УКР РУС

"Легія" - крізь каміння у плей-офф. Представлення суперника "Зорі"

7 серпня 2015 Читать на русском

До вашої уваги представлення суперника луганської "Зорі" у раунді плей-офф Ліги Європи - польської "Легії".

Українські корені

Утворенню "Легії" значною мірою посприяла Перша світова війна. Справа в тому, що варшавський клуб був заснований у 1916 році при таборі польських легіонів, які базувалися на Волині неподалік містечка Маневичі. Цікаво, що першим президентом "Команди Легіонової" був прапорщик - Владислав Гроель. 

У своїх дебютних поєдинках новостворена дружина здобувала лише перемоги, хоча і грала з такими екзотичними колективами, як "Санітарний департамент" чи "Полк Піхоти Легіонів". Навесні 1916-го польські "легіоністи" перебазувалися на батьківщину, а команда після цього багато разів змінювала свою назву і, навіть, припиняла своє існування, але з тріумфального шляху часів Першої світової так і не зійшла.

Цікаві факти

72 - стільки сезонів "Легія" провела у найвищому польському дивізіоні.

6:1 - з таким рахунком "Легія" здобула першу перемогу у чемпіонаті Польщі. На виїзді було розбито Лодзь.

12:0 - найбільша перемога "Легії" у еліті польського футболу. У 1958 року варшавці познущалися над принциповими суперниками з "Вісли".

11:2 - найбільша поразки "Легії" у польській першості. У 1927 році столичну команду принизив "Погонь Львів".

9 - стільки матчів тривала найдовша переможна серія "Легії" у чемпіонаті Польщі (сезони 1931/32 і 2005/06).

7 - стільки матчів налічувала найдовша серія поразок варшавського клубу в елітному польському дивізіоні (1936).

10 - титули чемпіона Польщі. 2-ге місце після "Вісли" (13)

13 - перемоги у Кубку Польщі (рекордний показник).

1970 рік - "Легія" дісталася півфіналу Кубка чемпіонів, де за сумую двох матчів програла "Фейєноорду". 

Тренер

Варшавський клуб очолює норвезький фахівець Хеннінг Берг, який свого часу наробив галасу в АПЛ. У 1993 році Берг разом із легендарним Аланом Ширером здобув золоті медалі чемпіонату Англії у складі "Блекберна". Після цього брутальний оборонець відгукнувся за запрошення сера Алекса Фергюсона та перебрався у МЮ, де провів три сезони. Згодом було повернення у "роверс", а також "Глазго Рейнджерс", де Берг завершив кар'єру гравця. Як тренер Берг встиг попрацювати з "Ліоном", "Ліллестремом" і ненадовго затримався у рідному "Блекберні", звідки у 2013 році переїхав у Польщу.

Команда 

При Берзі "Легія" проповідує атакувальний футбол і здебільшого діє за схемами 4-2-3-1 або 4-3-3. Місце у рамці воріт займає Аркадіуш Малярж. У центрі оборони діє пара Левчук-Жезнічак, за ліву бровку захисту відповідає Бжискі, а праву може закрити Брож або Берещинскі, опорні хави - Бартчак та хорватський капітан Івіца Вродляк. У півзахисті здебільшого можна помітити тріо Кухарчик-Дуда-Жиро. Роль центрального нападника виконує серб Неманья Ніколіч, який перебрався у польський клуб цього літа і вже став головним снайпером своєї команди. У нинішньому розіграші чемпіонату Польщі Ніколіч настріляв 5 голів у 3 матчах, ставши найрезультативнішим новачком клубу в історії.

Зірка

У це трансферне вікно про хавбека "Легії" Ондрея Дуду не писав хіба-що лінивий. 20-річний словак привернув до себе увагу з боку таких грандів європейського футболу, як "Арсенал" чи "Інтер". Інтерес міланців підтвердив і сам гравець, однак все вказує на те, що наступний сезон Дуда проведе у Польщі. Чим вирізняється Ондрей з-поміж своїх партнерів? Словак володіє швидкісним дриблінгом, про що вже встигли переконатися минулоріч гравці "Металіста". До слова, харків'ян креативний хавбек засмучував двічі. Також потрібно відзначити бачення поля та непогані передачі у виконанні Дуди. 

Додамо, що саме Дуда найбільше приклався до виходу своєї команді у плей-офф ЛЄ, адже "Кукесі" було зараховано технічну поразку після першого матчу 3-го раунду, коли уболівальники господарів влучили каменем словаку в голову. Відтак, у матчі-відповіді варшавці, особливо не напружуючись забили албанцям один гол та із рахунком 4:0 за сумою двох зустрічей вийшли на луганську "Зорю".

Історія протистоянь з українськими клубами

У першому раунді Кубка УЄФА 1986/1987 "легіоністи" переграли дніпропетровський "Дніпро" (0:0 та 1:0), а в третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів 2006/2007 поступилися донецькому "Шахтарю" (0:1 та 2:3).

У минулому сезоні поляки двічі перемогли харківський "Металіст" (1:0 та 2:1), впевнено вигравши свою групу, однак в 1/16 поступилися "Аяксу". 

В липні цього року "Легія" на зборі в Австрії проводила товариський матч з київським "Динамо", але тоді переможця команди не визначили - 0:0.

Володимир Лесько, Футбол 24

Чи зуміє "Зоря" здолати "Легію" і вийти до групи Ліги Європи?
  • Так, пройде "Зоря"
  • Пройде "Легія"