УКР РУС

Команди Євро-2016. Група D. Хорватія

7 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" знайомить з учасниками фінальної частини Євро-2016. Представляємо команду групи D - Хорватію.

Шахматні королі з Балкан

Збірна Хорватії - команда, якій гріх скаржитися на слабкий склад. У хорватів завжди вистачало добротних футболістів у всіх лініях на полі. Чого вартий тільки центр поля, де господарюють Лука Модріч з Іваном Ракітічем - пара хавбеків не звідки-небудь, а з "Реала" і "Барселони". У захисті у команди теж є дует із непримиренних клубів - "Динамо" і "Шахтаря". Але в складі збірної Хорватії Домагой Віда і Даріо Срна навряд чи думають про чемпіонат України, отже, будуть грати як одне ціле. Одним словом, у тренерського штабу є з кого вибирати, і з таким кадровим потенціалом не соромно виходити проти найсильніших команд Європи.

Відбір Хорватія провела злегка погарячившись. До того ж, в процесі отримала нового головного тренера. Почали хорвати непогано, але потім відбувся якийсь збій - нічия з Азербайджаном, чиста поразка від Норвегії, - команда була не схожа сама на себе. Але змінений наставник і трохи допомоги з боку Італії принесли Хорватії бажаний квиток до Франції, без будь-яких додаткових складнощів у вигляді стикових матчів.

Заявка на Євро-2016

Воротарі: Даніель Субашич ("Монако"), Ловре Калініч ("Хайдук"), Іван Варгіч ("Рієка")

Захисники: Даріо Срна ("Шахтар" Донецьк), Домагой Віда ("Динамо" Київ), Іван Стрініч ("Наполі"), Ведран Чорлука ("Локомотив" Москва), Гордон Шильденфельд ("Динамо" Загреб), Шіме Врсалько ("Сассуоло"), Тім Єдвай ("Байєр").

Півзахисники: Лука Модріч, Матео Ковачіч (обидва - "Реал" Мадрид), Іван Ракітіч ("Барселона"), Іван Перішіч, Марцело Брозовіч (обидва - "Інтер"), Мілан Бадель ("Фіорентина"), Марко Рог, Анте Чоріч (обидва - "Динамо" Загреб).

Нападники: Маріо Манджукіч ("Ювентус"), Нікола Калініч ("Фіорентина"), Андре Крамаріч ("Хоффенхайм"), Марко Пьяца ("Динамо" Загреб), Дує Чоп ("Малага").

Хто не поїхав на Євро

Анте Чачіч, який ще й року не провів біля керма збірної Хорватії, вже встиг стати учасником конфлікту з одним із гравців. Йдеться про Деяна Ловрена, захисника "Ліверпуля", який лише з трибун зможе підтримати своїх партнерів по хорватській збірній на Євро-2016. Причина конфлікту - недорозуміння (або небажання зрозуміти) один одного. Інцидент стався в товариському матчі з угорцями, коли Ловрен повинен був вийти на заміну, але після розминки повернувся на лаву запасних, чим розлютив наставника. Сам футболіст мотивував свій вчинок тим, що після 15-ти хвилин розминки просто-напросто замерз, і, не отримавши сигналу до виходу на поле, повернувся на лаву запасних. Чи так це було насправді, знає тільки сам Ловрен, але в підсумку розбіжності вилилися у відсутність якісного центрбека в заявці на Євро-2016.

Головна зірка

Лука Модріч, 30 років, центральний півзахисник. Ринкова вартість (Transfermarkt): 50 млн євро.

Лука Модріч, без перебільшення, системоутворюючий гравець не тільки у "Реалі", але й у збірній Хорватії. Це справжній "процесор" півзахисту, який практично ніколи не дає збоїв в роботі. Не можна применшувати лідерських якостей капітана Даріо Срни, проте, варто віддати належне Модрічу, який справедливо вважається зіркою Хорватії. Лука - "людина-оркестр", готовий відпрацьовувати в обороні, будувати атаки і приносити користь гострими індивідуальними діями. Без нього важко уявити сучасну збірну Хорватії.

Тренер

Анте Чачіч. 61 рік, хорват. У збірній з 2015-го року.

У вересні 2015-го року було прийнято рішення призначити Анте Чачіча новим головним тренером національної збірної Хорватії. Він замінив на посаді Ніко Ковача, який був звільнений після двох невдалих ігор збірної в рамках групового етапу відбору до Євро-2016 (матчі з Азербайджаном і Норвегією). Чачіч - тренер старої школи. Він не досягнув на клубному рівні запаморочливого успіху, а вивід Хорватії на Євро-2016 - чи не найбільше його досягнення у тренерській кар'єрі. Чачіч цілком може розвинути успіх, адже у нього підібралася відмінна команда, якій під силу влаштувати переполох у Європі.

Чому варто вболівати

Окрім самої Хорватії, яка демонструє емоційний і не нудний футбол, варто окремо звернути увагу на "наших" хорватів. Даріо Срна та Домагой Віда захищають кольори українських грандів. Крім того, в складі у хорватів є і колишні учасники чемпіонату України - Іван Стрініч і Нікола Калініч. Вся ця компанія вже явно дасть стимул подивитися матчі хорватів на Євро-2016.

Що говорять букмекери

Авторитетна британська контора William Hill дає непогані шанси Хорватії на перемогу в своїй групі. Букмекери явно дають зрозуміти, що хорвати вийдуть в наступний раунд, тоді як перемога Хорватії в турнірі все ще малоймовірна.

Вихід із групи: 4.50

Перемога на Євро-2016: 26.00

Сторінка автора в Facebook

Команди Євро-2016. Група С. Північна Ірландія