорноморець – феєричний матч Марлоса

Найбільше знущався з Чорноморця Марлос. Він долучився до всіх голів Шахтаря (2 забиті + 3 асисти) і зробив це красиво. Для такої феєрії йому не знадобилося докладати надзусиль – суперники абсолютно не заважали грати, а в деяких моментах навіть допомагали. Якщо в першому колі Олег Дулуб показав, як потрібно перекривати кисень потужній атаці Шахтаря, то в п'ятницю Костянтин Фролов продемонстрував, що таке беззубість.

Динамо набирає форму поступово

Кияни не відпустили Шахтар у відрив, здобувши мінімальну вікторію над Олімпіком. Попри всі прогнози, Олександр Хацкевич вирішив не проводити ротацію – за винятком двох вимушених змін (дискваліфікація Хачеріді та Буяльського) у стартовому складі вийшли ті ж футболісти, які в четвер з великими труднощами відстояли нічию з АЕКом у Лізі Європи. Тому не дивно, що команда отримала нову порцію критики з такими самим аргументами: повільність, пасивність, ініціатива суперника в останній третині гри.

Динамо перемогло Олімпік у дебютному матчі Ротаня та Вербіча

Проти Олімпіка Динамо дійсно провело слабкий матч і фактично нічого не показало попереду, але набрало 3 очки. І це "але" є ключовим фактом. Олександр Хацкевич, судячи з усього, планує вивести команду на пік у розпал весняної частини, а перші матчі після перерви свідомо граються на "важких ногах". Якщо ця стратегія призведе до вильоту з Ліги Європи та очкових втрат у чемпіонаті – до білоруського тренера будуть серйозні претензії, а поки що все йде за планом.

Новачки Зорі показали свій потенціал

Взимку Зоря підписала кількох цікавих новачків. Деякі з них дебютували в першому ж офіційному матчі, який завершився перемогою над Карпатами. Тимчик вийшов на правому фланзі захисту, а Фопала – в атаці. Щодо молодого фулбека, то тут оцінка більш однозначна: Олександр нормально відіграв у захисті (нехай навіть пустив за спину Шведа), добре підтримував атаки та забив гол.

Фопала, у свою чергу, справив дещо гірше враження. Десь йому бракувало взаєморозуміння з партнерами, десь – вдалого завершення атаки. Однак француз продемонстрував свій потенціал спробами загострити гру. Зокрема тонкий пас у штрафний майданчик на Громова призвів до пенальті.

Ці футболісти однозначно можуть прогресувати під керівництвом Юрія Вернидуба. А вже в наступному турі можна очікувати на дебют ще одного новачка. Зважаючи на дикі помилки ветерана В'ячеслава Чечера, за тиждень пару Сватку в центрі оборони може скласти марокканець Ель-Буаззаті.

Карпати: старання та відсутність результату

"Зелено-білі" програли Зорі та залишилися на останньому місці в турнірній таблиці. За гру проти луганців Карпати навіть отримали певні компліменти – команда старалася, намагалася атакувати, на старті другого тайму заволоділа ініціативою та забила гол (арбітр скасував).

Однак поряд з цим траплялися провали, якими суперник вміло скористався. Львівський захист продовжує пропускати атаки в найкращих традиціях минулої осені, а передня лінія не може налагодити реалізацію створених моментів.

Сталь знову вдало повертається після паузи

Сталь сенсаційно почала чемпіонат з двох перемог, після чого 17-матчева безвиграшна серія все поставила на свої місця, зокрема "сталеварів" – на останнє в турнірній таблиці. Після зимової паузи аутсайдер першості знову здивував – несподівана перемога над Олександрією.

Причина такого явища, скоріш за все, у недооцінці. Сталь при всій повазі сприймається суперниками, як недосвідчений колектив, який після чергової трансферної кампанії тільки послабшав. Володимир Шаран підтвердив цю тезу заявою про своїх підопічних: "В мене склалося враження, що футболісти виграли матч ще до стартового свистка".

Борячук використовує свій шанс

Трансфер Фоміна в Шахтар відкрив перед Борячуком можливість стати основним нападником Маріуполя. 21-річний футболіст у першому ж офіційному матчі після паузи оформив хет-трик у ворота Зірки та гучно заявив про свої амбіції. Андрій став наконечником швидких маріупольських контратак і забив три класичні для центрфорварда голи.

Символічна збірна 20-го туру УПЛ