УКР РУС

Леганес – Барселона: як команда Луніна зганьбила Мессі та Ко, або Коли теніс важливіший за футбол

27 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

"Футбол 24" називає причини несподіваної поразки Барселони від Леганеса Андрія Луніна.

Ротації Вальверде вилазять боком

"Говорити про зміни у стартовому складі, означало б шукати виправдання", – сказав наставник Барселони після фіаско на Бутарке. Насправді, Вальверде має цілковиту рацію, йому не потрібно шукати виправдань, адже за рік біля керма каталонського гранда "мураха" вже не раз доводив, що ротації – не його фішка.

Барселона сенсаційно поступилась Леганесу, який здійснив фантастичний камбек за 2 хвилини

Вальверде прагне бачити свою команду свіжою на завершальній стадії сезону та вдруге за тиждень надає відпочинок деяким провідним виконавцям. Якщо проти Жирони на лаві запасних залишились Ракітіч, Умітіті, Серхі Роберто та Коутінью, то у Леганесі з перших хвилин не зіграв Луїс Суарес. У обох випадках – летальний результат для "блаугранас".

Конкурент Луніна феєрично втримав перемогу для Леганеса над Барселоною, а потім "наїхав" на Мессі і компанію

"Мураха" може скільки завгодно копіювати Зідана, якому регулярні ротації складу допомогли виграти три Ліги чемпіонів, але правда в тому, що Барсі не вистачає якісної лави. Вже зараз зрозуміло: каталонцям, найпевніше, доведеться забити на Прімеру, щоб "вухастий трофей" повернувся на Камп Ноу. Артур – не Асенсіо, а Мунір – далеко не Лукас Васкес. До слова, іспано-марокканський форвард, отримавши рідкісний шанс, повністю розчинився на полі. Зате Алькасер зараз досить непогано виступає у Дортмунді... Не шукайте логіки там, де її немає. Селекційні рішення Бартомеу та Ко – окрема тема для розмови.

Хоча, знімати провину з тренера також не будемо. Консервативний фахівець вже показав, як "успішно" він може працювати з новими виконавцями, навіть зірковими. Дембеле почав відкриватись лише через рік, а Коутінью через улюблену схему "мурахи" 4-4-2 взагалі досить часто страждав на правому фланзі. Щось схоже зараз переживають Артур, Відаль та Малком, які виглядають інородними тілами в барселонському оркестрі.

Оборона – справжня ганьба. Кубок Девіса – значно важливіший

Команда Вальверде пропустила 7 голів у останніх 4-х матчах Прімери. 7 голів, Карл! Це ми говоримо про колектив, який славився ледь не еталонним захистом у минулому сезоні. Звісно, зараз можна пригадати римське фіаско, але воно стало, радше, винятком з правил. На довгій дистанції Барса дуже рідко дозволяла собі такі провали ззаду, як у нинішній кампанії.

Після матчу проти Леганеса на особливу критику заслуговує Жерар Піке. Багато хто спише його жалюгідний гольовий фейл на нещасний випадок, але досвідчений центрбек по ходу сезону вже призвичаїв до регулярних помилок. Втратити позицію – будь-ласка, дозволити обійти себе на швидкості – запросто. Концентрація віце-капітана, який мав би бути прикладом для того ж Ленгле, також не на рівні. Зате Піке вистачає часу реформовувати тенісний Кубок Девіса, літати у Штати, коли йому заманеться, та пропускати тренування. Сподіваємось, що після чергового фіаско Барси захисник таки візьметься за голову, адже Реал не завжди робитиме каталонцям такі подарунки, як на Рамон Санчес Пісхуан.

Умітіті, вибивши собі новий вигідний контракт, також поки що далекий від оптимальної форми. Французький оборонець, якого так нахвалювали у минулому сезоні, зараз нагадує лише тінь самого себе. А про Вермалена годі й говорити. Томас дуже рідко з'являється у стартовому складі, однак навіть цих рідкісних моментів йому вистачає, щоб добряче налажати. Бельгієць двічі дозволяв гравцям Леганеса прокинути собі м'яч поміж ніг перед власним штрафним майданчиком. Гра Барси в обороні – суцільне жахіття. Додаткові коментарі тут зайві.

Схема 4-3-3 вбиває Барсу

Фанати Барселони дуже часто дорікали Вальверде сумним футболом, спрямованим більше на оборону власних воріт, ніж на атаку. Після відходу Неймара "блаугранас" перейшли на класичну схему 4-4-2, яка начебто зробила команду більш збалансованою та компактнішою у центрі полі. З початку сезону 2018/19 "мураха" вирішив повернути старі добрі 4-3-3, від яких наразі виграє лише Усман Дембеле, але серйозно втрачає команда.

Барселона стала значно слабшою у центрі поля, а матч проти Леганеса – яскраве тому підтвердженння. Якщо Паулінью додавав каталонському клубу м'язів у середній лінії, то неохоча гра Дембеле на оборону та 4-3-3 роблять команду значно вразливішою. Футболісти Леганеса декілька разів немов на велосипеді пролітали середину поля та доводили справу до ударів. У матчі проти Жирони таких моментів було ще більше. Схоже, що повернення Барси до 4-4-2 – вже на загорами. Відаль має усі задатки, щоб якісно виконувати функції Паулінью.

Севілья розгромила Реал: друге дихання Андре Сілви, провал Марсело, перемога VAR