УКР РУС

Красуня-дружина і бельгійські трофеї. 8 фактів про новачка "Динамо" Олександра Яковенка

3 лютого 2016 Читать на русском

"Футбол 24" відшукав цікаві деталі біографії півзахисника київського клубу.

1. Красива друга половинка футболіста

Коли Олександр Яковенко взимку 2015 року на правах оренди перейшов з "Фіорентини" в голландський "Ден Хааг", місцеві фанати були в захваті. Але не лише від того, що склад їх улюбленого клубу посилить такий гравець.

"Якщо Яковенко буде виходити на поле разом зі своєю дружиною, то, даємо гарантію, на кожній грі стадіон буде заповнений вщерть", - жартували вболівальники.

Друга половинка футболіста Анна Нижник - художник за освітою. Навчалася в столиці Австрії Відні. У 2010 році у пари народився син Нестор.

 

2. Абсолютний дебютант "Динамо"

Зоряний батько футболіста Павло Яковенко синові протекцію не складав.

На відміну від багатьох дітей зіркових в минулому динамівців, які виступали або виступають зараз за різні команди "Динамо", Олександр Яковенко ніколи не мав до клубу його батька ніякого відношення (якщо не враховувати того, що з дитинства вболівав за клуб батька). Він вихованець київського "Локомотива", а єдиною професійною командою Олександра в українській кар'єрі був харківський "Металіст".

 

3. Міг виступати в німецькій Бундеслізі

Ще на самому початку кар'єри Олександр Яковенко двічі побував на перегляді в "Шальке". Тренувався з першою командою і проявив себе добре - українцю запропонували контракт. Але Яковенко вирушив до Бельгії. Якби він тоді прийняв інше рішення - міг би готуватися зараз у складі гельзенкірхенців до матчів 1/16 Ліги Європи проти "Шахтаря".

 

4. Один матч за збірну України

Яковенко часто виступав за різні юнацькі збірні України, але за національну команду зіграв лише раз. Сталося це в 2010-му році у товариському поєдинку Україна - Норвегія (1:0). Тренером збірної тоді був Мирон Маркевич.

 

5. Міг опинитися в "Дніпрі"

Повернутися до України Олександр міг набагато раніше. В певний момент гравцем зацікавився дніпропетровський "Дніпро".

"Саша непогано себе проявив, граючи у досить відомих клубах Європи. Він потрапив у поле нашого зору. Я розмовляв з його батьком - Павлом Яковенко. Але сам Саша не захотів їхати в Україну, вважав, що краще залишитися в Європі", - розповідав генеральний директор "Дніпра" Андрій Стеценко.

 

6. Судився через зарплату

Контракт Яковенко з "Фіорентиною" був не таким вже й величезним. Зарплата футболіста становила 550 тисяч євро на рік. Але навіть через неї довелося судитися. Правда, не з італійцями, а з іспанською "Малагою", яка заплатила орендованому футболістові лише за один місяць.

"Довелося судитися. Ми виграли справу, зарплата виплачена в повному обсязі", - розповідав агент гравця Андрій Головаш.

 

7. Не став своїм в Італії

У "Фіорентині" Олександр Яковенко не заграв. І взагалі був не зрозумілий багатьма. Тренер "фіалок" Вінченцо Монтелло наполегливо ставив його на вістрі атаки, в той час, як Олександр набагато затишніше почувається в ролі вінгера.

Італійська преса не прийняла його. "Він виглядає чужорідним тілом у "Фіорентині". Видно, що старається, але цього мало!" - написала якось Gazzetta dello Sport у звіті про матч з румунським "Пандурі". У якому Яковенко відзначився гольовою передачею, між іншим!

 

8. Золото і Кубок Бельгії

Всі свої титули Яковенко здобув в Бельгії. Він дворазовий чемпіон країни у складі "Андерлехта", одного разу вигравав національний Кубок. А також він грав у Лізі чемпіонів проти італійського "Мілану":

Руслан Меженський, Футбол 24