УКР РУС

Кононов не пропаде. А ось "Карпати"...

18 жовтня 2011
Автор: Yurii Basenko

Сьогодні офіційний сайт львівських "Карпат" підтвердив те, про що усі говорили ще вчора: Олег Кононов покинув "Карпати". Як і чотири роки тому факт його запрошення, так і сьогоднішнє звільнення, виглядає досить дивним та неочікуваним...

Таким чином завершилася епоха одного з найуспішніших тренерів в історії "зелено-білих". У цьому контексті слово "епоха", зважаючи на лише неповних чотири роки біля керма, прозвучить аж ніяк не перебільшенням. Адже до цього тривала калейдоскопічна ротація на посаді тренера команди, і навіть один повний сезон на ті часи було справжнім досягненням. Але навіть такого невеликого за мірками людського життя, але такого тривалого, як для посади головного тренера "Карпат" періоду, Олег Кононов став, справжнім улюбленцем львівських вболівальників. А це, зважаючи на вимогливість місцевої публіки, величезне досягнення.

Кононов став єдиним тренером в історії "Карпат", який двічі поспіль виводив команду у єврокубки. Для львівського клубу, музей якого не тріщить від трофеїв, це без перебільшення успіх. І це при тому, що команду Олег Георгієвич зліпив не з найкращого матеріалу, без великих фінансових затрат. До того ж команда показувала видовищну гру. Ще кілька місцяів тому Олегу Георгієвичу присвоїли звання "Почесний громадянин Львова", а тепер...

Кажуть, що якщо оркестр не звучить, то потрібно змінювати або музикантів, або диригента. За аналогією, у футболі потрібні зміни тоді, коли команда перестає давати результат. В "Карпатах" вирішили одразу змінити і футболістів, і тренера.

Щоправда, зміна команди розпочалася ще взимку, і з далеко незрозумілих причин. З приходом в клуб на посаду трансфер-директора Ігоря Йовічевіча, який жив в Іспанії, має там певні зв'язки і знайомий з ринком футболістів, "зелено-білі" різко переключилися на іспанський ринок. Цей крок виглядав дуже ризикованим, оскільки в нашій першості до цього не грав жоден іспанець. Та ще й одна справа - якби у цьому була потреба, якби команда перестала грати або приносити результат. Цей експеримент завершився повним провалом. Жоден з гравців, окрім Лукаса, так і не зумів вийти на той рівень, на який від них розраховували. Та й Лукас не відомо чи заграв би, якби з команди раптово не пішов Кожанов. Коли в клубі зрозуміли, що на цих новобранцях далеко не заїдеш, було уже пізно - механізм, який чітко і злагоджено працював два сезони, уже було не відновити.

До слова, винуватця "іспанської афери" чутки давно відправили у відставку, проте клуб цього офіційно не підтвердив. Нагадаємо, що деякі ЗМІ близько місяця тому оприлюднили інформацію стосовно того, що ніби Йовічевіча звільнили. Як, між іншим, і генерального директора Ігоря Дедишина. Причина - невдала трансферна політика, а з нею і провальний результат. Начебто і Дячука-Ставицького повернули, аби переорієнтувати "Карпати" знову на український вектор...

Якби там не було, але "Карпатам" так і не вдалося виховати свого Фергюссона або ж Венгера, як того чекали львівські вболівальники. Чомусь не маю сумнівів, що Кононов довго без роботи не залишиться. Там і білоруська збірна залишилася без тренера, і деякі українські клуби не проти змінити своїх наставників. Він не пропаде.

А ось "Карпати"... Найменше хочеться, аби клуб повернувся у часи кількарічної давнини: з постійними змінами наставників, незрозумілими трансферами, відсутністю результату та вильоту (не Дай Боже) у першу лігу. Запрошення Кононова у 2008 році виглядало дуже непереконливим, адже на той час молодий фахівець практично не мав досвіду самостійної роботи. Час показав, що пощастило обом: "карпати" знайшли Кононова, а Кононов - "карпати". Поклавши руку на серце, слід визнати. що то була велика удача. І львівським вболіваьникам залишається лише сподіватися, що деколи щастить двічі поспіль.

Фото - ФК "Карпати"