УКР РУС

Кузнєцов: Єдина відміннсть першої ліги від УПЛ - фінансові можливості

30 листопада 2012 Читать на русском

В інтерв’ю "Футбол 24" Сергій Кузнєцов розповів про "свого" тренера, про не вихід в Прем'єр-лігу та про особливості першолігового футболу.

Зараз команди першої ліги пішли на зимові канікули. На проміжному фініші перше місце за "Севастополем". Форвард кримчан Сергій Кузнєцов із 16-ма голами очолює список бомбардирів першого дивізіону. Стільки ж голів він забив упродовж другої частини попереднього сезону (в «Севастополь» він перейшов у період минулорічної зимової паузи).

-  Сергій, в першій лізі легше забивати, аніж в Прем’єр-лізі?

- Звісно, в першій легше забивати. Прем’єр-ліга та перший дивізіон відрізняються класом команд. Тому, думаю, це закономірно.
 
- Це правда, що у першій лізі футбол жорсткіший, а можливо і жорстокіший, чим в елітному дивізіоні?

- Не можна так говорити. Це раніше були такі відмінності. А зараз, великою мірою, перша ліга від Прем’єр-ліги відрізняється фінансовими можливостями клубів. От і все. Наскільки клуб забезпечений, настільки він може купувати футболістів.  Це раніше, ще у Радянські часи в нижчих лігах був грубий, жорстокий футбол. А зараз в першій лізі усі команди намагаються грати в футбол. Багато хлопців пройшли школу хороших клубів, але з якихось причин не змогли зачепитися. Тим не менш, вони вміють грати футбол.

- Хочете сказати, що навіть футболісти команд із середини турнірної таблиці та її низу відсутність майстерності не компенсують грубістю? Вам, як форварду, мабуть, доводилося з таким зіштовхуватися…

- Безперечно, кожна людина намагається свої недоліки компенсувати чимось іншим. Ви правильно кажете, що дехто це робить за допомогою грубощів. Усе через велике бажання вдало зіграти і при цьому свої недоліки в підготовці компенсує чимось іншим. Але якоїсь надзвичайної грубості в першій лізі немає. Принаймні, я не помічав.       

- У команд, в яких є амбітні завдання, мабуть із інфраструктурою усе гаразд. А ось в аутсайдерів першої ліги стадіони, поля в якому стані?

- В теплу пору року поля доволі пристойні. Не можу навіть згадати в кого дуже поганий газон. А ось ближче до зими якість полів погіршується. Це команди Прем’єр-ліги зобов’язані облаштувати свою арену підігрівом. У більшості команд першої ліги підігріву не має. І якщо падає дощ, то на полі багато болота. Ось ми грали в Кіровограді, де поле, через погодні умови, стало в’язким. На багатьох старих стадіонах існує така проблема. А в цілому, в команд першої ліги нормальні поля, на яких можна грати. Зрозуміло, що в клубів цього дивізіону не має такої інфраструктури, як в команд еліти. Там клуби будують стадіони, тренувальні бази. Першоліговим клубам до них ще далеко.

- В минулому сезоні "Севастополь" втратив шанси на підвищення у класі лише в останньому турі. Важко було цей психологічний удар пережити, все-таки ще один рік у першій лізі, а не в еліті, яка була так близько?   

- Справді, усі дуже переживали. Уболівальники, усі працівники були дуже розчарованими. Щоби пережити це, знадобився певний час. А уже після відпустки ми про це не згадували, з великим бажанням готувалися до найближчих ігор.

- Це правда, що у кожного футболіста є "свій" тренер і тільки він здатен його розкрити?

- Звісно, що так і є. Вважаю, що це чи не найголовніший фактор у футболі. Є чимало прикладів, коли в одному клубі із одним тренером футболіст показує дуже високого рівня гру. А перейшовши в іншу команду перестає бути схожим на себе. Дуже важливим є тренувальний процес, вміння знайти підхід до футболіста. Особливо важливо знайти свого тренера молодому виконавцеві. Тільки тоді він зможе розкрити свій потенціал.

- Можна сказати, що Олег Кононов – це ваш тренер?

-  На це питання краще відповість Олег Георгійович. Мені дуже приємно та комфортно працювати з цим фахівцем. Олег Георгійович – великий професіонал своєї справи, повністю віддається футболу, прагне постійно бути переможцем. Це відчувається в тренувальному процесі, в іграх. У футболі Олег Георгійович постійно вловлює нові тенденції, моменти, намагається розвиватися. Працюючи з таким спеціалістом, кожен футболіст прогресує. Тож я щасливий працювати із Олегом Кононовим, усім задоволений.  

Розмовляв Андрій Захарчук