УКР РУС

ЛЧ як ніколи багата фаворитами: хто скине з трону Реал – у нього не дуже вірять свої фанати, а Зінченко має великі шанси

18 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

ЛЧ 2018/19 стартує сьогодні, 18 вересня. Уже в перший день нового сезону ми побачимо протистояння двох фаворитів – Ліверпуль приймає ПСЖ.

Англійський BBC та іспанська Marca – не єдині, хто висловлює думку про небачену відкритість нинішньої Ліги чемпіонів через значну кількість претендентів на тріумф. Реал Мадрид виграє турнір вже 3 роки поспіль, і це добряче всім набридло. "Королі" Європи, звісно, не планують сходити зі свого трону, тим паче, що й фінал ЛЧ-2019 відбудеться у їхньому місті. Однак без найкращого бомбардира останніх 6 сезонів вони далекі як ніколи до статусу головного фаворита. Світові букмекери відводять команді Лопетегі лише 6-е місце у списку претендентів – коли таке ще було?

ЛЧ 2018/19: ТОП-5 поєдинків та інтриг 1 туру

Хто виграє Лігу чемпіонів – усі провідні чемпіонати мають високі шанси на успіх

Рідко буває так, що представники усіх топ-5 європейських ліг мають високі шанси на перемогу. Нинішній сезон саме такий. Італія нарешті повертається до грона справжніх фаворитів. Ювентус з Роналду, який забиває найбільше в Лізі чемпіонів, починаючи із сезону 2012/13, є третім фаворитом букмекерів. Барселона з Мессі – головний претендент від Іспанії, який залишає Реал позаду. Манчестер Сіті тренує і намагається довести до ідеального блиску Гвардіола – рекордсмени чемпіонату Англії поки лише мріють про Лігу чемпіонів.

ПСЖ з Неймаром і Мбаппе, підсилений тренерським генієм Тухеля – усі троє об'єднані метою нарешті задовільнити амбіції своїх катарських власників, що вбухують у склад сотні мільйонів євро. Баварія, натхненна молодим тренером Ніко Ковачем, все ніяк не повернеться на європейську вершину – Лєвандовскі, Хамес і зв'язка ветеранів Роббері цього року були близькі, щоб не пустити Реал у київський фінал.

Атлетіко – фаворит №8, коефіцієнт 13

Ключ до перемоги: команда Сімеоне так жахливо стартувала у Прімері, що заслужила свист від власних вболівальників. Однак Атлетіко буде мотивувати можливість зіграти фінал ЛЧ на новенькому рідному стадіоні Ванда Метрополітано і реабілітуватись за поразки у вирішальних битвах 2014 та 2016 рр. Плюс у їхньому складі присутній чемпіон світу Антуан Грізманн. Атлетіко бив Реал у Суперкубку Європи і довів, що з великими командами може грати на рівних.

Прогноз: зупиняться у чвертьфіналі. Просто тому, що суперники у поточному розіграші надто круті. Усі до цього прагнуть, але бути господарем фіналу Ліги чемпіонів – дуже рідкісна і майже недосяжна розкіш.

Ліверпуль – фаворит №7, коефіцієнт 12

Ключ до перемоги: як мінімум, що таке грати у фіналі, ця команда Клоппа знає дуже добре. Початок сезону АПЛ демонструє, що Ліверпуль цілком здатен повторити і навіть перевершити це досягнення, якщо уникне травм лідерів. Трансферна кампанія наразі виглядає дуже вдалою і продуманою. Тест проти ПСЖ дасть багато інформації до роздумів, хто є хто у нинішньому європейському футболі.

Прогноз: і все-таки ні, півфінал стане їхнім максимумом, коли на горизонті замайоріє перспектива виграти чемпіонат вперше за мільйон років.

Реал Мадрид – фаворит №6, коефіцієнт 9,5

Ключ до перемоги: ДНК "вершкових" і їхній шалений досвід гри у вирішальних матчах – те, чого нема в жодного іншого клубу. Лопетегі – гарний тренер, який може витиснути максимум із зірок, чиє сяйво затьмарював Кріштіану Роналду. Присутність потенційно революційного володаря Золотого м'яча Луки Модріча, а також трансфер одного з найкращих воротарів світу Тібо Куртуа, надихає на звершення. Однак Мадрид частенько програє Барселоні у чемпіонаті Іспанії – боротьба за домашнє золото може стати пріоритетом.

Прогноз: навіть фанати Реала не вірять, що 4-й поспіль тріумф можливий. На сайті мадридського видання Marca основним фаворитом визнали Барселону (35%). А ось Реал, на думку іспанських читачів, має стати головним розчаруванням сезону – більшість відводять йому фініш уже на стадії чвертьфіналу (33%).

Баварія – фаворит №5, коефіцієнт 9

Ключ до перемоги: дивовижно, але мюнхенці стоять вище за чинних володарів трофею. Саме Баварія була останнім клубом, хто спромігся перервати гегемонію Іспанії в Лізі чемпіонів – у 2013-му. Це клуб з ментальністю переможця. Лєвандовскі прагне нарешті виграти ЛЧ, а Хамес може підказати, як це робиться. Баварії нецікаво у Бундеслізі, і вона цілком може економити сили на головний єврокубок.

Прогноз: завершать максимум у чвертьфіналі, хоч можуть вилетіти і в 1/8. Ковач тільки будує команду на свій лад, проблеми залишаються все ті ж – хорвату ще рано завойовувати Європу.

ПСЖ – фаворит №4, коефіцієнт 8

Ключ до перемоги: неймовірна атака. Травма Неймара в минулому сезоні поламала всі плани – перед дуеллю з Реалом саме Парі Сен-Жермен був фаворитом. Бразилець хоче нарешті серйозно поборотись за Золотий м'яч, а для цього треба вигравати ЛЧ. Мбаппе став ще крутішим, а Кавані продовжує штампувати голи. Якщо Тухель зліпить з цього всього машину, перемога буде близько.

Прогноз: дійдуть до півфіналу, але будуть дуже близькі до вирішального матчу. Не виключено, що нарікатимуть на суддів.

Ювентус – фаворит №3, коефіцієнт 7

Ключ до перемоги: Роналду наше все. Аллегрі, як Сімеоне, постійно чогось не вистачає на самому фініші європейського сезону. Схоже, що ключовий елемент пазлу знайшовся. Хто, як не найкращий бомбардир 6 років поспіль?! Кріштіану казав, що потрібно перейменовувати турнір на КР7 Ліга чемпіонів. Що ж, нехай доведе свою золоту якість в Юве. Йому б ще поєднатись у вбивчий дует з Дибалою – і тоді тремти, Європо!

Прогноз: зупиняться у півфіналі, і без сліз Роналду не обійдеться. Надто багато надій на Кріштіану в підсумку погублять "Стару Синьйору".

Барселона – фаворит №2, коефіцієнт 6,5

Ключ до перемоги: Дембеле та Коутінью мають довести, що витрачені на них шалені мільйони були недаремною інвестицією. До того ж, Мессі голодний до тріумфів – збирати трофеї у Прімері якось малобюджетно для гравця такого рівня. Боси Барси, просто дайте Вальверде нормально працювати і повірте в людину – він зможе.

Прогноз: нарешті виграють Лігу чемпіонів, та ще й у Мадриді – це буде красива історія.

Манчестер Сіті – фаворит №1, коефіцієнт 5,75

Ключ до перемоги: команда Олександра Зінченка є головним претендентом у букмекерів. Манчестер Сіті розивається, але АПЛ йому вже мало. Клуб з мільярдними інвестиціями у складі надто довго не може нічого виграти в Європі. Як і його не менш зірковий головний тренер. Українець Зінченко може повторити долю земляка Анатолія Тимощука, який дуже в Баварії не пограв, але Лігу чемпіонів брав.

Прогноз: щоб було ще красивіше і драматичніше, у мадридському фіналі зійдуться дві команди з каталонським серцем, але Гвардіола програє.

Хто може здивувати

Манчестер Юнайтед не показує видатної гри, а Моурінью кожні 2 тури "звільняють" і "повертають". Утім саме манкуніанці зуміли виграти Лігу Європи у 2017-му, перейшовши дорогу зухвалим іспанцям. Може, "Особливий" ще здатен видати турнір життя?

Тоттенхемом з Аллі, Кейном і Льорісом не варто легковажити. Раптом що, можна застосувати брудні прийомчики Вертонгена. Якщо команда Почеттіно набере хід, можуть полетіти голови.

Наполі – дрімаючий вулкан. Карло Анчелотті знає смак перемог у Лізі чемпіонів, а його команда, якщо пройде Ліверпуль або ПСЖ, може повторити долю Роми минулого сезону.

Єдиний український представник Шахтар теж прагне до висот. Попри великі зміни у складі як мінімум в УПЛ команда Фонсеки продовжує переможну ходу. Але ж сеу Паулу не тільки для цього продовжував контракт, правда ж?

Ліга чемпіонів 2018/19: 5 головних фішок у форматі нового сезону