УКР РУС

"Копенгаген" - незламні данські "леви"

30 липня 2014 Читать на русском

Пропонуємо вам ближче познайомитись з суперником "Дніпра" у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів.

"Копенгаген" ("КБ" - Kjøbenhavns Boldklub) є столичним клубом Данії і вважається найстарішим на континентальної Європи. "Копенгаген" - найуспішніший клуб в данському футболі, в списку УЄФА він займає 47-у позицію в Європі. Тоді як за версією IFFHS, скандинави йдуть 43-ми в списку кращих клубів світу. "Копенгаген" є одним з найтитулованіших клубів Данії. В активі столичної команди 10 чемпіонських титулів і 5 Кубків країни.

Найстаріший клуб континентальної Європи

Однойменний спортивний клуб було засновано 26 квітня 1876, а через три роки на його базі відкрився футбольний клуб. Перший чемпіонат "КБ" зіграв у 1889/1890. Тоді ще не було національного чемпіонату, а проводилась лише першість міста Копенгаген. Команда посіла друге місце на турнірі. А вже у наступному сезоні "КБ" став чемпіоном міста Копенгаген.

У сезоні 1912/1913 клуб вперше офіційно завоював чемпіонство Данії і утримував його протягом ще трьох сезонів.

У сезоні 1958/1959 данська команда дебютувала у Кубку європейських чемпіонів, де в попередньому раунді програла "Шальке 04". Найбільшим досягненням на єврокубковій арені є вихід у другий раунд Кубку європейських чемпіонів у сезоні 1981/82.

Новітня історія "Копенгагена"

"Копенгаген" у сучасному вигляді був заснований в 1992 році в результаті злиття найстарішого клубу континентальної Європи "Копенгаген Болдклуб" і "Б 1903". Останній сім разів вигравав національну першість і прославився розгромною перемогою над "Баварією" у другому колі Кубка УЄФА-1961/62. За сумою двох зустрічей данці взяли верх з результатом 6:3.

У першому ж сезоні новостворений "Копенгаген" завоював золото чемпіонату Данії. Проте надалі команда виступала не настільки успішно і в кампанії 1994/95 з великими труднощами втрималася в еліті. При цьому, в 1995 і 1997 роках столичний клуб перемагав у національному кубку. У сезоні 2000/01 "Копенгаген" під керівництвом англійця Роя Ходжсона повторно виграв чемпіонський титул.

Цей тріумф ознаменував початок "золотої ери" - в період з 2002 по 2009 рік клуб виграв національну першість п'ять разів. Попутно в 2004-м і 2009-м "леви" оформляли "золотий дубль".

Посаду головного тренера займає досі займає Столі Сольбаккен. Наразі це його другий прихід в команду. Перший раз він очолював команду з 2006 по 2011 р. Повернувся спеціаліст у 2013 р. Сольбаккен найдовше серед усіх тренерів в історії клубу працює з командою. Також Сольбаккен є найуспішнішим менеджером з найбільшим відсотком виграних матчів (58,47%).

У складі "Копенгагена" мало кого можна відзначити. Зіркових гравців нема, з усього складу лише голкіпер команди Стефан Андерсен є гравцем національної збірної. Кістяк команди складається з данських гравців. Футболісти

Історія виступів у єврокубках

Найбільша перемога: 31.07.2008, "Копенгаген" - "Кліфтонвілл" - 7:0 (Кубок УЄФА)
Найбільша поразка: 20.10.1993, "Копенгаген" - "Мілан" - 0:6 (Ліга чемпіонів)
Матчі - Ліга чемпіонів УЄФА: 11
Матчі - Кубок володарів кубків: 4
Матчі - Ліга Європи УЄФА: 13
Матчі - Кубок Інтертото: 2

Данська команда є постійним учасником єврокубків.

У кампанії 2006/07 копенгагенці вперше зіграли на груповому етапі Ліги чемпіонів. До цього представники Данії виступали в основній сітці найпрестижнішого єврокубку лише двічі. Незважаючи на перемоги над "Манчестер Юнайтед" і "Селтіком" та нічию з "Бенфікою", "леви" посіли останнє місце в квартеті F.

Команда відсвяткувала тріумф на внутрішній арені в сезонах 2006/07 і 2008/09. В останньому з них "Копенгаген" дійшов до 1/16 фіналу Кубка УЄФА, вперше взявши участь у весняній стадії єврокубків.

Після завоювання чемпіонства в 2010-му "Копенгаген", почавши боротьбу з третього відбіркового раунду, пробився в групову стадію Ліги чемпіонів. Залишивши з нічим "Рубін" і "Панатінаїкос", підопічні Столі Сольбаккена сенсаційно вийшли в 1/8 фіналу.

У сезоні 2013/14 "Копенгагену" довелось грати у групі з майбутнім чемпіоном - мадридським "Реалом". Також суперниками "левів" по групі були "Ювентус і "Галатасарай". Навіть у такій чемпіонській компанії данці спромоглись набрати 4 очки, здобувши перемогу над "Галатасараєм" (1:0) і зігравши в нічию з "Ювентусом" (1:1). Але такий здобуток не дозволив команді продовжити єврокубкові змагання.

Якщо подивитись на статистику останнього сезону "Копенгагена" в ЛЧ, то видно, що це дуже непоступливий суперник, який грає від оборони, але не замикається у своїй штрафній. Команда забила 4 голи, пропустивши від "Реала", "Ювентуса" і "Галатасарая" 13 голів. Данці не дуже часто і не дуже точно пробивали по воротах - 27 ударів у ствір воріт і 21 повз. Грубістю команда Сольбакена не відзначається - усього 9 жовтих і жодної червової картки у 6 матчах. Щодо володіння м'ячем, то середній показник склав - 44%.

Отже, "Копенгаген" з когорти суперників, які більше заважають грати, ніж грають самі. Команда закрита, атлетична, грає від оборони, у атаці більше орієнтована на стандарти і контргру. Основним козирем "левів" є організованість, дисципліна і досвід. До першого матчу проти "Дніпра" копенгагенці зіграють два матчі у національній першості, що теж може сприяти швидшому входженню команди в сезон і бути певною перевагою перед українською командою.

Нагадаємо, що матч між "Дніпром" і "Копенгагеном" відбудеться 30 липня, у Києві на НСК "Олімпійському".

Марк Копич, Футбол24