УКР РУС

Комітет арбітрів ФФУ: Гол "Говерли" у ворота "Сталі" відмінили справедливо

21 березня 2016 Читать на русском

Комітет арбітрів ФФУ прокоментував ситуацію із незарахованим голом у поєдинку 19 туру УПЛ "Сталь" - "Говерла".

"Комітет арбітрів ФФУ не має наміру коментувати ані те, що відбулось по завершенню матчу ФК "Сталь" - ФК "Говерла", ані заяви, що були зроблені після цього матчу, через те, що це все буде предметом уважного вивчення з боку КДК ФФУ.

Проте КА ФФУ вважає за обов'язок прояснити ситуацію із епізодом, що стався на 90+2 хв вищезазначеного матчу, та із рішенням, що було прийнято арбітром Дердо та асистентом Ярмолинським стосовно відміни голу, що був забитий ФК "Говерла". Це робиться задля того, щоб тлумачення та думки, що висловлюються третіми особами, не створювали плутанину серед української футбольної спільноти

Гол, що було забито ФК “Говерла” було відмінено справедливо тому, що положення “поза грою” гравця Сергійчука М. (№ 29) слід вважати таким, що заслуговує на покарання. Це і є правильним тлумаченням, яке слід застосовувати на підставі інструкції ІФАБ, ФІФА та УЄФА.

Насправді, цей гравець виконує дію (наближається до м'яча і потім розставляє ноги) і при цьому м'яч знаходиться дуже близько до нього, і така дія чітко впливає на можливість голкіпера суперника зіграти в м'яч.

Тому арбітр та асистент правильно застосували положення, що вказані ІФАБ в циркулярі № 3 від 17 липня 2015 р., в якому чітко визначено покарання для такої типології епізодів.

Якби гравець ФК “Говерла” Сергійчук М. (№ 29) залишався статичним на своїй початковій позиції і прокинув м'яч перед собою, і при цьому не зробив би ніяких рухів, тоді б гол слід було б зарахувати тому, що голкіпер суперника мав би можливість відбити м'яч і при цьому його дії не були б якимось чином обмежені.

“Поза грою” та його сучасне тлумачення були предметом уважного аналізу з переглядом матеріалів ФІФА та УЄФА під час останніх зборів, що проводились для арбітрів та асистентів ПЛ в Туреччині перед початком чемпіонату", - йдеться у заяві Комітету арбітрів ФФУ.

Нагадаємо, що матч 19 туру УПЛ "Сталь" - "Говерла" завершився із рахунком 1:0.