УКР РУС

Косово – Україна: 4 головні підсумки переможного матчу, який зберіг шанси на ЧС-2018

7 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділяє головні підсумки перемоги команди Андрія Шевченка в "першому з двох фіналів" відбору на Мундіаль.

1. Основна гострота – з лівого флангу

Косовари головним чином зосередили свою увагу на Ярмоленку. Як тільки Андрій отримував м'яч, декілька суперників відразу його накривали. Також гравцю Борусії постійно бракувало взаєморозуміння з партнерами, які не встигали за ходом його думки. Ярмоленко в Німеччині почав звикати до динамічнішого футболу, а тому знову і знову розводив руками та висловлював претензії щодо інертності Караваєву, Сидорчуку і ще двом колишнім партнерам по Динамо.

Косово – Україна – 0:2 – Відео голів і огляд матчу

На іншій бровці спостерігалася абсолютно протилежна ситуація – зв'язка Коноплянка-Матвієнко просто підривала активністю, особливо в першому таймі. Кожна атака лівим флангом завершувалася небезпечним навісом чи ударом по воротах господарів. Євген і Микола до перерви організували близько 10 гострих атак. Коно завдав 4 удари у своєму стилі після зміщень у центр, а Кравець, Ярмоленко і Гармаш якимось дивом не використовували створені "десяткою" моменти. Виручив українців Пакярада, показавши, як потрібно замикати класні подачі Євгена.

Окремих теплих слів за гру попереду заслуговує Матвієнко. Вчасні підключення, вривання у вільні зони, націленість на простріл. Навіть після перерви активно себе пропонував і виконував забігання, хоч і використовували їх значно рідше.

2. Марлосу і до Марлоса ще потрібно пристосуватися

Андрій Шевченко надав Марлосу тайм ігрового часу. Дещо перебудував схему, загнав Ярмоленка на незручну позицію – все для новачка. До техніки Марлоса жодних питань, його слаломний прохід на старті другого тайму вліпив новими фарбами по грі збірної України. Та і загалом новоспечений українець виглядав пристойно, як для першого матчу серед "незнайомих" партнерів.

Гармаш: Марлос? П'ять з плюсом

Однак заява головного тренера про те, що тепер він знає, як використовувати Марлоса, трішки здивувала, адже футболісти явно до кінця не розуміли своїх функцій за нової конфігурації. Лідер Шахтаря вийшов на правий фланг, а Ярмоленко в нападі сформував пару з Гармашем. Зі слів Шевченка зрозуміло, що Денис мав переміститися на вістря, а Андрій повинен був зіграти під ним. Проте в дійсності на полі опинилися два форварди, а у відтяжці – нікого. Сидорчук і Степаненко грали глибоко в опорній зоні, і між ними та нападниками сформувалася величезна порожнеча.

Чи то Ярмоленко не до кінця зрозумів своїх нових обов'язків (активні суперечки з Шевченком відразу після фінального свистка дозволяють таке припустити), чи то Сидорчук мав висунутися вище, чи то просто така задумка тренерського штабу, щоб у вільний "гектар" вривався Марлос, – не зрозуміло. Але Марлос таки вривався, залишаючи праву бровку на Караваєва. Щоправда, не завжди знав, що робити з м'ячем, а партнери не розуміли, куди відкриватися, очікуючи від етнічного південноамериканця зміщень у фланг. Він справив непогане враження, але його роль на полі поки що до кінця не зрозуміла.

3. Ротань – найцінніший актив збірної

Руслан – мозок команди, чи не єдиний гравець, який позаду припиняв "контроль м'яча заради контролю". За відсутності діагоналей Ракицького все зводилося до нудних перепасовок. У такому складі тільки капітан міг за лічені долі секунди доставити сферу в передню лінію, після чого в адресатів виникали перспективні варіанти продовження наступу.

Ротань однією передачею змінював вектор атаки, вмикав фланги, вертикально розрізав оборону косоварів. Контроль українцями м'яча у центрі поля нагадував треки групи Linkin Park, в яких вибуховий приспів вмикався тоді, коли "круглий" потрапляв у ноги Ротаня.

4. Ва-банк з найсильнішими на Хорватію

Тільки 3 очки в Києві забезпечать нам друге місце, тому проти Хорватії треба грати на перемогу. Тут важливо розуміти, що і для "шашкових" нічия дуже ризикована, адже несподівано можна стати найгіршою з 9 других команд та пролетіти повз плей-офф. У стані майбутнього опонента досить сіра обстановка: погані результати в останніх матчах, критика з боку преси, травми. Тому шанси в українців непогані.

Нас очікує неймовірно цікавий матч. Оскільки Кравець дискваліфікований, а вигравати з трьома опорниками не вийде, то дуже ймовірно, що атакувальна четвірка "синьо-жовтих" буде такою, як у вчорашньому другому таймі. З однією поправкою – Гармаш чи Ярмоленко все ж зіграють нижче. Сиро, але багатообіцяюче, цей квартет має хороші перспективи. У тренерського штабу один варіант – йти ва-банк зі всіма найсильнішими.

Косово – Україна: обери найкращого гравця збірної України в матчі відбору ЧС-2018