УКР РУС

Куди поїде Салатниця, доля Миколенка в АПЛ, іспанське божевілля – головні інтриги топ-5 чемпіонатів на фініші сезону

26 травня 2023 Читать на русском

Сезон 2022/23 у провідних європейських лігах завершиться найближчими днями. "Футбол 24" – про ключові турнірні питання, на які ще немає відповідей.

Англія

Чемпіон: Манчестер Сіті.

Ліга чемпіонів: Манчестер Сіті, Арсенал, Манчестер Юнайтед, Ньюкасл.

Ліга Європи: Ліверпуль, Брайтон.

Ліга конференцій: Астон Вілла/Тоттенхем.

Виліт: Саутгемптон, Лідс (?), Лестер (?), Евертон (?).

Сезон 2022/23 в Англійській Прем'єр-лізі подарував неабияку інтригу в боротьбі за чемпіонство. На жаль, до останніх турів вона не дожила – Арсенал на фініші чемпіонату здав і дозволив Манчестер Сіті достроково здобути третій титул поспіль. Олександр Зінченко та його партнери залишилися ні з чим.

У розподілі місць в ЛЧ теж все зрозуміло – останній тур ні на що не вплине. Ман Сіті, Арсенал, Ман Юнайтед і Ньюкасл сформували топ-4 та зіграють у груповому турнірі Ліги чемпіонів 2023/24. Ліверпуль і Брайтон будуть виступати в Лізі Європи. За єдину путівку в Лігу конференцій сперечаються Астон Вілла і Тоттенхем. Перед останнім туром команда Унаї Емері випереджає "шпор" на 1 бал. Тоттенхем завершить чемпіонат виїзним матчем проти Лідса, який б'ється за виживання. Вілла вдома зіграє з Брайтоном, який вже досяг історичного успіху і нікуди з шостого місця не подінеться.

Головне питання, яке залишилося з'ясувати в АПЛ – хто вилетить. Саутгемптон оформив пониження ще раніше. Перед останнім туром три команди визначать дует невдах, який вилетить у Чемпіоншип. Лідс та Лестер мають по 31-му очку, а в останньому турі вдома приймуть Тоттенхем і Вест Хем відповідно.

На 2 бали більше у Евертона, який на Гудісон Парк зіграє проти Борнмута Іллі Забарного – не виключена дуель екс-динамівців у поєдинку Прем'єр-ліги. Перемога над невмотивованим суперником гарантує команді Віталія Миколенка збереження прописки в еліті. Нічия змусить оглядатися на результати матчів конкурентів і рахувати різницю м'ячів. Існує варіант, що навіть поразка залишить Евертон в АПЛ, але для цього потрібно, щоб Лідс і Лестер не виграли свої матчі. Все стане відомо в неділю – матчі 38-го туру Прем'єр-ліги стартують 28 травня о 18:30 за Києвом.

Іспанія

Чемпіон: Барселона.

Ліга чемпіонів: Барселона, Реал Мадрид, Атлетіко, Реал Сосьєдад/Вільяреал.

Ліга Європи: Вільяреал/Реал Сосьєдад, Бетіс/Осасуна/Атлетік.

Ліга конференцій: Бетіс/Осасуна/Атлетік/Жирона/Севілья.

Виліт: Ельче, Еспаньйол (?), Вальядолід (?), Кадіс (?), Хетафе (?), Альмерія (?), Сельта (?), Валенсія (?).

Як і в Англії, питання чемпіонства Ла Ліги вже відпало. Барселона зі старту сезону окреслила претензії на титул, оформивши його достроково. Реал Мадрид і Атлетіко зіграють у Лізі чемпіонів. Найвищі шанси стати останнім представником Прімери в ЛЧ має Реал Сосьєдад. У басків складний календар у останніх двох турах (Атлетіко та Севілья), але 5 очок переваги над Вільяреалом. У випадку однакової кількості балів "субмарина" матиме перевагу за очними матчами.

Відповідно, Вільяреал чи Сосьєдад зіграють у Лізі Європи (поки що шанси на це вищі у "сумбарини). Одного очка у двох турах вистачить Бетісу, щоб стати недосяжними для конкурентів і здобути другу путівку в ЛЄ.

А от за єдину путівку в Лігу конференцій розгорнулася справжня інтрига. На одне місце претендують одразу 4 команди – Осасуна (50 очок), Атлетік (50), Жирона (49) і Севілья (49). І це ще без урахування Мальорки (47) та навіть Райо Вальєкано (46).

Щодо зони вильоту. Ельче вже оформив пониження. Еспаньйол, який іде передостаннім, ще має шанси врятуватися. Інтрига у боротьбі за виживання просто фантастична – на два місця в Сегунді "претендують" одразу 7 клубів! Слова зайві, достатньо зазирнути в таблицю за два тури до фінішу. Вилетіти можуть навіть Валенсія з Сельтою, які трохи відірвалися від конкурентів. Вже у неділю, 28 травня, "кажани" зіграють з Еспаньйолом – ця битва може вирішити дуже багато.

Італія

Чемпіон: Наполі.

Ліга чемпіонів: Наполі, Лаціо, Інтер (?), Мілан (?), Аталанта (?), Рома (?), Ювентус (?).

Ліга Європи: Інтер (?), Мілан (?), Аталанта (?), Рома (?), Ювентус (?).

Ліга конференцій: Мілан (?), Аталанта (?), Рома (?), Ювентус (?).

Виліт: Сампдорія, Кремонезе, Верона/Спеція/Лечче.

У Серії А питання з чемпіонством теж неактуальне. Наполі здобув Скудетто і спокійно дограє сезон. Лаціо гарантував місце у топ-4, а от на ще дві путівки в Лігу чемпіонів претендують одразу 5 клубів. Щоправда, Рома і Ювентус мають лише теоретичні шанси (для римлян простіше обіграти Севілью у фіналі Ліги Європи). У передостанньому турі Ювентус зіграє з Міланом, а Інтер – з Аталантою. Ці два матчі можуть вирішити все – перемоги міланських клубів поховають інтригу. "Нерадзуррі" влаштує і нічия.

Найімовірніше, що саме Мілан, Аталанта, Рома і Ювентус розподілять 4 путівки в єврокубки. Одна – в Лігу чемпіонів, дві – у Лігу Європи, ще одна – в Лігу конференцій. Туринський клуб до останнього претендував на місце в топ-4, однак позбавлення 10-ти очок стало для Юве фатальним. У Лізі чемпіонів "Старої Синьйори", скоріше за все, не буде.

Щодо зони вильоту. Сампдорія і Кремонезе втратили шанси на збереження прописки. Останнього невдаху визначать Верона (30 очок), Спеція (31) і Лечче (33). В останніх двох турах Верона зіграє з Емполі та Міланом, команда Віктора Коваленка – з Торіно та Ромою, а Лечче – проти Монци та Болоньї. Відповідно, є ризик, що кандидат у збірну України вилетить із Серії А, проте оренда Коваленка з Аталанти розрахована лише до 30 червня. Де півзахисник гратиме далі – поки невідомо.

Німеччина

Чемпіон: Борусія Д/Баварія.

Ліга чемпіонів: Борусія Д, Баварія, РБ Лейпциг, Уніон/Фрайбург.

Ліга Європи: Уніон/Фрайбург.

Ліга конференцій: Байєр/Вольфсбург/Айнтрахт.

Виліт: Герта, Шальке (?), Бохум (?), Штутгарт (?), Аугсбург (?).

Нарешті. Дочекалися. Перед останнім туром Бундесліги Баварія все ще не стала чемпіоном – єдина топ-ліга Європи, у якій тріумфатор ще де-факто не визначений. Ба більше, Салатниця вперше з 2012 року може поїхати в Дортмунд. Завдяки фіаско Баварії у матчі з РБ Лейпциг Борусія за тур до фінішу захопила лідерство.

Щоб стати чемпіоном Німеччини, команді Едіна Терзіча достатньо обіграти вдома Майнц, який ні на що не претендує і програв 4 останні матчі. Баварії потрібно молитися на суперника Дортмунда і перемагати Кельн. Нічия Борусії та перемога мюнхенців зроблять чемпіоном Баварію, у якої значно краща різниця голів.

РБ Лейпциг гарантував собі третє місце та зіграє в Лізі чемпіонів. На останню путівку претендують Уніон і Фрайбург. Столична команда в останньому турі зіграє з Вердером, Фрайбург протистоятиме Айнтрахту. Різниця голів поки що краща в Уніона (на 4 м'ячі). Той, хто фінішує четвертим, гратиме в ЛЧ. П'ята команда виступатиме в Лізі Європи.

Не виключено, що путівку в ЛЄ дасть і шосте місце, але для цього РБ Лейпциг повинен обіграти Айнтрахт у фіналі Кубка. Поки що ж 6-та позиція, яку посідає Байєр – це лише Ліга конференцій. Потіснити "фармацевтів" можуть Вольфсбург і Айнтрахт.

На протилежному полюсі таблиці теж є інтрига. Вилетіла тільки Герта. Шальке (31 бал), Бохум (32), Штутгарт (32) і Аугсбург (34) визначать одну команду, яка вилетить напряму, і одного учасника перехідних матчів. Шальке у останньому турі зіграє з РБ Лейпциг, Бохум зустрінеться з Байєром, Штутгарт прийме Хоффенхайм, а Аугсбург поїде у Менхенгладбах. Теоретично на 16-ту позицію міг би опуститися Хоффенхайм, але у нього знааааачно краща різниця м'ячів, ніж у Бохума, тобто участь у перехідних матчах команді не загрожує.

Франція

Чемпіон: ПСЖ/Ланс.

Ліга чемпіонів: ПСЖ, Ланс, Марсель.

Ліга Європи: Монако/Лілль/Ренн, Тулуза (володар Кубка Франції).

Ліга конференцій: Монако/Лілль/Ренн/Ліон.

Виліт: Анже, Аяччо, Труа, Нант/Осер.

Дивовижно, але за два тури до фінішу ПСЖ все ще не став чемпіоном. Втім, це питання може відпасти вже у суботу – команді Крістофа Гальтьє достатньо не програти Страсбуру, або щоб Ланс не виграв у Аяччо. Інтрига у Лізі 1 і так жила занадто довго. Передусім, через сам ПСЖ, який регулярно клеїв дурня.

Розподіл місць у єврокубки ще не завершений. ПСЖ, Ланс і Марсель зіграють в ЛЧ (команда Руслана Маліновського, швидше за все, змушена буде долати кваліфікацію). Тулуза завдяки перемозі в Кубку Франції здобула путівку в Лігу Європи. На четверте місце, яке теж дає право на ЛЄ, претендують Монако (65 очок), Лілль (63) і Ренн (62). У передостанньому турі Монако та Ренн зіграють між собою. Можна припустити, що саме ці три команди визначать одного невдаху, який залишиться взагалі без єврокубків. Примарні шанси на Лігу конференцій зберігає і Ліон, який відстає від єврозони на 4 бали.

Анже, Аяччо і Труа вилетіли в Лігу 2. Нант за два тури до кінця чемпіонату відстає від Осера на 1 бал. Хтось один із цього дуету понизиться у класі.

Ланс прорвався в ЛЧ: тренер-фанат йоги, лідер працював продавцем взуття, польське тріо та теплі спогади про Динамо