УКР РУС

Коноплянка вийшов з тіні, Ярмоленко там залишився. Підсумки матчу Борусія Д – Шальке

25 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" підводить швидкі підсумки матчу Бундесліги, в якому команда Євгена Коноплянки вирвала неймовірну нічию в команди Андрія Ярмоленка.

1. Бос здивував схемою – Шальке був неготовим

Петер Бос висить на волоску від звільнення, однак у вирішальному для своєї кар'єри на "Вестфаленштадіоні" поєдинку ризикнув і відійшов від звичної схеми. Борусія вийшла на гру з трьома центральними захисниками і Геррейру та Пулішічем на флангах. Це стало сюрпризом для футболістів Шальке. Вони не могли розібрати дортмундців, опинялися в напівпозиціях, не встигали закривати зони, куди вбігали "чорно-жовті".

Борусія Д не возила так Шальке 53 роки, Обамеянг повторив рекорд Єбоа

Все це в купі з потужним зарядом господарів і дещицею везіння (судді не побачили руку Обамеянга під час першого голу, у другому була підозра на пасивний офсайд, а третій "джмелі" забили після курйозного епізоду, в якому Айтекін не пустив до м'яча Коноплянку) призвело до того, що на 25 хвилині Шальке вже горів з символічним рахунком 0:4. До кінця першого тайму ігрова ситуація кардинально не змінилася, статистика кричала на користь Борусії: 9-1 за ударами, 5-0 в площину.

Подумалося, що Бос повністю врятував себе, адже після його геніального рішення з новою схемою команда заграла з вогнем і вщент розбила принципового суперника. Все було так, поки не відповів його візаві.

2. Тедеско перевернув гру

Ще в першому таймі Доменіко Тедеско провів подвійну заміну: замість Маккені та Ді Санто вийшли Горетцка і Харіт. Сміливий, але логічний хід від наставника "кобальтових". Ді Санто був інертним – поки він знаходився на полі, Шальке намагався виходити в атаку лише через фланг Коноплянки, в якого також нічого не виходило. Завдяки Харіту гостям вдалося рівномірніше розприділити атаки. Маккені, у свою чергу, нервував, почувався невпевненим, тоді як Горетцка додав солідності та думки в центрі поля.

Шальке – друга команда в історії Бундесліги, яка відігралася після рахунку 4:0

У перерві Тедеско розповів своїм підопічним, як потрібно протистояти супернику, відтак у другому таймі найменші старання Борусії вміло нейтралізовуватися. Гельзенкірхенці побігли відігруватися, і тепер вже господарі не встигали за своїм опонентом.

Гості почали використовуватися звичні для Дортмунду позиційні провали в центрі оборони (перший гол), слабкість Пулішіча при грі позаду, повільність Топрака (другий гол), відсутність підстаховки (другий і третій голи). Всі проблеми "шварцгельбен" вмить вилізли на верх, як тільки суперник заграв з позиції сили.

3. Борусія знову підсіла та поплила

Здійснити камбек Шальке допомогла погана фізична та психологічна форма Борусії. Як і в деяких попередніх матчах, дортмундці на певному етапі неабияк здали фізично. Здавалося, що сьогодні це не буде катастрофічно, позаяк гандикап у 4 м'ячі ніхто вже не розтратить, однак послідував ментальний обрив, який погіршив становище. Команда не встигала, тому почала нервувати, фолити, заробляти картки.

Обамеянг отримав необов'язковий другий "гірчичник" і залишив команду в меншості. Після цього всі думки про атаку зникли. Перелаштування на більш захисну модель, вихід Бартри та Загаду – це бажання за будь-яку ціну зберегти результат. Вже тоді Бос поставив під сумнів свій крок в сторону миттєвої реабілітації за допомогою одного матчу. Після фінального свистка про це говорити взагалі неможливо.

4. А що українські зірки?

Ярмоленко і Коноплянка під стать своїм командам провели по два різні тайми. У першому Євген був непомітним, а Андрій непогано підігрував партнерам, а з 60 хвилини – все було навпаки.

Коноплянка: Мій найбільш пам'ятний матч у кар'єрі

Ярмоленко не завдав жодного удару по воротах, найрідше серед партнерів зустрічався з м'ячем, віддав найменше передач (щоправда, дві з них були ключовими), лише раз пішов у дриблінг і 4 рази втрачав м'яч. Андрій любить тікати у фланг, а сьогодні від нього вимагалося діяти ближче до центру, що створювало дискомфорт. Загалом поки "джмелі" феєрили, Ярмоленко теж виглядав достойно, а після години ігрового часу двічі обрізався (одна з його помилок призвела до другого голу Шальке) та був замінений.

Коноплянка, що зрозуміло, значно краще провів другу половину зустрічі. До певного моменту в нього також були скромні показники і непримітність на полі, але в підсумку Євгену з двома асистами судилося стати одним з героїв матчу. Після його фірмового проходу до лицьової лінії та подачі на 11-метрову позначку відзначився Харіт (4:2), а ідеальну подачу Коно з кутового у вирішальний гол перетворив Налдо (4:4).

5. Bosz – out

Дербі вдалося для Коноплянки, для Шальке, для нейтральних вболівальників. А Петер Бос за 45 хвилин свій шанс прогавив. 15 пропущених голів у 5 останніх матчах Бундесліги. При всіх спричинених індивідуальними помилками ляпах захисту, наставник більш ніж винен у цьому жаху – він не здатен поставити мінімальну організацію в обороні. Схоже, настав час іти. Навіть найпалкіші противники його звільнення, як ваш автор, повинні змиритися.

Шальке Коноплянки здійснив фантастичний камбек в дербі проти Борусії Д