УКР РУС

Кращий, ніж Бест, швидший, ніж Мессі. Хто такий Маркус Решфорд?

2 березня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про 18-річного форварда МЮ, який ще тиждень тому був хлопчиськом із молодіжної команди, відомим, здебільшого вузькому колу спеціалістів.

Раш…, хто? Рашмор? Як гора американських президентів? Ні, правильно – Решфорд. Маркус Решфорд. Йому 18 років, він шалено талановитий і з дитинства закоханий у «Манчестер Юнайтед».

12 голів за 15 хвилин

Із тієї наразі скупої інформації про Решфорда відомо, що він народився і виріс у Манчестері. З 5 років освоював базові елементи футболу у клубі «Флетчер Мосс Рейнджерс», який колись дав поштовх Денні Велбеку, Весу Брауну, а також сьогоднішнім партнерам Маркуса в головній команді МЮ – Тайлеру Блекетту і Джессі Лінгарду.

Решфорд помітно виділявся серед своїх однолітків. Розповідають, що за 15 хвилин матчу він міг забити 10-12 голів, а ще чимало асистував. Уявляєте, з якими рахунками закінчувалися поєдинки команди «Флетчер Мосс Рейнджерс»?! «Великі риби» не сиділи, склавши руки. За «зірочку» боролися академії «Евертона», «Ман Сіті», «Ліверпуля» і, звісно ж, МЮ. Але для малого не виникло жодної дилеми – він вже тоді, у 7-річному віці, вболівав за «червоних дияволів».

Далі була рутинна робота над собою і поступове просування щаблями команд різних вікових груп. Минулоріч Маркус став найкращим бомбардиром чемпіонату Англії до 18 років. Тринадцять голів у 25 матчах – не найвидатніший показник, та все ж ровесники не забили й стільки. Він грав і мріяв, що йому коли-небуть нададуть шанс. Але навряд чи сподівався, що все станеться настільки блискавично.

Комплімент від Анрі

Перед матчем-відповіддю 1/16 ЛЄ все для МЮ складалося недобре. Мало того, що команда змушена була відігрувати данську поразку (1:2), то ще й Антоні Марсьяль зазнав ушкодження на тренуванні і опинився поза заявкою. Місце французького форварда посів Маркус Решфорд. Більше того, він з’явився на полі зі старту. Іноді на прагматика Луї ван Гаала спадає натхнення і він вдається до експериментів. Того вечора із Решфордом голландський спеціаліст влучив на всі 300 відсотків!

Дебютант МЮ вніс головний перелом у протистояння, адже забив при рахунку 1:1, який не влаштовував англійців. Через 12 хвилин Решфорд оформив «дубль», «Олд Траффорд» божеволів від приємного шоку. Ти ба, яку «перлину» виплекали в академії.

У неділю ван Гаал довірився своїй інтуїції вдруге, а Маркус знову «вистрелив» дублем, якщо не поховавши, то принаймні серйозно применшивши шанси «Арсенала» на чемпіонський титул. Ось так, за два офіційні матчі в першій команді МЮ Решфорд забив чотири м’ячі, виконав один асист, приніс дві перемоги і переплюнув двох легендарних, культових футболістів. Джордж Бест тепер не наймолодший гравець «Юнайтед», який забивав у єврокубках. А Лео Мессі може лише спантеличено почухати потилицю: для того, щоб «пробити» Петра Чеха, 5-разовому володарю «Золотого м’яча» знадобилося 10 років – 7 матчів, якщо конкретніше. Натомість Решфорд впорався за 32 хвилини.

Луї ван Гаал:

З мого досвіду, молодий гравець завжди проводить перший матч дуже добре. Друга гра вже відрізняється від першої. Але Маркус у другому матчі зіграв, як і в першому. На мою думку, він - особливий талант.

Тьєрі Анрі:

Що мені подобається в грі Решфорда - це те, що він забив чотири голи в двох матчах, як він рухається, як він тримає м'яч, його бажання на полі. Він спокійний, коли отримує пас у штрафному майданчику. Решфорд добре обирає позицію, добре грає головою, націлений на ворота. Але в той же час він робить і брудну роботу.

Нікі Батт, глава академії МЮ:

Він - топ-гравець, але завжди хочеться більше голів, тому тренери постійно надають йому різну інформацію. Ми показуємо відео із грою Руда ван Ністелроя - як він рухався у штрафному і забивав. Маркусу подобається підхоплювати м'яч внизу, він намагається проникнути із ним у штрафний майданчик. У такий спосіб багато не заб’єш, але Маркус готовий навчатися.

До речі, про ігрову манеру нашого героя. Ви помітили, що він – універсальний солдат? З усього технічного арсеналу ми не бачили хіба що виконання Решфордом стандартних положень.

З'явилось відео, які круті голи забивав Решфорд у складі МЮ U-21

Всебічним оснащенням Маркус завдячує Рене Меленстену, який раніше був головним тренером Академії МЮ. Голландський спеціаліст сповідував так званий «метод Курвера», наставника «Роди» і «Феєнорда» 1960-70-х. Цей метод базується на індивідуальних діях гравця, розвитку у нього інстинкту непередбачуваності. Такі університети пройшов, між іншим, сам Кріштіану Роналду.

«Починай вболівати зараз…»

Тепер вундеркіндом МЮ зацікавилася не лише Британія, а й увесь світ. Виявилося, що про Маркуса Решфорда немає жодної згадки на Вікіпедії. Умільці швидко усунули цю несправедливість і станом на друге березня статті, хоч і доволі скупі, проте все ж створені вже на 20 мовах світу.

Здивувала і зарплата Маркуса. Ну як здивувала: для «дубля» сума у півтори тисячі фунтів на тиждень - нормальна, але вона абсолютно неадекватна для гравця, який протягнув команду в 1/8 ЛЄ, а також «зробив» матч із «Арсеналом». До прикладу, тижнева ставка Вейна Руні – 250 тисяч, а в Янузая, який провів у чинному сезоні АПЛ лише 4 матчі, - 40 тисяч. Реакція босів клубу не забарилася. Відтепер юнак отримуватиме по 15 тисяч фунтів на тиждень. Не фонтан, звичайно, але для хлопця, який ще вчора грав перед аудиторією в кілька десятків глядачів, це просто космос.

У Решфорда – численна сім’я. У нього троє братів та одна сестра. Хлопець продовжує скромно мешкати під одним дахом із матір’ю, хоча його популярність за останні дні сягнула небувалого розмаху. У Instagram вичислити справжнього Маркуса Решфорда непросто – там понад десять профілів із такими іменем-прізвищем, а також характерним аватаром. Обирайте того Решфорда, у якого понад 180 тисяч фоловерів. У Вк, наче гриби після дощу, множаться пабліки шанувальників таланту футболіста. «Починай вболівати зараз, щоб потім не назвали глором».

Цей сезон англійської Прем’єр-ліги - як ніколи багатий на казкові сюжети. Тут тобі і футбольна попелюшка «Лестер», і воскреслий із небуття «Тоттенхем», що може взяти чемпіонський титул вперше із 1961 року. Серед найкращих бомбардирів – 29-річний Джеймі Варді, який ще чотири роки тому бігав у складі заштатних команд, а в «Уотфорді» капітанську пов’язку носить Трой Діні – не так давно він відсидів термін за гратами, проте переродився і став на шлях добра.

Маркус Решфорд ідеально вписується у загальну різнокольорову мозаїку сезону-2015/16. Не потрібно його перехвалювати, але й ставитись надто скептично, мовляв, «вистрелить і зникне назавжди» - також не варто. Просто спостерігаймо. І міцно тримаймо за нього кулаки.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Сенсаційні "лисиці". Футболісти, без яких "Лестер" не став би лідером АПЛ