УКР РУС

Команди Євро-2016. Група С. Польща

6 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" - про нашого головного конкурента в боротьбі за вихід з групи.

Яскраві кадри Кадри

Збірна Польщі – найрезультативніша команда відбіркового циклу до чемпіонату Європи. Наші західні сусіди настріляли суперникам аж 33 м’ячі. І це при тому, що в групі виступали Німеччина, Ірландія, Шотландія. Ніде правди діти – практично половину цих голів поляки забили у ворота бідолашного Гібралтару, який не знав, куди себе подіти. Але все ж це не вельми применшує ратне досягнення Кадри.

Підготовчі спаринги Лєвандовскі і Ко не дають, звісно ж, цілісного уявлення про спроможності Кадри. У березні вона обіграла Сербію (1:0) і розтрощила Фінляндію (5:0). Однак першочервневий домашній спаринг із Голландією насторожив уболівальників, чи то пак кібіців. Їх гордість програла в рідних стінах – 1:2. Сьогодні у наших суперників – остання репетиція. Після товарняка із Литвою польські збірники займуть бойові позиції на базі у Франції.

Нам далеко не вперше протистояти полякам. На перетині 90-2000-х ми невдало грали із «червоно-білими», проте якраз прихід до керма збірної Михайла Фоменка усе змінив докорінно. У відборі до ЧС-2014 ми двічі обіграли Польщу (3:1, 1:0). Сподіваємося і віримо, що приємна традиція продовжиться.

Заявка на Євро-2016

Воротарі: Артур Боруц ("Саутгемптон", Англія), Лукаш Фабіанскі ("Суонсі Сіті", Уельс), Войцех Щенсни ("Рома", Італія)

Захисники: Тіаго Ціонек ("Палермо", Італія), Каміл Глік ("Торіно", Італія), Артур Енджейчік, Міхал Паздан (обидва - "Легія", Польща), Лукаш Піщек ("Борусія" Дортмунд, Німеччина), Саламон Бартош ("Кальярі", Італія), Якуб Вавжіняк ("Лехія", Польща)

Півзахисники: Якуб Блащиковскі ("Фіорентина", Італія), Каміл Гросіцкі ("Ренн", Франція), Томаш Йодловєц ("Легія", Польща), Гжегож Крихов'як ("Севілья", Іспанія), Бартош Капустка ("Краковія", Польща), Кшиштоф Мачинскі ("Вісла", Польща), Славомір Пешко ("Лехія", Польща), Філіп Старжинскі ("Заглембе", Польща), Петро Зелінскі ("Емполі", Італія), Кароль Лінетті ("Лех", Польща)

Нападники: Роберт Лєвандовскі ("Баварія", Німеччина), Аркадіуш Мілік ("Аякс", Нідерланди), Маріуш Степінскі ("Рух", Польща)

Хто не поїхав на Євро

Насамперед, тренерський штаб Кадри забракував форварда «Динамо» Лукаша Теодорчика, в якого виявилося недостатньо ігрової практики у сезоні, що минув. Динамівець не потрапив навіть до розширеної заявки поляків. Не поїде у Францію і герой Кадри-2012 – голкіпер Пшемислав Титонь, який програв конкуренцію іншим трьом колегам по ремеслу.

Перелом руки залишив за бортом збірної Павела Вшолека, хавбека із «Верони». А ще зайвими виявилися захисник «Терека» Мацей Рибусь і форвард «Ганновера» Артур Собєх.

Головна зірка

Роберт Лєвандовскі, 27 років, форвард. Ринкова ціна (Transfermarkt): 75 мільйонів євро

Гроза для оборони навіть найвищого класу. Польський центрфорвард зараз перебуває у самісінькому розквіті сил, про що свідчить хоча б сезон 2015/16, в якому Лєві став першим в історії Бундесліги легіонером, який забив 30 м’ячів. А як вам вражаючий пента-трик Роберта у ворота «Вольфсбурга» всього лише за 9 хвилин? До слова, Лєвандовскі – найкращий бомбардир відбіркового циклу до Євро-2016. Достатньо аргументів, щоб ви зрозуміли, наскільки небезпечний кілер у бутсах тероризуватиме оборону збірної України?

Паралельно поляк тероризує керівництво «Баварії», вибиваючи для себе кращі умови контракту. В якості інструменту для Роберта слугує інтерес з боку мадридського «Реала». Вартість Лєві така, що його послуги собі можуть дозволити лише «грошові мішки». Після Євро, де, ймовірно, бомбардир себе проявить на повну силу, трансферна лихоманка навколо його персони закрутиться із нечуваною силою.

Тренер

Адам Навалка, 58 років, поляк. У збірній – з 2013 року.

У 1970-х Адам Навалка був півзахисником краківської «Вісли» і навіть провів три десятки матчів за збірну Польщі. І все ж сучасному поколінню він більше відомий, як тренер. З початку 2000-х очолював рідну «Віслу», достатньо попрацював у «Гурнику», певний час займався «Заглембе», «Ягеллонією» і «Катовіце». Це вже другий період Навалки у національній збірній. Дев’ять років тому він працював асистентом голландця Лео Бенхаккера. «Наша мета – вихід у плей-офф», - наголошує тренер.

Чому варто вболівати

Непросто це робити, коли команда є прямим конкурентом твоїх улюбленців за вихід у плей-офф. Для нас стратегічно важливо, щоб Польща втратила очки і з Бундестімом, і з північними ірландцями, не кажучи вже про гру із командою Фоменка. Традиційно за Польщу у нас «топлять» доволі активно, особливо у Західній Україні. Але цього разу – даруйте, поляки! Нічого особистого – лише бізнес.

Що кажуть букмекери

William Hill переконаний, що Польща у групі С посяде друге місце. На це букмекери дають коефіцієнт 5,50. В плані шансів на виграш євротитулу Кадра входить у чільну топ-десятку фаворитів. Її успіх оцінюється як 51,00.

Сторінка автора у Twitter

Команди Євро-2016. Група C. Україна