УКР РУС

Коваленко, Лучкевич і ще 7 зірок, яких цікаво побачити на юнацькому Євро-2015

6 липня 2015 Читать на русском

Сьогодні в Греції о 20:30 за Києвом матчем збірної України проти господарів турніру стартує Чемпіонат Європи віком гравців до 19 років.

"Футбол 24" вирішив поцікавитись, а хто із цих молодих футболістів встиг засвітитися на серйозному рівні та здатен ще більше привернути увагу великих клубів. Адже юнацьке Євро завжди відкривало розкішних майстрів, які потім доходили до найвищих стадій чемпіонатів світу та Європи вже серед дорослих.

Починаємо, звичайно з наших. Віктор Коваленко, 19 років, "Шахтар" (Донецьк). Виконавець, якому після продажу зіркових бразильців Мірча Луческу, хочеться вірити, в наступному сезоні надасть більше шансів для гри в основі. Уродженця Херсона нахвалював не будь-хто, а найрезультативніший гравець минулого сезону УПЛ Алекс Тейшейра. Для 19-річного українця найкомфортнішою є позиція атакувального півзахисника, здатного до того ж якнайкраще завершувати атаки своєї команди. Хоча в клубі він награвався саме на позиції одного з двох опорних (центральних) півзахисників.

На молодіжному чемпіонаті світу-2015 U-20 в гостроті гри Коваленка переконались українські суперники - гравці США та М'янми скуштували 5 голів на двох. Зігравши лише 4 матчі на Мундіалі, Коваленко завоював "Золоту бутсу" як найкращий снайпер. А на юнацькому рівні Віктор також визначав гру у першому раунді відбіркового турніру, в якому українці набрали 7 з 9 очок: на його рахунку 3 голи і лише маленький мінус - незабитий пенальті коштував супервольової перемоги в протистоянні зі шведами (з 0:2 ледь не стало 3:2). 

Також варто згадати ефектні виступи Коваленка і Ко в юнацькій версії Ліги чемпіонів. Хтозна, якби не проблеми зі здоров'ям, які не дозволили провести повний фінальний матч, "Шахтар" міг би і обіграти "Челсі", а так поразка 2:3. Поразка, яка засмутила, але й привернула увагу скаутів як мінімум топових англійських клубів. «МЮ» і «Челсі», «Ліверпуль». Називались і конкретні суми, але донецький клуб не готовий відпускати свою надію, про що вже заявив гендиректор "гірників" Сергій Палкін.

Україна давно чекала на такого рівня плеймейкера, адже останні часом креативні гравці проявлялись лише на флангах. Пам'ятаючи всі заслуги на молодіжному рівні, не будемо аж надто захвалювати. Попереду в Коваленка нелегкий шлях угору на дорослішому рівні. Віктор, як і кожен молодий гравець, потребує відчуття довіри з боку наставника. Тут просто завершимо на сподіванні, що Луческу поставиться до нього з усією терплячістю, як до бразильців, і даватиме йому стільки ж шансів. Ну, а голова 19-річного таланта нехай буде забита насамперед футболом і бажанням розвиватись в обраній професії. Зрештою, Коваленко уже навіть в рамках УПЛ гольовими пасами в Ужгороді довів, що буде чіплятись за кожну серйозну нагоду.

Один із найбільших проривів за останній час здійснив Валерій Лучкевич, здатний закрити весь правий фланг. Півзахисника "Дніпра" авторитетний портал Transfermarkt оцінив у 2 з половиною мільйони євро. Персоною правого крайка зацікавились римські клуби. В основній команді "дніпрян" Валерій лише з 2014 року, а вже запам'ятався грою на рівні півфіналу Ліги Європи - у Києві зірковим футболістам "Наполі" під постійним пресингом "Лучика" було несолодко. Син легенди запорізького "Металурга" Ігоря Лучкевича встиг двічі відзначитись голами в УПЛ, і щось підказує, що це лише початок сходження.

Валерій, насамперед проти М'янми, вразив продуктивною грою в атаці на молодіжному ЧС-2015 (U-20). На трохи молодшому рівні від Лучкевича чекають ще більшої користі, тим паче, що компанія у збірній України підібралась дуже достойна.

Йому 17 років, а про нього вже багато говорять. Не в останню чергу це зумовлено прізвищем. Маркус Тюрам, син того самого надпрацьовитого чемпіона світу та Європи, екс-захисника і все ще рекордсмена за кількістю матчів у збірній Франції (142) - Ліліана. Тюрам-молодший не входить в основу юнацької збірної, але з його віком уже потрапити в заявку дуже і дуже достойно. Нападник встиг дебютувати за дорослу команду друголігового "Сошо" - 4 роки тому, пригадаймо, з цим клубом у Лізі Європи цілком успішно пересікся "Металіст" Маркевича (4:0 за сумою).

Проблема синів великих батьків у тому, що про них говорять переважно в контексті зіркового прізвища татуся. У 189-сантиметрового Тюрама ще будуть нагоди завоювати ім'я своєю працею. Можливо, уже на цьому Євро в ролі джокера?

Ще один проспект французів - Кінгслі Коман. Найбільш юний дебютант дорослої команди ПСЖ (у 16 років) перейшов у "Ювентус" і навіть встиг вийти на декілька хвилин у фіналі цьогорічної ЛЧ. Аллегрі давав Коману не один шанс у Серії А та Кубку Італії, проте 19-річний француз здебільшого розчаровував (з позитивного – вихід на поле у Кубку Італії проти «Верони», яку Коман допоміг «добити», зробивши рахунок 6:1). Особливо запам'ятався його провальний вихід у першому півфіналі Кубка Італії з "Фіорентиною". Кінгслі всівся на лавку ще всередині першого тайму, але туринці й так програли. Доволі технічний відтягнутий форвард, якщо вистрілює, робить це напрочуд ефектно. Одна біда - вкрай рідко.

Капітан збірної Іспанії Хесус Вальєхо має лише 18, але вже може похвалитись більшим досвідом навіть на клубному рівні, ніж старші однолітки. Центрбека представника Сегунди "Сарагоси", в якій він також капітанить (уже 13 матчів у цій ролі!), вже запрошує до себе мадридський "Реал". Вартість трансферу оцінюють у майже 5 мільйонів євро. Надійність і акуратність - в Мадриді бачать схожість Вальєхо із Рамосом і Вараном у молодому віці. На рахунку Хесуса вже кілька голів і в юнацькій збірній, і в клубі. Єдине, про що Вальєхо може шкодувати, то про поразку в плей-оф за вихід у Прімеру - не вистачило буквально 6 хвилин у фінальному матчі та пропустили вирішальний м'яч від "Лас-Пальмаса".

Інший потенційний герой першості Європи з Іспанії - Марко Асенсіо - вже перейшов у "Реал". Щоправда 19-річний вінгер останні півроку провів в оренді за колишній клуб "Мальорку". У збірній U-19 Асенсіо відзначився 6 разів за 7 матчів, в еліт-раунді відбору забивав щоматчу. Майже 4 мільйони євро коштував півзахисник атакувального плану "королям" із Мадриду. Радше за все, його знову відправлять в оренду, але нинішній турнір - шанс знову нагадати про себе і вирушити в пристойну команду Прімери.

Плюси Асенсіо - здатність обіграти один в один, влучний удар і майстерний пас на загострення. Переважно діє на лівому фланзі, де при живих-здорових Роналду і Бейлі майже не має шансів на "Бернабеу", але без проблем переміщається і направо.

Згадавши про "вершкових", плавно перейдемо до гравця, який ледь не поставив шлагбаум на шляху "Реала" у чвертьфінал ЛЧ 2014/15. Лерой Сане, 19 років, "Шальке". Дебют німця із сенегальським корінням у Лізі чемпіонів припав на матч-відповідь в 1/8-й фіналу після домашніх 0:2. Вимушена заміна основного форварда за півгодини до початку матчу, а після перерви розкішний кручений удар лівою ногою – без шансів для Касільяса. І щастя для мадридців, що вони вчасно зібрались і поступились із прийнятним рахунком 3:4. Сане до того пофеєрив в юнацькій ЛЧ, але у вирішальний момент переграти каталонського голкіпера не зумів - "Шальке" за крок до фіналу поступився одним голом "Барсі" з Муніром. Атакувальний півзахисник/форвард забив 3 голи у 12 матчах дебютного сезону в дорослій Бундеслізі і обіцяє прогресувати ще.

Тімо Вернер, 19 років, став наймолодшим гравцем, якому вдалось назбирати 50 матчів у Бундеслізі за "Штутгарт". Найбільша зірка юнацької збірної Німеччини. У молодшій на 2 роки Бундестім вінгер наколотив 16 голів у 18 матчах, на нинішньому рівні відзначився 5 разів у 6 іграх. Водночас у "Штутгарті" показники Вернера дещо впали. Це можна пояснити слабкістю швабів, які ледь не вилетіли в другий дивізіон. Так чи інакше, за Тімо стежать як мінімум клуби з топ-4 АПЛ.

Раміль Шейдаєв має батька азербайджанця, але захищає кольори Росії. На рахунку 19-річного форварда другої команди "Зеніта" 10 голів у 6 матчах відбору на юнацький Євро, що є найкращим показником раунду. Цікаво, що Шейдаєв попервах розмірковував над грою за Азербайджан, але поскаржився, що з рідної землі ніхто не запрошував. А ось росіяни покладають на нього основні надії. Зі збірною U-17 Раміль виграв два роки тому чемпіонат Європи і не проти розвинути успіх. Щоправда імена суперників команди Шейдаєва (німці, нідерландці та іспанці) не сприяють вірі у можливості росіян зіграти бодай у півфіналі.

І наостанок тренерський бонус. Одними з найзнаменитіших (насамперед ігровою кар'єрою) наставників команд є Арон Вінтер та Олександр Головко. Останній, колишній захисник київського "Динамо" та збірної України, у ролі гравця - 8-разовий чемпіон України і півфіналіст ЛЧ-1999, а на тренерському містку пропрацював із усіма юніорськими та юнацькими збірними України.

Для суринамського нідерландця Вінтера, чемпіона Європи-1988 і володаря Кубка УЄФА-1998 з міланським "Інтером", це перша робота зі збірною. В Арона, до слова, трапилась серйозна катавасія - перед турніром нідерландські клуби не відпустили у збірну чимало гравців основи, пославшись на важливі збори із дорослими клубами.

Тарас Котів, Футбол 24