УКР РУС

Коноплянка - у фіналі Кубка Іспанії. 7 українців-фіналістів Кубків провідних футбольних країн

12 лютого 2016 Читать на русском

У фінальному матчі за Кубок Іспанії зустрінуться "Севілья" і "Барселона". "Футбол 24" пригадує, хто з наших гравців виходив зі своїми клубами в фінал національних кубків провідних європейських чемпіонатів - Англії, Іспанії, Німеччини та Італії.

Євген Коноплянка стане лише 7-м українцем, чиї команди добиралися до фіналів найсильніших ліг Європи. Кому це вдавалося до нього, з'ясовував "Футбол 24".

1. Андрій Шевченко ("Мілан", "Челсі"). Переможець у двох країнах

У 2003 році Андрій Шевченко виграв Кубок Італії. Його "Мілан" за сумою двох матчів здолав "Рому": 4:1 в гостях і 2:2. У першому матчі на рахунку Андрія гол на 89-й хвилині.

У 2007 році "Челсі" Андрія Шевченка вчетверте у своїй історії виграв Кубок Англії. Завдяки голу Дідьє Дрогба на 116-й хвилині був битий "Манчестер Юнайтед" - 1:0. Правда, сам Шева участі в матчі не брав, але він виходив на поле на більш ранніх стадіях турніру і свій внесок в перемогу зробив - 6 матчів (3 забитих м'ячі).

Гол Шевченка в чвертьфіналі кубка Англії-2007 в ворота "Тоттенхема". Ви просто зобов'язані це бачити!

2. Олег Лужний ("Арсенал"). Три фінали за три роки

Непогана компанія! Еду, Лужний, Жілберто, Юнгберг, ван Бронкхорст, Коло Туре і Бергкамп. І кубок Англії, звичайно!

Три роки поспіль у фінал найстарішого в світі (перший розіграш відбувся в сезоні-1871/1872) турніру - Кубка Англії - виходив лондонський "Арсенал" Олега Лужного. У 2001-му програли "Ліверпулю" - 1:2; у 2002-му виграли у "Челсі" з рахунком 2:0; у 2003-му здолали з рахунком 1:0 "Саутгемптон". У перших двох випадках сьогоднішній наставник "Карпат" не був у складі команди ні на полі, ні на лавці, а ось проти "Саутгемптона" відіграв від свистка до свистка. Причому, не на рідній для себе позиції центрального захисника. Якщо "гармаші" не пропустили, значить, добре зіграв.

3. Анатолій Тимощук ("Баварія"). Без Толі - погром

У 2010-му Анатолій Тимощук здобув кубок Німеччини, коли його "Баварія" виграла у фіналі з рахунком 4:0 у "Вердера". Українець вийшов на заміну за рахунку 3:0 на 78-й хвилині.

У 2012-му в фіналі Толя на поле не виходив. І це навіть на краще, так як уникнув участі в розгромній поразці з рахунком 2:5 від дортмундської "Борусії".

Нарешті, в 2013-му Тимощук у фіналі допоміг здобути "Баварії" перемогу над "Штутгартом" з рахунком 3:2. Вийшов на заміну на 83-й хвилині, коли баварці примудрилися втратити перевагу в 3 м'ячі, пропустивши на 71-й і 81-й хвилинах, і додали матчу нову інтригу. Тимощук цю інтригу погасив, і другий раз виграв кубок Німеччини.

4-5. Юрій Максимов та Віктор Скрипник ("Вердер"). 5 фіналів на двох і гол у ворота Олівера Кана

Максимов (праворуч) і його трофей

У 1999-му "Вердер" обіграв у фіналі Кубка Німеччини мюнхенську "Баварію" (1:1 в основний і додатковий час. І 5:4 по пенальті). На 3-й хвилині гол у ворота Олівера Кана забив українець Юрій Максимов. Інший українець бременців Віктор Скрипник на полі не з'явився, але володарем трофея теж цілком може вважатися.

Гол Максимова у фіналі:

Рівно через рік у фіналі Кубка Німеччини зустрілися ті ж суперники. На цей раз "Баварія" була на голову сильніше, що і довів результат - 3:0. Юрія Максимова на цей раз в складі не виявилося, зате на заміну вже на 16-й хвилині замість травмованого партнера вийшов Віктор Скрипник.

На рахунку Скрипника (праворуч) три фінали і дві перемоги в кубку Німеччини.

У 2004 Юрія Максимова вже не було в "Вердері", тому в фіналі кубка Німеччини проти "Алеманії" (Ахен) довелося віддуватися одному Скрипнику. Він вийшов "під преміальні" на 90-й хвилині і допоміг бременцям зберегти перевагу в рахунку - 3:2 виграв "Вердер".

6. Олександр Заваров ("Ювентус"). Перший італійський трофей

Першим із українців, хто вигравав національний кубок Італії, в 1990 році став помічник Михайла Фоменка в збірній України під час відбіркового турніру Євро-2016 Олександр Заваров. Його "Ювентус" за сумою двох матчів виграв у "Мілана" Арріго Саккі, який тільки почав набирати силу - 1:0 і 0:0. Правда, сам Заваров у фінальних матчах участі не брав.

7. Євген Коноплянка ("Севілья"). Перший в Іспанії

Український легіонер "Севільї" забив гол у ворота "Сельти" у півфінальному матчі-відповіді Кубка Іспанії (2:2) і допоміг команді вийти у фінал Кубка Іспанії-2015/16. Євген Коноплянка став 7-м в історії українцем-фіналістом кубків провідних європейських країн. І першим, кому вдалося це зробити в Іспанії. Можна і станцювати з такого приводу!

Бонус. Формальні фіналісти

При бажанні, Яковенко може записати собі в досягнення фінал Кубка Італії.

Фіналістами кубків можна вважати ще двох українців. Євген Шахов-старший (батько нинішнього футболіста "Дніпра") почав сезон-1989/1990 у німецькому "Кайзерслаутерні" і зіграв в одному кубковому матчі. Але в 1990-му повернувся до Дніпропетровська і не мав відношення до перемоги "Лаутерна" в фіналі кубка Німеччини. Але ж у заявці на турнір числився!

Як і не мав особливого відношення до виходу в фінал кубка Італії-2013/2014 "Фіорентини" (трофей "фіалкам" здобути не вдалося - програли "Наполі" з рахунком 1:3) нинішній київський динамівець Олександр Яковенко. У заявці на турнір він був, але на поле не виходив, а весну 2014 року і зовсім провів в оренді в іспанській "Малазі".

Руслан Меженський, Футбол 24

"Буду тільки радий, якщо українець буде грати в "Вердері". Віктор Скрипник - про життя в Німеччині, посади в збірній України і сина-біохіміка