УКР РУС

Лам: Через двадцять років можу стати босом "Баварії"

9 березня 2015 Читать на русском

Капітан "Баварії" Філіп Лам ось-ось повернеться на поле після травми, якої він зазнав у листопаді минулого року. Напередодні матчу "Шахтаря" у Мюнхені "Футбол 24" пропонує відверте інтерв'ю із чемпіоном світу.

Повернення на поле

Я вже знову тренуюсь на газоні. Можу вже бігати та трохи працювати з м'ячем. За декілька днів планую провести повноцінне тренування з командою. Отоді й побачимо, як відреагує нога на повне навантаження. За результами буде видно, чи я повернусь перед самісінькою паузою у першості на матчі збірних у середині березня або вже після паузи. Сподіваюсь, що перед поєдинком з дортмундською "Борусією" будe вже готовий.

Конкуренція у "Баварії"

Наставник радіє, коли у нього під рукою всі гравці. Коли на лаві запасних сидять гравці, яких там не звикли бачити, то тоді, звісно, тренер перебуває у важкій ситуації.

"Баварія" - команда високого рівня, тому їй не обійтися без замін, оскільки у неї широка лава запасних. Без великої кількості гравців просто неможливо довго триматись у всіх турнірах, де ми беремо участь. У великій конкуренції я ввабачаю лише позитив, хоча деякі гравці, можливо, навіть хвилюються за свою долю. Іноді тренеру доводиться приймати жорсткі рішення, проте з цим слід миритись.

Імовірність завершення кар'єри у 40 років

Такий варіант для мене цілком прийнятний. Я завжди казав, що теперішній контракт - останній для мене. Все ж якщо все складеться ідеально і я буду готовий стовідсотково, то тоді можна подумати і продовження співпраці. На даний момент планую завершти кар'єру у 2018 році. Мені подобається бути готовим до таких моментів, як це було із кар'єрою у збірній, де я ще перед мундіалем прийняв рішення. Аналогічно роблю і зараз, заздалегідь приймаючи рішення. Вже ж у житті буває всіляко і не треба зарікатися.

Спокуса покинути "Баварію"

Через таке мені ніколи не доводилось проводити безсонну ніч. Щоправда, про зміну клубу думав у сезоні-2008/2009. Тоді мною цікавився хороший іспанський клуб. Тоді "Баварія" не дуже вдало виступала на міжнародній арені. Думки про трансфери упродовж кар'єри - природній процес для футболістів. Проте я не шкодую, що залишився у "Баварії", з якою мені завжди було приємно грати. Ось у цьому і найбільший сенс. Можливо з іншим клубом я мав шанс виграти Лігу чемпіонів швидше, проте радість перемог з рідним клубом значно вища.

Майбутнє у Мюнхені

У "Баварії" є традиція та приязні стосунки між екс-гравцями. Мені просто добре вдома. Тут моя сім'я, друзі... Я просто закоханий у Мюнхен, мені тут дуже комфортно, тут я виріс, багатьом життєвим гараздам завдячую "Баварії".

Стати босом "Баварії" років через двадцять

Можу себе уявити на роботі у клубі після 2018 року. У всякому разі не тренером. Тепер я здобуваю підприємницький досвід у виробника спортивних продуктів "Sixtus". Чи допоможе він мені у "Баварії"? До цього ще далеко. Такі гравці, як я, Томас Мюллєр чи Бастіан Швайнштайгер дуже прив'язані до "Баварії". Можна сказати, що ми у Мюнхені свої.

Що трапилось з дортмундською "Борусією"

У неї ще є шанси фінішувати у верхніх рядах турнірної таблиці. Рішення залишити Юрґена Кльопа на тренерському посту після провального першого кола було правильним. Свідчення цьому - серія вдалих результатів. Зрозуміло, що "Борусія" тепер залежна від результів інших команд. Все ж я вірю, що у "Борусії" є потенціал вигравати по декілька ігор підряд.

Продовження контракту Ґвардіоли

Дуже хочу, аби він продовжив співпрацю. Вже заради мене, Ґвардіола міг би попрацювати до 2018 року. Однак у нього контракт завершується у 2016 році. Зачекаймо ще рік і побачимо, що буде насправді.

Допінг заднім числом

Досліджувати цю тему можна постійно, але ж гравцям не завжди відомо, чим їх колють. Вони, звісно, не мають іншого виходу, як довіряти лікарям та фізіотерапевтам. Добре, що тепер прийняли антидопінговий закон.

"Баварія" і "Мюнхен 1860"

Кожен уболівальник у Мюнхені мріє про мюнхенське дербі. Можу "шістдесятим" побажати лише успіху. Більше нічим не зарадиш. Раніше такі дербі були надзвичайно захоплюючі. Ще хлопцем я часто відвідував ці матчі. Для мюнхенців такі матчі дуже особливі.

Інтерв'ю каналу "Спорт 1" переклав та адаптував Андрій Холявка