УКР РУС

Команди Євро-2016. Група А. Швейцарія

4 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" знайомить із учасниками фінальної частини Євро-2016. Представляємо команду групи А - Швейцарію.

Універсальний швейцарський механізм

Швейцарія - це команда, яка завжди може розраховувати на цілком боєздатний підбір гравців. Тренерський штаб має в розпорядженні ряд футболістів, які "роблять погоду" в серйозних європейських клубах. Це і крайні захисники Штефан Ліхштайнер та Рікардо Родрігес, півзахисники Граніт Джака і Валон Бехрамі, а також атакувальний півзахисник Джердан Шакірі, який хоч і не виправдовує надій в повній мірі, проте для Швейцарії має неабияке значення. Збірна Швейцарії - збалансована команда, яка вміє підлаштовуватися під суперника і, в залежності від обставин, перебудовувати гру в більш агресивному стилі, непогано контролюючи ситуацію і на власній половині поля, чому сприяють універсальні гравці.

Швейцарці не надто впевнено стартували у кваліфікаціному раунді, зазнавши прикрих поразок спочатку від Англії, а потім від Словенії. Але такий початок не став вироком для Швейцарії, яка наступні 8 матчів в групі провела практично зі стовідсотковим результатом - 7 перемог і лише одна поразка, знову ж таки, від англійців. У підсумку, Швейцарія посіла 2-у сходинку, випередивши Словенію (яка зайняла 3-є місце і зазнала поразки від України в стикових матчах), Естонію, Литву і Сан Маріно.

Заявка на Євро-2016

Воротарі: Бюркі ( "Боруссія" Дортмунд), Зоммер ( "Борусія" Менхенгладбах), Хітц ("Аугсбург")

Захисники: Ліхтштайнер ( "Ювентус"), Ланг ( "Базель"), Джуру ( "Гамбург"), Ельведі ( "Борусія" Менхенгладбах), Родрігес ( "Вольфсбург"), Мубандже ("Тулуза"), Шер ( "Хоффенхайм"), Фон Берген ("Янг Бойз")

Півзахисники: Джака ("Арсенал"), Бехрамі ( "Уотфорд"), Джемаїлі ( "Дженоа", Італія), Желсон Фернандеш ("Ренн"), Фрай ( "Майнц"), Шакірі ("Сток Сіті"), Закарія ("Янг Бойз")

Нападники: Емболо ("Базель"), Дердійок ("Касимпаша"), Сеферовіч ("Айнтрахт"), Мехмеді ("Байєр"), Тарашай ("Грассхоппер")

Хто не поїхав на Євро

Мабуть, найбільше здивування викликало рішення тренерського штабу стосовно одного з найбільш досвідчених гравців збірної - Гьокхана Інлера. Але це лише на перший погляд може здатися, що півзахисник мав 100% їхати у Францію. Його досвід і майстерність не піддаються сумніву, та брак ігрового тонусу через тривале "маринування" в запасі "Лестера" все ж вплинув на рішення тренерського штабу Швейцарії. Та й у швейцарців є кому гідно замінити Інлера в центрі півзахисту.

Окрім Інлера збірній Швейцарії не допоможе ще один із символів збірної останніх 10 років - Філіп Сендерос. Захисник захищав кольори команди починаючи з 2005-го року, але останнім часом його кар'єра складається не найкращим чином.

Головна зірка

Граніт Джака, 23 роки, центральний півзахисник. Ринкова вартість (Transfermarkt): 25 млн євро.

Говорячи про головну зірку команди, важко виділити якогось одного гравця, адже на це звання можуть претендувати одразу декілька футболістів. Це може бути і Рікардо Родрігес, і Штефан Ліхштайнер, і Джердан Шакірі, та навіть вундеркінд Брель Емболо (певно, це було б швидше авансом для ще не надто досвідченого нападника). Але саме сучасну збірну Швейцарії досить складно уявити без Граніта Джаки. Центральний півзахисник, який має роль "бокс ту бокс", виконує колосальний об'єм роботи і поєднує в собі одразу декілька системотворчих фунцій. Він руйнує, створює, загострює, забиває - це "майстер на всі руки". В менхенгладбахській "Борусії" він так само був незамінним гравцем, а напередодні Євро підписав контракт із лондонським "Арсеналом". Арсен Венгер не пожалкував віддати за Джаку 45 мільйонів євро, що може бути доказом визнання таланту швейцарця з боку бережливого французького наставника.

Тренер

Владімір Петковіч. 52 роки, серб. У збірній з 2014-го року.

Головний тренер, серб за національністю, більшу частину своєї ігрової і тренерської кар'єри провів у Швейцарії, граючи, а потім тренуючи цілу низку швейцарських клубів. Петковіч відмінно розуміється на швейцарському футболі і може вважатися іноземним спеціалістом лише формально. Його тренерська кар'єра свого дійшла піку в момент, коли його неочікувано запросили працювати в "Лаціо" (до цього серб працював лише в швейцарських клубах і турецькому "Самсунспорі", де особливо нічим не запам'ятався), там Петковіч виграв Кубок Італії, а потім вирішив скористатися шансом попрацювати зі Швейцарією. Збірну якраз залишив легендарний Оттмар Хітцфельд, тому посада була вільна, і серб з радістю її зайняв, залишивши "Лаціо".

Чому варто вболівати

Швейцарська збірна зараз може стати якраз тою командою, яка готова досягати чогось більшого, аніж просто вихід до фінальної частини. Швейцарці мають необхідний кадровий ресурс, аби показувати цікаву гру і привертати увагу сторонніх поціновувачів футболу. Додактовим стимулом, аби українські вболівальники не проходили повз виступи Швейцарії, стане присутність у заявці екс-динамівця Адміра Мехмеді, який не став "своїм" у Києві, проте спробує нагадати фанам "біло-синіх", чому його вважали одним із найбільш перспективних гравців "Динамо" свого часу.

Що говорять букмекери

Авторитетна букмекерська контора William Hill оцінює шанси збірної Швейцарії на Євро-2016 досить стримано. Букмекери віддають друге місце в групі А саме швейцарцям, проте не вірять, що ця збірна може дійсно пробитися до фіналу і боротися за перемогу.

Вихід із групи: 1.25

Перемога на Євро-2016: 51.00

Загалом, можна сказати, що Щвейцарія - це і не фаворит, і не аутсайдер турніру, але на більше, ніж вихід із групи, їм розраховувати буде важко.

Сторінка автора в Facebook

Сльози Срни і радість іспанців. Історія чемпіонатів Європи в фото: Австрія і Швейцарія-2008