УКР РУС

Кваліфікація ЧС – як діагноз збірній перед Євро-2020: які проблеми треба вирішити Шевченкові

11 травня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Уже не так багато залишилось до Євро, а матчі збірної у кваліфікації на Мундіаль досі не йдуть із голови. Гра збірної прогресує, але на континентальній першості цього буде замало. Футбол 24 за підтримки "HLIBNY DAR" розмірковує, над чим треба попрацювати Шевченкові та Ко, щоб наблизитися до розряду "ТОП".

Матчі у кваліфікації ЧС-2022 проти абсолютно різних за рівнем та стилем Франції, Фінляндії та Казахстану дозволили розглянути гру команди Шевченка у різних умовах. Однаковий результат – не ознака стабільності, а тривожний дзвіночок перед Євро, де буде приблизно така ж ситуація з суперниками – Нідерланди як фаворит, міцна Австрія, а роль аутсайдера належатиме непоступливій Північній Македонії. Три рази по 1:1 тут також радості не принесуть.

Потреба тактичної гнучкості

Три центральні захисники з фулбеками – чудове рішення для матчу з Францією. Швидкий Мбаппе не мав простору, атаки чемпіонів світу впиралися в стіну, а з навісами на Жиру сяк-так справлялися.

Грізманн моментально покарав за огріх, але загалом система працювала злагоджено. Забитий гол та виїзна нічия проти однієї з найсильніших команд світу – чудовий результат.

Підтримуй нашу збірну разом з "HLIBNY DAR" та відчуй особливий смак футболу! "HLIBNY DAR" – веди національну команду до перемог разом із національним брендом, який поєднав у собі автентичні традиції та цінності України.

А от з фінами та казахами це не спрацювало. Суперникам вистачило поодиноких помилок в захисті. Плюс у матчах не з грандами хочеться бачити більше атак. Побиття сербів у Львові – чудовий приклад того, коли команда виходить грати лише на перемогу. Щоб стати топом, команді Шевченка треба більше ідей в атаці. Їхню відсутність ми бачили на Євро-2016.

Награність кадрів

Гравці відзначали великий обсяг тактичної інформації, яку дає штаб Шевченка. Але щоб сформувати зв'язки на полі – занять у класі мало.

Із захистом це працює добре, а от комбінації в теорії не награєш. Особливо це було помітно в матчі з фінами – перевага ніби є, а на табло рахунок не змінюється.

З одного боку приємно, що "жовто-сині" контролюють гру попри відносну молодість складу. Тут штаб Шевченка спрацював на "відмінно". Але для успіху у футболі треба забивати. Гармата Маліновського та антропометрія Яремчука – замалий арсенал для вдалого виступу на Євро. "Товарняки" перед турніром мають допомогти розв'язати цю проблему.

Жахи реалізації

"Грали добре, шкода, що не забили", – цю тезу після матчів у виконанні різних експертів слухати вже відверто набридло. Як і дивитися, як Яремчук із партнерами хапаються за голови. Надмірне бажання – це проблема психології, з якою треба терміново працювати. Із майстерністю все в наших хлопців гаразд, що доводить їхня гра в клубах.

Євро – це короткий турнір, на якому ніхто не гратиме на нічию. У разі провалу реабілітуватися в матчі-відповіді не вийде. Домагатися свого у поодиноких атаках в матчах із грандами ми навчилися. Тепер залишилося "закривати" менш іменитих суперників при явній перевазі в грі. Саме цей навик розділяє середняка від топа та відкриває дорогу до найвищих місць на турнірах.