УКР РУС

Лаціо: представлення суперника Динамо в 1/8 фіналу Ліги Європи

23 лютого 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про римський клуб, з яким "динамівці" вже не вперше зустрінуться у єврокубках.

Загальна інформація

Футбольний клуб Лаціо – один із найдревніших старожилів Європи. Його вік налічує вже 118 років, починаючи з дня заснування – 9 січня 1900-го. Першого серйозного успіху ця команда досягнула після Другої світової – у 1958-му "орли" здобули Кубок Італії, обігравши із мінімальним рахунком Фіорентину. Дебютне Скудетто було оформлене у сезоні 1973/74: Лаціо на 2 очки випередив конкурентів із Ювентуса.

Загалом же у трофейній скарбниці римлян 2 Скудетто (друге чемпіонство датується 2000 роком), 6 Кубків та 4 Суперкубки Італії, по 1 Кубку кубків та Суперкубку УЄФА. Тріумф на євроарені прийшов до Лаціо в сезоні 1998/99. Це була епоха правління президента Серджіо Краньйотті і тренера Свена-Горана Еріксена.

Рекордсмени клубу

Гвардійці

Джузеппе Фаваллі (1992-2004) – 401 матч

Джузеппе Вілсон (1969-77, 1978-80) – 394 матчі

Паоло Негро (1993-2005) – 376 матчів

Бомбардири

Сільвіо Піола (1934-43) – 149 голів

Джузеппе Сіньйорі (1992-98) – 127 голів

Джорджо Кіналья (1969-76) – 122 голи

Президент

У 2004-му президентом клубу стає Клаудіо Лотіто, який, попри багаторічні протести тіфозі Лаціо, досі перебуває біля керма "б’янкочелесті". Цей багатій, варто віддати йому належне, врятував "орлів" від банкрутства, проте про домінування на внутрішній арені, не кажучи про єврокубки, довелося забути. Команду лихоманило, а 10-12 сходинки у Серії А стали для неї нормою. За 13 сезонів "орли" лише двічі долетіли до п’єдесталу, здобувши бронзу. Єдиний трофей – Кубок Італії-2013, вирваний із лап ненависної Роми.

Тренер

Сімоне Індзагі вірою і правдою служив атаці Лаціо упродовж 11 років. Проте за цей тривалий період забив лише 5 десятків м’ячів. Відверто кажучи, Сімоне ніколи не був гольовою машиною смерті, як його брат Філіппо. Зате тренер із нього видався пречудовий – куди кращий, ніж Піппо.

Упродовж багатьох років Індзагі-молодший практикувався на молодіжних командах Лаціо. Очолити топ йому випав шанс влітку 2016-го, коли Марсело Б’єлса дивовижним чином дав задню, хоча домовленість між клубом і тренером була практично завершена. Перший сезон – обережні компліменти. Лаціо фінішував п’ятим у чемпіонаті + пробився у фінал Кубка Італії, де капітулював перед всесильним Ювентусом.

У новому сезоні команда Індзагі стартувала ще потужніше. Дебютні 11 турів "блакитні" пройшли чемпіонським графіком – 9 перемог і лише одна поразка. Все було б чудово, якби не січнево-лютнева смуга із трьох поспіль поразок від Мілана, Дженоа та Наполі, які відкинули Лаціо на четверту сходинку. Однак ще нічого не втрачено, вся боротьба з Ромою та Інтером за третє місце – попереду.

Прекрасно йдуть справи у Лізі Європи. Римляни на одному подиху виграли групу, в якій їхніми суперниками були Ніцца, Зульте-Варегем та Вітесс, а в 1/16 фіналу подолали Стяуа. Навряд чи Динамо розглядається тренерським штабом Індзагі, як щось значно складніше від попередніх викликів. Як не крути, із жеребом Лаціо пощастило – принаймні на папері.

Капітан

Боснійський хавбек Сенад Луліч виступає за Лаціо 7-й рік поспіль і, звісно ж, своєю вірністю та професіоналізмом давно заслужив на капітанську пов’язку. Кілька років тому у послугах Луліча серйозно був зацікавлений Жозе Моурінью, якому, однак, не вдалося переманити хавбека у Челсі. А нещодавно боснієць вляпався у расистський скандал, пройшовшись після Римського дербі по захиснику Роми Антоніо Рюдігеру.

"Рюдігер провокував нас ще перед грою. Два роки тому він продавав шкарпетки і ремені в Штутгарті, тепер він відчуває себе феноменальним гравцем. Насправді винне його оточення. Вони не вчать його хорошим манерам. Вибачитись? За що? Білі також продають шкарпетки", – підсумував Луліч.

Команда

У Лаціо – друга атака чинного чемпіонату (61 м’яч). Більше забиває тільки Ювентус. Такий грізний показник був би недоступним для "орлів", якби не феноменальна форма їхнього голеадора Чіро Іммобіле. Потужний центрфорвард перебуває у розквіті сил (28 років) і наштампував вже 22 голи, що дозволяє йому впевнено очолювати снайперський залік кальчо. Додайте сюди 5 м’ячів у Лізі Європи і 2 – у Кубку Італії. Фантастична агресія Чіро, який віднайшов себе у Римі після смуги невдач у Борусії Д та Севільї!

Привертає до себе увагу і португальський ветеран Луїш Нані, який у цьому сезоні грає не так часто, як би йому того хотілося, але ще спроможний на яскраві фінти та голи із дальніх дистанцій. У середині поля капітану Лулічу допомагає знаменитий бразильський екс-ліверпулець Лукас Лейва. Схоже, на "Олімпіко" він переживає другу молодість. А іспанець Луїс Альберто та серб Мілінковіч-Савіч залюбки долучаються до атаки, забивши на двох вже 14 голів у чемпіонаті.

У захисті вистачає не менш колоритних фігур. Приміром, 23-річний лівий бек Жордан Лукаку – це молодший брат форварда МЮ. Нідерландець Стефан Де Врей влітку покине Лаціо – у чергу за ним вишикувався ряд топ-клубів. Але перш ніж піти, Де Врей націлений ефектно попрощатися – здобуттям Кубка УЄФА, до прикладу. А ще тут є колоритний анголець Бартоломеу Жасінту Бастуш, справжній захисник-бомбардир! У 21 матчі чемпіонату та ЛЄ він наколотив вже 5 м’ячів.

Безальтернативний №1 у воротах Лаціо – це 22-рчний албанець Томас Стракоша. Прізвище повинне бути знайомим для вболівальників із досвідом. Адже батько Томаса – Фото Стракоша – упродовж багатьох років захищав ворота збірної Албанії і неодноразово пропускав від команди Блохіна у відборі на ЧС-2006. Стракоша-молодший має всі шанси перевершити татуся – у чинному сезоні він зіграв в усіх матчах Лаціо за винятком двох (проти Зульте-Варегема і Вітесса Індзагі випустив його дублера Івана Варгіча).

Статистика

У різні часи проти Лаціо довелося грати чотирьом українським клубам. Результати – катастрофічні. Для нас, звісно…

Кубок УЄФА 1975/76. 1/32 фіналу

Чорноморець – Лаціо – 1:0 (Дорошенко, 33)

Лаціо – Чорноморець – 3:0 (Кіналья, 89, з пенальті, 102, 120)

Ліга чемпіонів 1999/00. Груповий етап

Лаціо – Динамо – 2:1 (Негро, 70, Салас, 72 – Ребров, 68, з пенальті)

Динамо – Лаціо – 0:1 (Мамедов, 18, автогол)

Ліга чемпіонів 2000/01. Груповий етап

Шахтар – Лаціо – 0:3 (К. Лопес, 27, Недвед, 70, С. Індзагі, 80)

Лаціо – Шахтар – 5:1 (К. Лопес, 48, 68, 90, Фаваллі, 54, Верон, 57 – Воробей, 41)

Кубок УЄФА 2004/05. Кваліфікаційний раунд

Металург Д – Лаціо – 0:3 (Роккі, 72, Сезар, 75, Пандєв, 87)

Лаціо – Металург Д – 3:0 (Ліверані, 9, 25, Муцці, 22)

Отож, одна перемога українського клубу і 7 перемог Лаціо. Загальний баланс м’ячів 3:20. У Римі, скоріш за все, вважають, що на них знову очікує легка прогулянка.

Сторінка автора у Facebook

"Із теперішньою грою Динамо буде важко пройти Лаціо". Юрій Вірт – про те, чого бракує команді Хацкевича