УКР РУС

Конья – справа тонка. Спів о 5-й ранку, 42-тисячний стадіон для збірної України, зелено-білі "Орли" і "Шахтар" на розвідці

15 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" побував у турецькій Коньї, де "розвідку боєм" для національної збірної України буде здійснювати донецький "Шахтар". Що собою представляє місто, стадіон і місцевий клуб – у нашому репортажі з Туреччини.

Місто

Конья – місто наскрізь просякнуте історичними подіями. Чого тут тільки не відбувалося за час його існування, та й не дивно, адже перші згадки про поселення датуються 7500-м роком до н.е. З найбільш відомих історичних особистостей, які проживали тут, можна згадати перського філософа, математика і поета Омара Хайяма. Але не будемо заглиблюватися в історію і повернемося в 2016-й рік і сучасну Конью.

Відразу хотілося б сказати, що місто не схоже на звичні для нас турецькі курорти. Воно знаходиться далеко від узбережжя (близько 200 км) і туристів сюди заманити не так вже й легко. До того ж, клімат тут не турецький, у звичному розумінні. Висота близько 1000 метрів над рівнем моря і віддаленість від теплого середземноморського узбережжя роблять клімат Коньї схожим на український, з усіма принадами сніжної зими, холодної і мокрої осені і жаркого (але не надмірно) літа. Національна збірна України буде грати тут зі збірною Туреччини в жовтні 2016-го року в рамках відбіркового раунду ЧС-2018, отже, на трибунах в шортах і футболці особливо не посидиш.

В основному, Конья живе за своїми місцевими правилами, англійською тут володіють одиниці, і якщо ви захочете поспілкуватися про футбол з місцевим населенням, у вас навряд чи вийде. Революційні події, що відбувалися не так давно в країні, схоже, не зачепили Конью. Принаймні, іноземцю тут перебувати можна без остраху за свою безпеку.

Місто цілком собі європейське, особливо симпатично виглядає дорога від аеропорту до центральної частини. Парково-ландшафтний комплекс, який тягнеться на кілька кілометрів, вражає своїми розмірами і доглянутістю.

Конья виділяється значною кількістю релігійних споруд. На мечетях тут явно не економили. Ось, наприклад, історичний комплекс, який включає в себе мечеть і музей.

До речі, командам, які гостюють у Коньї, варто уточнювати якість звукоізоляції номерів в готелі, перш, ніж заселятися. ТОму, що через велику кількість мечетей ви можете бадьоро прокинутися близько 5-ї ранку від дзвінкого співу мулли з колонок найближчого храму (а то й кількох відразу), що зазкликають на ранковий намаз (молитву). Вдень і ввечері процедура повторюється. Послухайте, як незвично (для європейця) це виглядає з вікна готелю, та ще й під час дощу.

Увечері Конья по-своєму зачаровує, різноманітні пам'ятки підсвічуються, що додає їм особливої магії.

Звичайно, кожне місто має квартали, які не блищать манірністю. Не стала винятком і Конья. Варто лише відійти на кілька вуличок вбік і... так би мовити, feel the difference.

Ну і куди ж без колориту. Місцеве населення активно користується оригінальним транспортом, що нагадує індійський "тук-тук" (гібрид машини і мотоцикла), в багажне відділення якого без проблем вміщають практично все: людей, багаж, тварин. Виглядає кумедно, особливо на тлі сучасних автобусів і трамваїв.

Бонус. Заднє сидіння і/або багажник велосипеда/мотоцикла в Коньї ніколи не пустує. Його активно використовують люди (іноді декілька відразу) і навіть домашні вихованці. Відео місцевого мотоклубу допоможе вам це уявити.

Стадіон

"Конья Бююкшехір Арена" ("Торку Арена"). Місткість: 42,276 місць

Стадіон, який був зведений в Коньї в 2014-му році, належить міському муніципалітету, і є домашньою ареною для "Коньяспора".

Стадіон новенький, видно, що за спорудою доглядають, як і за газоном. Варто сказати, що на трибунах полузати насіння не вийде, тут це заборонено.

А ось і "наші в місті". "Шахтар" випробував поле арени, а збірники взяли на замітку його особливості, адже вже 6-го жовтня національна команда України змагатиметься тут з Туреччиною (Фото: Євген Кравс).

Клуб

"Коньяспор" на п'ять років старший від київського "Динамо". Він був заснований у 1922-му році і пережив кілька перевтілень, зливаючись з іншими клубами, а свого сучасного іміджу набув, починаючи з 1981-го року. Зелено-білий стиль і улюблений символ турецьких колективів – орел, розмістився на емблемі "Коньяспора". Скромний, на перший погляд, клуб в своєму розпорядженні має хороші умови для тренувань, не кажучи вже про 42-тисячну домашню арену.

2 тренувальні бази в Коньї, які дозволяють готувати основну команду і молодь, завбачливо приховані від цікавих очей конкурентів і віддалено нагадують військову базу, або якийсь полігон для проведення наукових випробувань.

Увійшовши в таку "коробочку", відкривається наступна картина. "Місце для тюремних прогулянок", "загін для овець", "мрія соціопата", у кого на що вистачить фантазії. А якщо без жартів, то такими умовами зможе похвалитися далеко не кожна українська команда.

Що стосується самої команди, то вона лише починає підкорювати Туреччину і Європу. 3-е місце в чемпіонаті сезону 2015/16 і дебют в єврокубках 2016/17 – заслуга головного тренера Айкута Коджамана, він працює з колективом з 2014-го року.

Команда демонструє компактний атакуючий футбол, не соромлячись грати в два форварда. Від "Коньяспора" можна чекати сюрпризів від будь-якої лінії, не лише від нападу. Варто відзначити, що на провідних ролях по забитих голах знаходяться півзахисники. Наприклад, Абду Разак Траоре, найкращий бомбардир команди минулого сезону (7 м'ячів). Зіркових особистостей у колективі турок знайти важко, але одним з найбільш яскравих в нинішньому сезоні є болгарський нападник Дімітар Рангелов. Однак, на матч з "Шахтарем" він дискваліфікований.

Фонсека: У Туреччині нас прийняли чудово, але квіти в номер, для мене, як чоловіка, були здивуванням

"Коньяспор" – "Шахтар": Все про матч (Онлайн)