УКР РУС

Коноплянка чи Бензема: дилема для «Ліверпуля»

27 лютого 2014
Автор: Андрій Бартків

Чому підписання українця буде набагато вигіднішим для англійського клубу, аніж трансфер основного форварда віце-чемпіонів Іспанії.

   Тотальне розчарування вболівальників «Ліверпуля», зумовлене безплідною зимовою трансферною кампанією-2014, поступово відходить на задній план, поступаючись місцем очікуванням від результатів майбутніх закупівель на європейському ринку під час літнього міжсезоння. Список бажань мерсисайдців очолюють два відомі прізвища: Євген Коноплянка та Карім Бензема.

   Український крайній півзахисник мало не одягнув червону футболку вже взимку, коли в останній день трансферного вікна «Дніпро» та «Ліверпуль» так і не змогли досягнути консенсусу. Можливе придбання Бензема виглядає амбіційним, проте досить популістським рішенням. Втім, відповідь на пряме запитання, хто з вищезазначеного дуету потенційно приніс би команді Брендана Роджерса більше користі, є очевидною: Євген Коноплянка.

   Із зрозумілих причин головний тренер «Ліверпуля» наразі не бажає повідкривати завісу над планами виходу клубу на літній трансферний ринок, обмежившись декількома загальними фразами: «В нашу сферу спостереження входить чимало гравців. Конкретні рішення ми будемо приймати лише по завершенні сезону», - ось і всі слова, на які вдалося «розкрутити» наставника журналістам ESPN. Втім, є зрозумілим той факт, що підписання одразу двох іменитих гравців буде архіскладним завданням для мерсисайдців і кількість гучних підписань «Червоних» зупиниться на цифрі «1».

   Про інтерес «Ліверпуля» до Бензема повідомило видання Metro з посиланням на всезнаючу іспанську Marca. Згідно з інформацією, яку наводить медіаресурс, у випадку якщо мерсисайдці по завершенні сезону завоюють місце у заповітному лігочемпіонівському квартеті, клуб негайно розпочне працювати над придбанням французького форварда «Реала», щоб утворити грізний атакувальний дует Суарес – Бензема.  

   Трансфер Бензема, попри гучне прізвище лідера атак мадридського клубу та збірної Франції, не позбавлений відтінку авантюри. По-перше, придбання форварда утворить в бюджеті «Ліверпуля» дірку розміром щонайменше у 25 млн. фунтів (що на 10 млн. більше, ніж у випадку з Коноплянкою). Додайте до цієї суми немаленькі умови особистого контракту француза – і в кінцевому результаті отримаємо ризиковану ставку, що у випадку невдачі може обернутися значним фінансовим провалом.

   Також незрозуміло, що буде робити Роджерс із теперішнім атакувальним тандемом Суарес – Старрідж, головною зброєю команди. За даними статистичного порталу Squawka, в цьому сезоні на рахунку «смертельного дуету С&С» 58,1 % забитих голів «Ліверпуля». Така вражаюча ефективність взаємодії двох нападників і близько не гарантує Бензема місця в стартовому складі. Окрім того, іменитий новачок може спричинити регрес у грі одного з найперспективніших гравців мерсисайдського клубу Рахіма Стерлінга, відправивши того на лаву запасних: неважко здогадатися, на кого поставить Роджерс, обираючи між 19-річним клубним вихованцем та зірковою багатомільйонною зайдою.  

   А от присутність в команді Євгена Коноплянки не буде чинити подібного психологічного тиску на північноірландського спеціаліста. Віддаючи належне високому ігровому рівневі українського півзахисника, не можна не визнати, що зірковий статус Бензема набагато вищий, аніж репутація лідера «Дніпра». І в цьому ще одна причина, чому «Ліверпуль» має підсилитися саме Євгеном. Якщо українець проб’ється в основний склад команди, розбивши атакувальне тріо Суарес – Стерлінг – Старрідж, то винятково за рахунок власних зусиль, таланту та праці на тренуваннях, а не завдяки гучному імені, та ще й придбаному за рахунок багатомільйонного фінансового вливання (як це буде виглядати у випадку з французом). 

   Вістів Коноплянці додає також актуальність у придбанні гравця саме на позицію крайнього нападника, адже Філіпе Коутінью набагато корисніший, коли розміщується в центральній зоні, а не на фланзі, а орендований у «Челсі» вінгер Віктор Мозес так і не зміг стати своїм у команді, заслужено закріпивши за собою статус резервіста. Окрім того, Євген може якісно відіграти в центрі поля, тому його універсальність і близько не можна порівнювати з однобічною манерою гри Бензема.

   Ще одним аргументом на користь українця є особиста статистика. Вже згадувана Squawka підрахувала, що лише у 6 поєдинках Ліги Європи 24-річний Коноплянка 17 йшов у відбір м’яча, заробив на собі 17 фолів, а також цілих 53 рази йшов в обіграш. Показники француза в аналогічних компонентах є такими: 31 спроба відбору, 23 зароблені фоли та 23 спроби дриблінгу в 24 зіграних матчах чемпіонату Іспанії. Як бачимо, коефіцієнт працездатності двох гравців значно відрізняється, причому не на користь більш іменитого.  

   Безумовно, публіка на «Енфілді» прагне знову відчути призабутий смак європейських баталій найвищого рівня, а також побачити у своїй команді нових зірок та зірочок. Однак власник команди американець Джон Генрі вже одного разу добряче обпікся на бездумній траті фінансів, витративши 55 млн. фунтів на придбання Енді Керролла та Стюарта Даунінга, котрі не відробили й десятої частини інвестованих на них коштів. Тому Коноплянка буде набагато кращим варіантом для «Ліверпуля», аніж його французький візаві, в усіх без винятку відношеннях: фінансовому, ігровому, командному.