УКР РУС

Команди Євро-2016. Група F. Португалія

9 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" - про команду, від виступу якої на чемпіонаті Європи великою мірою залежатиме доля наступного "Золотого м’яча".

Роналду і всі решта

Португалія розпочала шлях на Євро із гучного провалу. На своєму полі «європейські бразильці» поступилися Албанії (0:1). Такий холодний душ пішов на користь команді. Тренера Паулу Бенту послали у відставку, запросивши на вакантну посаду досвідченого Фернанду Сантуша. Результат – вразив. Сім поспіль перемог із загальним рахунком 11:4 і впевнений фініш на першому місці з 7-очковим відривом від Албанії.

У новому тисячолітті Португалія дуже близько підбирається до титулу чемпіона Європи, але все ніяк не дотягнеться. Найреальніший шанс піренейці втратили на домашньому Євро-2004, коли у фіналі програли грекам. А ще були два півфінали – у 2000 і 2012 роках. Зараз у команди Сантуша - серйозна компанія по євроквартету. І якщо Угорщина тут виглядає статистом, то Австрія і Ісландія таки спробують зіпхнути португальців із перших двох сходинок.

Три підготовчі спаринги засвідчили, що Португалія у непоганій формі. Ці хлопці розтрощили Норвегію та Естонію із загальним рахунком 10:0, а Англії програли на останніх хвилинах (0:1), причому суперник володів чисельною перевагою більшість ігрового часу. Натхненно грає і Роналду – окрилений новим коханням. Лідер збірної розуміє, що вдалим індивідуальним і командним виступом він серйозно наблизить себе до 4-го «Золотого м’яча» у кар’єрі. Цей престижний трофей любить переможців світових і континентальних форумів.

Заявка на Євро-2016

Голкіпери: Антоні Лопеш ("Ліон", Франція), Едуарду ("Динамо" Загреб, Хорватія), Руй Патрісіу ("Спортінг", Португалія)

Захисники: Бруну Алвеш ("Фенербахче", Туреччина), Седрік, Жозе Фонте (обидва - "Саутгемптон", Англія), Елізеу ("Бенфіка", Португалія), Пепе ("Реал", Іспанія), Рафаель Геррейро ("Лор'ян", Франція), Рікарду Карвалью ("Монако", Франція), Вієрінья ("Вольфсбург", Німеччина)

Півзахисники: Адрієн Сілва, Жоау Маріу, Вільям Карвалью (всі - "Спортінг", Португалія), Андре Гомеш ("Валенсія", Іспанія), Данілу Перейра ("Порту", Португалія), Ренату Санчес ("Бенфіка", Португалія), Жоау Моутінью ("Монако", Франція)

Нападники: Кріштіану Роналду ("Реал", Іспанія), Едер ("Лілль", Франція), Нані ("Фенербахче", Туреччина), Рафа ("Брага", Португалія), Рікарду Куарежма ("Бешикташ", Туреччина).

Хто не поїхав на Євро

Насамперед, нас цікавила доля двох португальців київського «Динамо» - Віторіну Антунеша і Мігеля Велозу. У підсумку, ні перший, ні другий не зуміли переконати Фернанду Сантуша у своїй користі для національної збірної. Полетіли «хрести» у наддосвідченого Данні із «Зеніта», а Фабіу Коентрау відновлюється після операції.

Головна зірка

Кріштіану Роналду, 31 рік, форвард. Ринкова ціна (Transfermarkt): 110 мільйонів євро

У сезоні, що минув, Рон побив нові голеадорські рекорди, програв Мессі «Золотий м’яч» і чемпіонську корону, але зате тріумфував у Лізі чемпіонів, де реалізував вирішальний удар із «позначки». Кріштіану не молодшає. Все частіше стає помітно, як він випадає з окремих фрагментів гри – особливо в боях із топовими суперниками. Але майстерність при ньому залишається, не дозволяючи списати кумира із рахунків.

На тлі колосальної втоми від важкого сезону КР7 змушений давати результат і підтверджувати своє реноме одного з двох найкращих футболістів світу. Це надзвичайно непросто. Але така вже місія титанів.

Тренер

Фернанду Сантуш, 61 рік, португалець. У збірній – з 2014 року.

У своїй тренерській кар'єрі, яка триває ще з кінця 80-х, Інженер (прізвисько Сантуша) тренував команди лише двох різновидів – португальські і грецькі. На батьківщині це були всі три гранди – «Порту», «Бенфіка», «Спортінг», а у Греції – АЕК, ПАОК, «Панатінаїкос». Перед приходом на тренерський місток Португалії Сантуш вперше мав справу із збірною – очолював Грецію. На Євро-2012 і ЧС-2014 виводив еллінів у плей-офф, а тепер збирається провернути такий же трюк і з португальцями.

Чому варто вболівати

Все просто: якщо ви фанат «Реала» - то підтримуватимете Португалію заради Роналду і Пепе, якщо ж антипатик Королівського клубу – будете люто хейтити. Прихильники "Динамо" підтримають "євробразильців" із почуття солідарності з Велозу та Антунешем. Ну і як тут не згадати, що Португалія - далеко не чужа країна для сотень тисяч наших заробітчан. Вона багатьом дала змогу здобути шматок хліба, тому не було б зайве віддячити натхненним саппортом.

Що кажуть букмекери

Коефіцієнт на перемогу Португалії у фіналі - 15,00. Це шостий результат серед усіх 24 команд чемпіонату Європи, тобто Роналду і Ко - одні з головних фаворитів. Дуже високо оцінюються шанси команди Сантуша виграти боротьбу у своїй групі - 1,80.

Сторінка автора у Twitter

Команди Євро-2016. Група C. Україна