УКР РУС

Кононов братиме реванш за "Карпати", Григорчук стартує вдома. Анонс 1 туру Ліги Європи

17 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про всі 24 матчі, які пройдуть сьогодні в рамках дебютного туру Ліги Європи.

Для початку виокремимо кілька найцікавіших поєдинків з точки зору українського вболівальника. Наприклад, у групі В "Ліверпуль" гостюватиме у Бордо. Мерсисайдцям не завадило б реабілітуватися за дві поспіль поразки у чемпіонаті Англії, які, за чутками, наблизили Брендана Роджерса до відставки. Англійські клуби частенько нехтують Лігою Європи, вважаючи її "другосортним" турніром, однак такий підхід потрібно ламати на корені. 

У Бордо "червоні" зіграють без Аллена, Фленагана і капітана Хендерсона. Віллі Саньйоль, молодий наставник французької команди, має ще більше клопотів, адже змушений обійтися без п'яти травмованих гравців, серед яких - ветеран команди, чех Ярослав Плашил. В чемпіонаті Франції "Бордо" переміг лише одного разу, хоча позаду вже п'ять турів. Щоправда, репетиція перед прийомом "Ліверпуля" жирондинцям вдалася на славу: вони розписали бойову нічию із ПСЖ (2:2). Тож психологічна перевага - на боці "Бордо", хоча фаворити, безперечно, - гості із Альбіону.

У групі С увагу привертають одразу два поєдинки команд, з якими не без успіху працюють близькі українському футболу спеціалісти - Олег Кононов та Роман Григорчук. "Краснодар" їде практично у пекло - на "Вестфален" до дортмундської "Борусії", з якою в цьому сезоні жарти дуже кепські. Хлопці Томаса Тухеля трощили своїх суперників у кваліфікації Ліги Європи, а стартувавши у новому сезоні Бундесліги, очолюють турнірну таблицю після чотирьох турів, не втративши жодного очка. Своєю чергою "Краснодар" довго запрягає в РПЛ - "бики" посідають лише шосту сходинку. З іншого боку помітно, що підопічні Кононова потихеньку додають обертів. Кілька днів тому краснодарці розгромили московське "Динамо" (4:0). Цікаво, що Олегу Георгієвичу не вперше грати проти "Борусії" - колись він двічі поступився німцям в якості наставника "Карпат".

Тим часом в Азербайджані "Габала" прийматиме ПАОК - надзвичайно досвідченого єврокубкового бійця, підсиленого іменитим Дімітаром Бербатовим. У кваліфікації ЛЄ Роман Григорчук вже залишив за бортом інший еллінський клуб - "Панатінаїкос", тому грецькими грандами українського фахівця не злякаєш. Матч відбудеться у Баку, на "Баксель Арені", яка стане третім стадіоном, де "Габала" готувалася до прийому ПАОКа. Після першої поразки у чемпіонаті Азербайджану від "Інтера", команда Григорчука тренувалась на двох полях, зіграє ж на третьому. Чи не вплине таке кочове життя на якість футболу "Габали" - велике питання.

У групі G "Дніпро", як відомо, прийматиме "Лаціо". А ось інші наші суперники - "Сент-Етьєн" та "Русенборг" зіграють у Франції. Обидва клуби перебувають у чудовій формі. Тронхеймці впевнено утримують лідерство у першості Норвегії і стрімко наближаються до свого 23 чемпіонського титулу. У неділю "Русенборг" мінімально обіграв найближчого переслідувача - "Стабек". Натомість "Сент-Етьєн" на виїзді здолав "Монпельє" і посідає четверту сходинку в Лізі 1. 

Група А

"Фенербахче", який вже оговтався від невдалого протистояння із "Шахтарем" у ЛЧ, прийматиме норвезький "Мольде". Це вже зовсім іншого, значно простішого рівня суперник, тож "канарки" мають хороші шанси розпочати цикл із комфортної перемоги. В іншому матчі "Аякс" прийме "Селтік". Зустріч культових команд, колишня велич яких останніми роками суттєво пригасла.

Група В

Окрім загаданого вище матчу "Бордо" - "Ліверпуль" тут відбудеться поєдинок швейцарського "Сьйона" і казанського "Рубіна". Команда Марко Девіча пасе задніх в РПЛ, тож ймовірне фіаско росіян в Альпах нікого не здивує.

Група D

Тут вистачає наших старих знайомих. Кривдниця "Зорі" - "Легія" - спробує зачепитися за очки на полі данського "Мідтюлланда", а на "Сан-Паоло" "Наполі" поміряється силами із "Брюгге". Обидві команди стали жертвами "Дніпра" у минулому сезоні. 

Група Е

Серйозна заруба очікується у Відні. "Рапід", вболівальників якого ще довго згадуватимуть у Львові, зустрінеться із "Вільярреалом". Результат цього матчу передбачити дуже важко. Натомість "Вікторія" (Плзень) повинна брати три очки у грі проти несподіванки кваліфікаційних раундів - мінського "Динамо".

Група F

Досить рівна група. Чеський "Слован" прийме "Брагу", а "Марсель" приїде у Гронінген до однойменного клубу. Нагадаємо, що цей матч обслуговуватиме українська бригада арбітрів на чолі з Євгеном Арановським.

Група Н

Практично приреченим їде у Лісабон московський "Локомотив". "Спортінг" в рідних стінах програв лише один із 21 матчу єврокубків. Натомість "Бешикташ" спробує розгадати таємничий албанський "Скендербеу" на чужій території, що лише ускладнить завдання стамбульським "орлам".

Група І

"Базель", який вже бачив себе у груповому турнірі ЛЧ, проте в останній момент вилетів від тель-авівського "Маккабі", їде у Флоренцію - до "Фіорентини". Півфіналіст попереднього розіграшу ЛЄ прагне як мінімум повторити своє досягнення. В іншому матчі квартету познанський "Лех" прийматиме португальський "Белененсеш" - ще одну загадкову команду, яку можна побачити у єврокубках лише зрідка. Поєдинок судитиме українець Сергій Бойко.

Група J

"Карабах" здолає 4000 кілометрів, щоб зіграти проти "Тоттенхема". Проте головна подія відбудеться у Брюсселі, де "Андерлехт" зійдеться з "Монако". У так званій "групі смерті" втрутитися у боротьбу за путівки до плей-офф здатний навіть азербайджанський клуб.

Група К

Ще один надскладний квартет. І якщо грецький "Астерас" видається прохідним суперником для празької "Спарти", то АПОЕЛ із "Шальке" здатні видати справжній спектакль.

Група L

Мрії Грегора Балажіца про ЛЧ не здійснилися. Тим не менше, "Партизан" має хороші шанси заявити про себе у Лізі Європи. Сьогодні серби приймають голландський АЗ. В паралельному матчі "Атлетік" у Більбао не повинен відчути суттєвих проблем, приймаючи "Аугсбург". Німецький клуб провалив старт Бундесліги, форма "фуггерів" не вражає.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter