УКР РУС

Корейський «Реал»

18 липня 2011
Автор: Марко Лютий

Один із найвідоміших клубів Азії чимось схожий на мадридський клуб.

Обоє вони  з 2002 року не можуть повернутися в авангард континентального футболу, хоча обоє заслуговують на це.

Народжений перемагати
Команду в Сувоні було створено 1995 року, й на той час це був один із перших корейських клубів, що був чітко закріплений за певним містом (ще одна особливість футболу в Східній Азії). Патроном-засновником клуба стала компанія Samsung, через що його повна назва має вигляд «Сувон Самсунґ Блувінґс».

Першим тренером команди став відомий у Кореї фахівець, колишній тренер національної збірної Кім Го. Під його керівництвом команда здобула більшу частину від усіх своїх трофеїв. Вже у дебютному сезоні «Сувон» узяв срібло чемпіонату, а після чемпіонства 1998 року клуб остаточно закріпився в авангарді корейського футболу.

Початок 21-ого століття в азійському футболі минув під іменем «Сувона». У 2001-2002 роках клуб двічі поспіль виграв кубок та суперкубок Азії (власне то були останні два розіграші суперкубка).

Золотий дубль у квадраті
Сезон Кубка Азії 2000-2001 «Сувон» розпочав розгромною домашньою поразкою 0:3 від «Джубіло Івата» з Японії. Втім у наступних двох матчах групового етапу корейці розтрощили інших двох суперників 6:0 та 8:1.

У півфіналі «Сувон» зустрівся із іранським «Персеполісом». Гра відбувалася в Ірані й господарі вийшли вперед на 12-ій хвилині. Лише за 10 хвилин до кінця гри корейці зрівняли рахунок, а на 90-ій хвилині – вирвали перемогу. Цікаво, що суперником «Джубіо Івата» в іншому півфіналі став казахський «Іртиш», що цього року бореться за Лігу Європи.

«Іртиш» до фіналу не пройшов, а тому Кубок Азії 2001 розіграли «Сувон» та «Джубіо Івата». З часу ганебної капітуляції «Сувона» минуло лише два місяці й гра знову відбувалася на полі корейської команди. Втім цього разу все обійшлося досить тихо. На 15-ій хвилині бразилець Сандро Кардосо забив єдиний гол у матчі, що приніс «Сувону» перший міжнародний титул.

У грі за суперкубок корейці влаштували зливу голів із аравійським «Аш-Шабабом», а перемогу витягнули лише в додатковому часі – 4:3.

Наступного року перший матч «Сувона» в Чемпіонаті Азії став, можливо, рекордним за кількістю голів у цьому турнірі. Корейська команда 18 голів цейлонській команді «Саундерс» (гри-відповіді світ не дочекався).

У груповому етапі «Сувон» обмежився надійними 2:0 у матчах із «Далянь Шиде» та «Касіма Антлерс», а у грі проти земляків із «Сеула» розійшлися миром 0:0. У півфіналі сувонці розгромили узбецький «Насаф» 3:0, вийшовши у фіналі на… тих таки земляків із «Сеула».

Суто корейський фінал обійшовся без голів, тож команди визначили переможця в серії пенальті (4:2). Отож, у цьому сезоні Чемпіонату Азії «Сувон» не пропустив жодного м’яча у свої ворота.

Матч за суперкубок також виявився нервовим – з аравійським «Аль-Хілалем» корейці зіграли в 1:1 і вирішили долю останнього в історії суперкубка Азії завдяки серії пенальті (також 4:2).

Трибуни «Сувона»

Переможці Кубка ліги 2005

Новий етап

2003 року клуб очолив «гравець століття» Азії – Чха Бом Ґин. У першому ж сезоні на чолі з новим тренером «Сувон» виграв чемпіонат. Наступні роки були доволі успішними на рівні домашніх турнірів, проте команди не змогла досі повторити успіх на все азійській арені.

2008 року «Сувон» вперше у своїй історії оформив домашній дубль чемпіонат плюс кубок ліги, а 2009 року виграв Чемпіонат Тихоокеанського регіону (Східна Азія, Австралія та Північна Америка). Торік єдиним титулом команди став Кубок Кореї. А загалом, то з 1996 року не минуло й сезону, аби «Сувон» не здобув бодай якихось нагород у Кореї. Все й зробило клуб одним із найпопулярніших у Азії.

Володар Кубка Кореї 2009