УКР РУС

Коноплянка міг опинитись у Шахтарі, але "гірники" запропонували тільки тисячу доларів, – перший тренер гравця Кевліч

29 вересня 2017 Читать на русском

Дитячий тренер Євгена Коноплянки – Юрій Кевліч – розповів про встановлення гравця збірної України і те, як він ледь не опинився у Шахтарі.

"Як зараз пам'ятаю, на перше тренування Коноплянка прийшов в рожевому спортивному костюмі і виглядав сором'язливим і не дуже усміхненим. Особливо видатними фізичними даними Женя не виділявся, але був дуже жвавим.

Євген прогресував поступово. Спочатку виділялися інші хлопці. На одному з турнірів, що проходив у Світловодську Кіровоградської області в серпні 2001 року, батько Романа Безуса – Анатолій, який привозив свою дитячу команду Атлант, звернув увагу на інших моїх вихованців, а Женю залишив поза увагою. Але вже через рік Анатолій Безус сказав, що Коноплянка – це потенційний гравець збірної України. І, як бачите, його пророцтво збулося. А коли я побачив величезний потенціал Женьки, то поставив питання руба перед його батьками. Потрібно було зробити вибір між футболом і карате, яким паралельно займався Євген.

Вже десь з 14-ти років на Коноплянку почали звертати увагу найсильніші українські клуби. Адже Женя практично на всіх турнірах, в яких ми брали участь, або визнавався найкращим гравцем, або ставав найкращим бомбардиром. В 2005 році телефон у мене вже був червоний від дзвінків і пропозицій по Коноплянці.

Коноплянка міг опинитися і в Шахтарі. Я не приховую, що возив своїх хлопців і пропонував їх різним клубам. Але якби ми цього не робили, то кіровоградців так би ніхто і не помітив. Отже, у Донецьку ми зіграли з Олімпіком, Металургом і самим Шахтарем. Але з "гірниками" домовитися по сумі відступних не вдалось. Якось Олександр Фундерат сказав мені, що якби Луческу дізнався, що селекціонери свого часу не використали можливість підписати Коноплянку, то половина цих фахівців була б звільнена.

Коноплянка: Гордий за Україну, мої вітання!

Так ось, мені тодішній директор академії "гірників" запропонував тисячу доларів, а на відмову зауважив: "Хотів би подивитися, як ти живеш". Виходило, що якщо у тренера незадовільні умови життя, то його учня можна дешево купити. Загалом, некрасиво це виглядало. А у нас з батьком Євгена була джентльменська домовленість, що отримані гроші ділимо порівну. Хоча зазвичай так не робиться. У великих клубах гравці навіть вказують відсоток преміальних від суми контракту для своїх перших наставників. Але у нас це не прийнято...", – цитує тренера Команда №1.

До слова, саме сьогодні, 29 вересня, Євген Коноплянка святкує своє 28-річчя.

Фото з особистого архіву Юрія Кевліча